Κάρπαθος: Η μόνη περιοχή με μείωση τζίρου 10% σε σχέση με το Α΄τρίμηνο 2022

Κάρπαθος: Η μόνη περιοχή με μείωση τζίρου 10% σε σχέση με το Α΄τρίμηνο 2022

Ανάκαμψη του κύκλου εργασιών στον κλάδο της εστίασης καταγράφηκε το α’ τρίμηνο του έτους, καλλιεργώντας προσδοκίες ότι ο τζίρος θα ξεπεράσει φέτος τις περυσινές επιδόσεις. Με την Κάρπαθο ωστόσο να είναι η μόνη περιοχή στην Ελλάδα που παρουσίασε μείωση τζίρου σε σχέση με το Α’ τρίμηνο του 2022.

Όπως προκύπτει από ανάλυση της Tourix για τον αριθμό επιχειρήσεων και τον κύκλο εργασιών στην εστίαση, με βάσει και στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), ο μεγαλύτερος αριθμός επιχειρήσεων εστίασης είναι στην Αττική με παραπάνω από 17.000 επιχειρήσεις στον κλάδο της εστίασης, και έπονται η Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο, η Αχαΐα και η Αιτωλοακαρνανία. Όπως διευκρινίζει η Tourix, τα νούμερα αφορούν το 2020, από όπου υπήρξε η τελευταία ενημέρωση αριθμού επιχειρήσεων ανά περιοχή με βάση το Στατιστικό Μητρώο Επιχειρήσεων.

Η κατάταξη βάσει τζίρου

Για το πρώτο τρίμηνο του 2023, η κατάταξη διαμορφώνεται ως εξής: από την Αττική προέρχεται το 50% του συνολικού τζίρου της εστίασης στην Ελλάδα, με την Κεντρική Μακεδονία και την Κρήτη να παραμένουν στην 2η και 3η θέση. Όσον αφορά συγκεκριμένες περιοχές, την Αττική και την Θεσσαλονίκη ακολουθούν στο top-5 το Ηράκλειο, η Αχαΐα, η Λάρισα και τα Ιωάννινα με λιγότερο από μισό δισεκατομμύριο τζίρο.

Οι κερδισμένοι

Συγκρίνοντας αποκλειστικά τις κορυφαίες 10 περιοχές με τον μεγαλύτερο τζίρο το 2023, η Εύβοια (+37%), η Μεσσηνία (+31%), η Αττική (29%), το Ηράκλειο (+28%) και η Λάρισα (+27%) είναι η περιοχές με την μεγαλύτερη αύξηση τζίρου σε σχέση με το α΄ τρίμηνο 2022 στον κλάδο της εστίασης.

Συγκρίνοντας γενικότερα το πρώτο τρίμηνο του 2023 με το πρώτο τρίμηνο του 2022 βλέπουμε ότι έχουμε συνολικά αύξηση του τζίρου από 1,19 δισ. σε 1,50 δισ. ευρώ.

Εξετάζοντας όμως την μεταβολή του τζίρου 2023 έναντι του 2022 για το α’ τρίμηνο κάθε έτους, βλέπουμε ότι στην κατάταξη την μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζουν η Κάλυμνος, η Λακωνία, η Νάξος, η Θήρα, και η Ζάκυνθος με αυξήσεις τζίρου μεγαλύτερες του 40%.

Μάλιστα η μόνη περιοχή στην Ελλάδα που παρουσίασε μείωση τζίρου σε σχέση με το Α’ τρίμηνο του 2022 είναι η Κάρπαθος με σχεδόν 10% μείωση τζίρου.

πηγή tourismtoday.gr

11.8.2023

Καρπαθιακά Νέα