Κάρπαθος: Να σταματήσουν να ταΐζονται στις αποικίες τους οι αδέσποτες γάτες επιχειρεί η δημοτική αρχή

Κάρπαθος: Να σταματήσουν να ταΐζονται στις αποικίες τους οι αδέσποτες γάτες επιχειρεί η δημοτική αρχή

Με ευθύνη του δημάρχου Καρπάθου, κ. Φελλουζή, οδηγείται σε ρήξη η σχέση των φιλόζωων του νησιού με τον Δήμο Καρπάθου.

Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο ο διορισμένος εντεταλμένος σύμβουλος για τα αδέσποτα, κ. Νικήτας Μαντικός, παρουσίασε ένα επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο απέχει πολύ από την πραγματικότητα της Καρπάθου όσο αφορά τα αδέσποτα συντροφιάς με κύριο άξονα την απομάκρυνση των αδέσποτων γατιών από τα χωριά και την πρωτεύουσα και τη μετακόμιση τους στα βουνά (;) του νησιού ή σε μέρη που δεν κατοικούνται κι αυτό διότι όπως ανέφερε οι γάτες βρωμίζουν την Κάρπαθο!

Μάλιστα ακόμη περισσότερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η προσπάθεια του κ. Μαντικού να κάνει το άσπρο-μαύρο, όσο αφορά την προμήθεια 15.000 ευρώ για ταίστρες-ποτίστρες και κάποια άλλα υλικά που αφορούν τα αδέσποτα. Είναι χαρακτηριστική και μια από τις αναρτήσεις του στην οποία παρουσιάζει video με ταίστρα και γράφει:

«Αγαπητοί μου συμπολίτες, Αυτό θέλουμε να κάνουμε στο νησί μας, Αλλά δυστυχώς από μία μικρή μερίδα Ανθρώπων, και Από μία συγκεκριμένη φιλοζωική που για δικούς τους λόγους διαφωνούν, Δεχόμαστε εδώ και λίγες μέρες εναν άνευ προηγουμένου Πόλεμο, Προσπαθώντας να διαστρεβλώσουν, Την αλήθεια!!!! Τα συμπεράσματα δικά σας!!»

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Μαντικός, αναφέρει «για δικούς τους λόγους διαφωνούν…», για το «σχέδιο του», αλλά δε μας γράφει ποιοι είναι αυτοί οι λόγοι και επίσης ξεχνά να μας πει ότι πρόκειται για ένα σχέδιο για το οποιο εκεινος δεν έδωσε στοιχεία και αφορά την απομάκρυνσης των αδέσποτων από τις αποικίες τους και να μην σιτίζονται στα σημεία που ζουν! (σύμφωνα με τα λεγόμενα στο δημοτικό συμβούλιο).

Το επιχειρησιακό σχέδιο που ψηφίστηκε σύσσωμο από όλη την παράταξη του κ. Μιχάλη Φελλουζή παραπληροφόρησε το σώμα του δημοτικού συμβουλίου αφού μέσα σε αυτό διατυπώθηκαν δυο σφάλματα που αν και επισημάνθηκαν σε εκεινους δυο μέρες νωρίτερα από τους Φίλους Ζώων Καρπάθου, ο κ. Μαντικός απέφυγε να προχωρήσει σε διόρθωση του κειμένου!

Πιο συγκεκριμένα αναφέρει λανθασμένα ότι υπαρχουν 2 φιλοζωικά σωματεία στην Καρπαθο και αναφερει και τις δυο οργανώσεις ως συνεργάτες στη διανομή των τροφών που προμηθεύεται ο Δήμος.

Πρώτον δεν υπάρχουν δυο φιλοζωικά Σωματεία στην Κάρπαθο. Υπάρχει ένα, Οι Φίλοι Ζώων Καρπάθου που μάλιστα είναι και εγγεγραμμένο στο μητρώο φιλοζωικών σωματείων του Ε.Μ.Ζ.Σ. Η άλλη Φιλοζωική οργάνωση που υπάρχει στο νησί είναι Αστική Μή Κερδοσκοπική Εταιρεία. Δευτερο σφάλμα, τη διαχείριση της διανομής τροφών για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς την έχουν αναλάβει μαζί με όλο τον κόπο που απαιτείται, αποκλειστικά οι Φίλοι Ζώων Καρπάθου. Κανένας άλλος.

Ο κ. Μαντικός “θέλει να δοκιμάσει”, όπως ανέφερε πολλές φορές και με άλλα λόγια, στην πλάτη των ταλαίπωρων αδέσποτων, να εφαρμόσει ένα σχέδιο με ταίστρες και ποτίστες, για τις γάτες εκτός οικισμών γιατί αυτές είναι υπεύθυνες, σύμφωνα με εκείνον και της παράταξης Φελλουζή, για ψύλλους και βρωμιές.

Ο εντεταλμένος σύμβουλος άφησε  επίσης να εννοηθεί ότι τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρχε κανένας έλεγχος από τον δήμο! Το μόνο που δεν ειπώθηκε είναι ότι έτρωγαν και τρώνε οι εθελοντές τις γατοτροφές! Σε τι να ελεγχθούν οι Φίλοι Ζώων Καρπάθου όταν δεν εχουν πάρει μισό ευρώ από τον Δήμο η το κράτος και τις ζωοτροφές δεν τις έπαιρναν καν στα χέρια τους αλλά  έστεκαν μια φορά το μήνα στην αποθήκη του δήμου και τις μοίραζαν μαζί με τον υπέυθυνο της αποθήκης του δήμου, στα χέρια των εθελοντών σίτησης οι οποίοι δεν ανήκαν σε καμία οργάνωση; Την σταθερά επικαιροποιημένη λίστα των εθελοντών, αυτων μάλιστα την έχουν στα χέρια τους τα αρμόδια γραφεία του δήμου Καρπάθου από την πρώτη μέρα!

Επίσης ακούσαμε κι άλλα ενδιαφέροντα στο δημοτικό συμβούλιο της 22 Απριλίου. από τον δημοτικό σύμβουλο κ. Μανώλη Σαίτη ακούσαμε ότι τουρίστες κυνηγούν γάτες με νεροπίστολα στα εστιατόρια της Καρπάθου και από τον κ. Ιωάννη Χαλκιά ότι απέτυχαν οι Φιλοζωικές και να δοκιμάσουμε τον κ. Μαντικό που έχει ευαισθησία! Η παράταξη του κ. Φελλουζή ψήφισε ομόφωνα την πρόταση του κ. Μαντικού.

Ένα δίκτυο με 80-85 εθελοντές που φροντίζουν όλες οι γάτες να είναι ταϊσμένες κινδυνεύει σήμερα να τιναχτεί στον αέρα και αυτό για να δοκιμάσει ο εντεταλμένος κ. Μαντικός το σχέδιο του!

Η κατάσταση που διαμορφώθηκε από το τελευταίο δημοτικό συμβούλιο προκαλεί πολλά συναισθήματα με κυρίαρχο αυτό της απογοήτευσης και της θλίψης.

Από τη μια εθελοντές, άνθρωποι που αφιερώνουν καθημερινά χρόνο και προσφέρουν από το υστέρημα τους χρήματα και αγάπη στα ζώα κι από την άλλη τα τετράποδα που δεν έχουν φωνή κι όμως πρόκειται για έμβια όντα που έχουν δικαιώματα και κανείς δε μπορεί να τους τα στερήσει.

Φτάσαμε λοιπόν λίγους μήνες μετά την εκλογή του κ. Φελλουζή και ενώ έχουν προηγηθεί συναντήσεις μαζί του, με θέμα το ευαίσθητο ζήτημα των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, να αποτελούν το θέμα-αγκάθι της σημερινής δημοτικής αρχής που προχώρησε και σε δελτίο τύπου! Και γράφω μεγάλο θέμα διότι εδώ και 10 μήνες η διανομή των ζωοτροφών, που προμηθεύεται ο δήμος Καρπάθου, γίνεται με το δίκτυο που έστησε και οργάνωσε  το Σωματείο που είναι στο Ε.Μ.Ζ.Σ. «Φίλοι Ζώων Καρπάθου».

Αντί αυτό το δίκτυο πρότυπο να γίνει ο πυρήνας για μεγαλύτερες και σημαντικότερες δράσεις, ουσιαστικά έγινε στόχος για εξαφάνιση! Κι αυτό διότι ο κ. Μαντικός, που δεν έχω καταλάβει αν είναι φιλόζωος ή αν βρέθηκε σε αυτή τη θέση επειδή απλά τοποθετήθηκε από τον κ. Φελλουζή και το αποδέχθηκε ως πρόκληση, αποφασίζει μονομερώς σα να μην πρόκειται για πλάσματα που έχουν ανάγκες, σα να μιλάμε για αδιάφορες άψυχες πέτρες που μας ενοχλούν με την παρουσία και την ύπαρξη τους.

Εμείς εδώ, στα Καρπαθιακά Νέα, θα συνεχίσουμε όπως κάνουν όλοι οι φιλόζωοι της Καρπάθου και ευτυχώς είναι αρκετοί, να γινόμαστε η φωνή και η δύναμη των αδέσποτων ζώων του νησιού και να τα προστατεύουμε με κάθε τρόπο, με κύριο εφόδιο τους νόμους της χώρας μας.

Μανώλης Δημελλάς

29.4.2024

Καρπαθιακά Νέα