Αλματώδης αυξήσεις των καυσίμων στα Δωδεκάνησα

Αλματώδης αυξήσεις των καυσίμων στα Δωδεκάνησα

Σε πολύ υψηλά επίπεδα κυμάνθηκαν οι τιμές των καυσίμων για το 2021 εκτροχιάζοντας τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών όπως καταγράφεται στην έρευνα της Ροδιακής. Σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό πίνακα τιμών, η χώρα μας κατακτά την 4η θέση με την ακριβότερη βενζίνη με τη Δανία, τη Φινλανδία και την Ολλανδία να την προπορεύονται.

Παράγοντες που επηρεάζουν τις τιμές των καυσίμων

Οι σημαντικότεροι παράγοντες που διαμορφώνουν τις τιμές των καυσίμων είναι οι φόροι και τα τέλη, όπως ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης και ο ΦΠΑ, καθώς αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της τιμής. Φυσικά εκτός από τους φορολογικούς λόγους η αύξηση του πληθωρισμού και οι έντονες κοινωνικοπολιτικές αλλαγές, παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο στην απότομη αύξηση των τιμών.

Συγκεκριμένα, οι αναλυτές αποδίδουν τη ραγδαία αύξηση στα καύσιμα σε μια σειρά παραγόντων τονίζοντας ότι ο πρωταρχικός ρόλος στην αύξηση των τιμών των καυσίμων είναι η εκτόξευση των διεθνών τιμών ρύπων διοξειδίου του άνθρακα και του φυσικού αερίου.

Ταυτόχρονα οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων που ευνοεί φυσικά τις μετακινήσεις όσο και το άνοιγμα των δραστηριοτήτων έχουν συμβάλει σε αυτήν την αύξηση. Την ίδια στιγμή οι πρατηριούχοι αγοράζουν πιο ακριβά τα καύσιμα λόγω της μαζικής περικοπής της παραγωγής πετρελαίου και έτσι οι οδηγοί έρχονται αντιμέτωποι με τις τσουχτερές τιμές των πρατηρίων.

Περιοχές με τα πιο μεγάλες διακυμάνσεις τιμών στα καύσιμα στην Ελλάδα

Η έρευνα που πραγματοποίησε το Pricefox.gr, η ελληνική startup που προσφέρει online σύγκριση σε τιμές και καλύψεις για ασφάλεια αυτοκινήτου, παρουσιάζει την αύξηση στις τιμές των καυσίμων από το 2020 έως σήμερα στα Δωδεκάνησα με στοιχεία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Αλματώδης αυξήσεις στη βενζίνη

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, φαίνεται ότι το 2020 οι τιμές της απλής βενζίνης άγγιζαν το 1,576€/λίτρο.

Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021 οι τιμές έφτασαν στο 1,779€/λίτρο, ενώ η χρονιά έκλεισε με τους οδηγούς να πληρώνουν για απλή αμόλυβδη 1,897€/λίτρο.

Η έκρηξη τιμών ήρθε τον Φεβρουάριο του 2022 με τους οδηγούς να έρχονται αντιμέτωποι στα πρατήρια καυσίμων με τιμές που εκτοξεύτηκαν στο 2,001€/λίτρο.

Εντός Δωδεκανήσων υπήρξαν μεγάλες μεταβολές και στην ενισχυμένη βενζίνη των 100 οκτανίων, όπου έκλεισε το 2020 με 1,743€ το λίτρο. Αισθητή αύξηση παρατηρήθηκε τον Ιούνιο του 2021 όπου οι τιμές έφτασαν στο 1,909€/λίτρο, ενώ η τιμή της ενισχυμένης βενζίνης έφτασε τον Δεκέμβριο του 2021 σε τιμές ρεκόρ με 2,003€/το λίτρο.

Μέσα σε μόνο δύο μήνες υπήρξε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση με την αμόλυβδη 100 οκτανίων ξεπέρασε τα 2€.

Αυτό σημαίνει ότι για ένα μεσαίο αυτοκίνητο με ρεζερβουάρ 50 λίτρων, το οποίο το 2020 γέμιζε απλή βενζίνη με 78 ευρώ, σήμερα για να γεμίσει απαιτείται δαπάνη 100 ευρώ.

Εκτοξευμένη η τιμή και στο πετρέλαιο κίνησης (Biodiesel)

Σύμφωνα με τα δεδομένα της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας (ΙΕΑ), ο ΟΠΕΚ παρήγαγε το Δεκέμβριο περίπου 800 χιλιάδες βαρέλια καθημερινά, τα οποία ήταν χαμηλότερα από το στόχο που είχε θέσει. Παράλληλα η γεωπολιτική ένταση στην περιοχή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, έφερε ένα βήμα πιο κοντά την αύξηση της τιμής του πετρελαίου. Αυτό το φαινόμενο βέβαια δεν αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα, αλλά απασχολεί την αύξηση του πληθωρισμού παγκοσμίως.

Οι τιμές του πετρελαίου εντός Δωδεκανήσων αυξήθηκαν μέσα στους πρώτους έξι μήνες του 2020 φτάνοντας τον Δεκέμβριο στο 1,276€/λίτρο κάνοντας ράλι προς το 1,480€/λίτρο τον Δεκέμβριο του 2021. Μάλιστα τον Φεβρουάριο που διανύουμε, οι τιμές εκτοξεύτηκαν και οι οδηγοί που χρησιμοποιούν πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα είδαν τις τιμές να φτάνουν στο 1,725€/λίτρο.

Καταστροφική διάκριση για την Ελλάδα στο Υγραέριο Κίνησης (Autοgas)

Η αύξηση στην τιμή όλων των καυσίμων δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο το υγραέριο (LPG), με αποτέλεσμα η τιμή του στην Ελλάδα να βρίσκεται στις κορυφαίες θέσεις του κόσμου. Όπως δείχνουν τα δεδομένα στη χώρα μας, έχουμε το 2ο ακριβότερο υγραέριο κίνησης παγκοσμίως με μέση τιμή λίτρου να φτάνει έως 1,838€/λίτρο ενώ τον Ιούνιο του 2020 ήταν μόλις 0,927€/λίτρο.

Ράλι τιμών στα καύσιμα εντός Δωδεκανήσων τους τελευταίους 4 μήνες

Συνεχίζεται το ράλι τιμών με τις στην απλή αμόλυβδη να φτάνει από 1,913€/λίτρο στο 2,001€/λίτρο ενώ παράλληλα η ενισχυμένη βενζίνη ξεπερνάει κατά πολύ τα 2€/λίτρο μέσα στον Φεβρουάριο. Η μέση τιμή για τους οδηγούς πετρελαιοκίνητων αγγίζει το 1,725€/λίτρο από 1,629€/λίτρο που ήταν τον Νοέμβριο. Η μεγαλύτερη έκπληξη είναι οι τιμές του υγραερίου που φτάνουν στο 1,183€/λίτρο ενώ τέσσερις μήνες πριν η μέση τιμή ήταν στο 1,146€/λίτρο.

Μονόδρομος για τους καταναλωτές η online σύγκριση για πρατήριο καυσίμων

Με τη σύγκριση στις τιμές των καυσίμων, ένας οδηγός μπορεί να κερδίσει έως και 12% στη βενζίνη του, μπαίνοντας στην πλατφόρμα του υπουργείου Aνάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας στο http://www.fuelprices.gr/ Ένας οδηγός λοιπόν, με το να κάνει πολύ συχνά σύγκριση τιμών στα καύσιμα, μπορεί να εντοπίσει το πιο συμφέρον πρατήριο καυσίμων και ειδικά αν το «γεμίσει» στην ημέρα που έχουν την εβδομαδιαία προσφορά να εξοικονομήσει σημαντικό ποσό χρημάτων.

* Μεθοδολογία Έρευνας

Το ερευνητικό πρόβλημα που εξετάζει αυτή η έρευνα είναι η συστηματική παρακολούθηση, καταγραφή και ανάλυση των τιμών των διάφορων ειδών καυσίμου για τη χρονική περίοδο από Ιανουάριο 2020 έως Φεβρουάριο 2022. Η έρευνα βασίστηκε σε δευτερογενή ποσοτικά δεδομένα (υφιστάμενα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί ή/και δημοσιευθεί προκειμένου να τροφοδοτήσουν ένα ή περισσότερα ερευνητικά θέματα) που συλλέχθηκαν από τον ιστότοπο fuelprices.gr του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Οι τιμές που αναγράφονται στα γραφήματα είναι οι τιμές της τελευταίας εβδομάδας του εκάστοτε αντίστοιχου μήνα.

Πηγή www.rodiaki.gr