Από την Κάρπαθο στο Μπρόνξ της Νέας Υόρκης και πίσω στον Πειραιά!

Από την Κάρπαθο στο Μπρόνξ της Νέας Υόρκης και πίσω στον Πειραιά!

Καρπάθιες, με την παραδοσιακή τους φορεσιά, ακόμη μπορεί να συναντήσει κανείς στην Καλλίπολη του Πειραιά. Παλιότερα σε ολόκληρη την γειτονιά η παροικία αυτή ήταν από τις πλέον ισχυρές στο μεγάλο λιμάνι. Δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχει η πλατεία Καρπάθου κι η οδός Καρπάθου, ενώ παλιότερα λειτουργούσε στην περιοχή “Καρπάθικο σχολείο”!

Στην προκειμένη περίπτωση όμως, η ιστορία του ζευγαριού έχει ιδιαίτερη αξία. Ο κ. Κώστας και η κα. Αρχοντούλα πίνουν τον καφέ τους σε ένα λαϊκό καφενείο του Πειραιά στην περιοχή. Συνταξιούχοι πλέον, διηγούνται στο Portnet ότι βρέθηκαν στις ΗΠΑ, διατηρούσαν επί 50 (!) χρόνια εστιατόριο στο Μπρονξ και τελικά γύρισαν στον Πειραιά.
“Εκεί δεν φορούσα καρπάθικα” διευκρινίζει η κα. Αρχοντούλα που μας ζητάει να περιποιηθεί λίγο πριν την φωτογραφήσουμε. Και προσθέτει ότι, όταν γύρισαν στην Ελλάδα, άρχισε να ντύνεται με την παραδοσιακή φορεσιά του νησιού της.

Όταν την ρωτάμε δε γιατί ντύνεται ακόμη έτσι, απαντά αφοπλιστικά ότι απλώς είναι η φορεσιά του τόπου της. “Πώς αλλιώς”, μας λέει με την πιο φυσική απορία.
Και για να γίνει πιο σημαντική η μικρή αυτή Πειραϊκή ιστορία, ας σημειωθεί ότι το ζευγάρι έλκει μόνο την καταγωγή από την Κάρπαθο, δεν γεννήθηκε στο νησί, αντίθετα γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά κι όταν επέστρεψε από την Αμερική εγκαταστάθηκε εκ νέου στην Καλλίπολη.
Και η κα. Αρχοντούλα συνεχίζει να ντύνεται με την φορεσιά του νησιού της!

Γιατί, όπως λέει:

  • Μα πώς αλλιώς, μπορεί να γίνει;

πηγή www.portnet.gr

7.4.2024

Καρπαθιακά Νέα