Κάρπαθος. Αγώνας για να σωθούν τα Παγώνια του Λευκού

Κάρπαθος. Αγώνας για να σωθούν τα Παγώνια του Λευκού

 

Δεν ξεχνιέται εύκολα η μαζική εξόντωση 19 Παγωνιών το φθινόπωρο του 2019 από την περιοχή του Λευκού. Ήταν ένα από τα θέματα που απασχόλησαν την επικαιρότητα κι όλους, ή τουλάχιστον τους περισσότερους, Καρπάθιους, μας έκανε να ντραπούμε.

Η προσπάθεια των ανθρώπων που αγαπούν ιδιαίτερα αυτά τα ζώα και χαίρονται να τα βλέπουν ελεύθερα δεν έσβησε. Με νέα αποστολή Παγωνιών η περιοχή του Άη Γιώργη, στον υπέροχο Λευκό Μεσοχωρίου, ξαναγέμισε από τα πανέμορφα πλάσματα. Όμως φαίνεται πως δεν είναι εύκολο να στεριώσει αυτό το είδος στην Κάρπαθο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που φτάνουν σε εμάς ακόμη έξι Παγώνια εξοντώθηκαν και φέτος το καλοκαίρι μετράμε χαμένα τουλάχιστον δυο νεκρά! Γιατί; Είναι η απορία και συνάμα η πίκρα των ανθρώπων που τα φροντίζουν; Απάντηση δυστυχώς δεν υπάρχει. Οι φίλοι των Παγωνιών του Λευκού ζητούν από κατοίκους αλλά και περαστικούς να προσέχουν κι όσο μπορούν να μην επιτρέψουν να χαθούν τα εναπομείναντα ζώα που στολίζουν τον τόπο μας.

Μάλιστα έχουν μια παράκληση, ζητούν από τους ιδιοκτήτες σκυλιών να προσέχουν και να τους έχουν δεμένους κατά τη βόλτα. Επίσης και οι οδηγοί να μην τρέχουν στην περιοχή Αξιγκου. Από ελεύθερους σκύλους και αυτοκίνητα, όπως μας λένε, αυτό το καλοκαίρι μετράμε τουλάχιστον δυο σκοτωμένα Παγώνια, ένα θηλυκό κλώσσα στα αυγά κι ένα μεγάλο αρσενικό.

Συγχωρέστε μας την φωτογραφία, αλλά όσο σκληρή κι αν είναι δεν γίνεται, δεν επιτρέπεται να σκοτώνουμε την ομορφιά.