Κάσος vs…Γενεύη!

Κάσος vs…Γενεύη!

του Μηνά Βιντιάδη

Ο φίλος μου και εξαίρετος δημοσιογράφος και ερευνητής Μανώλης Δημελλάς, εκμεταλλευόμενος την πολυήμερη παραμονή μου στην Ελβετία για τα σεμινάρια και τις διαλέξεις μου στο Πανεπιστήμιο, μου έβαλε ένα παράξενο δίλημμα: Μπορεί ένα μικρό νησί στην άκρη της άγονης γραμμής να συγκριθεί με μια ευρωπαϊκή μεγαλούπολη; Τι έχει η Κάσος που δεν έχει η Γενεύη; Και το αντίθετο!

Μπίρα στη Γενεύη….

Ωραίο παιχνίδι! Πάμε λοιπόν να δούμε μερικές διαφορές των δυο τόπων::

Γενεύη έχει μια ωραία λίμνη και μερικούς ποταμούς, η Κάσος πέντε πελάγη.

-Το χρώμα του νερού στις ελβετικές λίμνες είναι πρασινόμαυρο, στα πελάγη του νησιού μου γαλάζιο, πράσινο, γαλαζοπράσινο, σιέλ, μπλε, ασημένιο.

-Η λίμνη της Γενεύης δεν φιλοξενεί μπαρμπούνια, χάνους, σκάρους, σκορπίνες, στις θάλασσες της Κάσου δεν κάνουν βόλτες σολομοί και χέλια.

-Η Γενεύη έχει ωραία ρεστοράν με φοντύ, κρέατα και τυριά, η Κάσος έχει φοβερές ταβέρνες με ντουρμάες και μακαρούνες με τη σιτάκα. Και υπέροχα τυριά από τους βοσκούς μας!

-Η Κάσος έχει χαρισματικούς μουσικούς που παίζουν λύρα, λαούτο και βιολί, η Γενεύη έχει όπερα και εκκλησίες με όμορφη κλασική μουσική.

-Στην Γενεύη οι άνθρωποι χορεύουν σε μπαρ λάτιν, στην Κάσο χορεύουν σε μπαρ, πανηγύρια, γλέντια που στήνονται σε δευτερόλεπτα.

-Στην Κάσο το σουβλάκι πίτα γύρος κάνει το πολύ 3 και κάτι και είναι πολύ νόστιμο στις ψησταριές μας, στη Γενεύη πληρώνεις 10 ευρώ το ένα και είναι… απλώς σουβλάκι!

– Στη Γενεύη πίνεις ωραία κρασιά, στην Κάσο ρακές.

Στην ελβετική πόλη κοιμάμαι σ’ ένα πολυώροφο κτίριο, στο νησάκι της καρδιάς μου στον στάβλο μου.

Στη Γενεύη μιλούν Γαλλικά, στην Κάσο… κασιώτικα! Στις Χαθίστρες δε, βοσκίστικα!

-Στην Κάσο, από το σπίτι μου, βλέπω το ωραιότερο ηλιοβασίλεμα στα Ποντικονήσια, στη Γενεύη βλέπω αεροπλάνα να περνούν.

…ανάταση ψυχής στην Αμμούα!

-Στο νησί μου κάνω μπάνιο σε υπέροχες παραλίες, στη Γενεύη βουτάνε στη λίμνη ή το ποτάμι και ξαπλώνουν σε τεχνητές παραλίες ή στο τσιμέντο.

-Για να μπεις στη Γενεύη ς’ ένα σπίτι πρέπει να πληκτρολογήσεις έναν κωδικό, στο νησί μου αφήνουμε τις πόρτες ανοιχτές!

-Στη Γενεύη η Vodafone για τους ιδιοκτήτες καρτοκινητών είναι πανάκριβη, στην Κάσο -όταν πιάνει-η χρέωση ακολουθεί λογικές τιμές.

-Στην ελβετική πόλη πας με αεροπλάνο και με 100 ευρώ, στην Κάσο είσαι στο… έλεος της SKY!
Κάθε τόπος και οι ομορφιες του τελικά…
15.11.2022
Καρπαθιακά Νέα