Κικίλιας-Μπαλατσινού: "Ευλογημένος τόπος η Κάρπαθος. Σύντομα θα είμαστε και πάλι εδώ"

Κικίλιας-Μπαλατσινού: "Ευλογημένος τόπος η Κάρπαθος. Σύντομα θα είμαστε και πάλι εδώ"

Αργά σήμερα το απόγευμα, Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, ο Βασίλης Κικίλιας, η Τζένη Μπαλατσινού και ο γιος τους Παναγιώτης Αντώνιος πετούν από την Κάρπαθο για την Αθήνα. Ωστόσο μέχρι και την τελευταία στιγμή θα ξεναγηθούν και θα μάθουν άπειρες μικρές και μεγάλες λεπτομέρειες για το νησί, που είναι πια μέσα στην καρδιά τους, από έναν άτυπο «πρεσβευτή» της Καρπάθου, τον ηθοποιό που προωθεί και προβάλλει όσο κανένας άλλος το νησί, τον Μανώλη Γεραπετρίτη!

Με τον Μανώλη το ζευγάρι είναι παλιοί γνώριμοι, όμως ήρθαν πιο κοντά, καθώς πριν από λίγο καιρό παρακολούθησαν μαζί την ταινία «Σμύρνη μου αγαπημένη», της Μιμής Ντενίση, στην οποία ο Καρπάθιος ηθοποιός έχει σημαντικό ρόλο.

Για την Κάρπαθο, τόσο ο κ. Κικίλιας όσο και οι σύζυγος του, εκφράζονται με τα καλύτερα λόγια, συντομότατα λοιπόν κανονίζουν και θα την ξαναεπισκεφθούν για να περπατήσουν τα χωριά, να γυρίσουν τα ξωμέτοχα, που αυτό το τριήμερο δεν είδαν.

 Περπάτησαν ωστόσο στην μοναδική Όλυμπο, βρέθηκαν καλεσμένοι στον παραδοσιακό γάμο της αρχιτέκτονα Μαρίκας Μαυρολέων και του Νικόλα Βαλαντάση που έγινε στο Απέρι. Είδαν και ξεχώρισαν πολλά από από τα μοναδικά χαρακτηριστικά στοιχεία που κάνουν το νησί να πρωτοπορεί, όπως το μοναδικό τοπίο της Αμμοωπής, καθώς και εκείνο της Κυράς Παναγιάς. Ο κ. Κικίλιας δεν είδε τα προβλήματα του τόπου, ας είμαστε όμως σίγουροι ότι ενημερώθηκε για όλα, αφού το Σάββατο το πρωί έγινε ανοιχτή σύσκεψη στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου και εκεί οι επίσημοι φορείς είχαν την ευκαιρία να εκθέσουν τα μεγάλα βασανιστικά προβλήματα της Καρπάθου, όπως το ακτοπλοϊκό.

Επίσης γεύτηκαν παραδοσιακά φαγητά, καμωμένα με μεράκι και αγνά υλικά στα τοπικά εστιατόρια και άκουσαν την ξακουστή παραδοσιακή μουσική της Καρπάθου που παραμένει ολοζώντανη. Με λίγα λόγια είχαν μια βιωματική εμπειρία του εναλλακτικού τουρισμού σε ένα νησί που τα έχει όλα! Kαι μη νομίσετε ότι ο υπουργός δεν πρόσεξε το χάος και το τσιμέντο στα Πηγάδια.

Και πράγματι όσες ημέρες και να καθίσεις στην Κάρπαθο δε τη χορταίνεις! Οι εναλλαγές των τοπίων, των χρωμάτων αλλά και των στοιχείων, που δένουν στο κάθε χωριό, αφήνουν εκείνη τη διαφορετική επίγευση σε κάθε επισκέπτη, έτσι που μοιάζει να τον δεσμεύει με τον τόπο. Αυτό είναι ένα μεγάλο μυστικό του νησιού που τραβά σα μαγνήτης τους ταξιδιώτες που το γνωρίζουν για πρώτη φορά.

Έτσι και το ζευγάρι Κικίλια-Μπαλατσινού, αν και είναι παλιοί γνώριμοι στα Δωδεκάνησα, με συχνές επισκέψεις στην Πάτμο, η Κάρπαθος κατάφερε να τους κάνει να την ερωτευτούν!

Πρέπει να τονίσουμε ότι αυτό το καλοκαίρι η Κάρπαθος ξεκινά με τις καλύτερες προοπτικές, η επίσκεψη του υπουργού Τουρισμού έστρεψε τα βλέμματα ολάκερης της χώρας πάνω της! Κι αυτό είναι πια το μεγαλύτερο στοίχημα, οι επισκέπτες να φεύγουν νιώθοντας ότι αφήνουν πίσω ένα κομμάτι τους, αφήνουν πάνω στο βράχο την καρδιά τους. Κάτι που η Κάρπαθος το κατάφερε και με το παραπάνω με τον κ. Βασίλη Κικίλια και την Τζένη Μπαλατσινού.

Μένουμε με μια φράση του κ. Κικίλια προς τον Μανώλη Γεραπετρίτη, «Η Κάρπαθος είναι ευλογημένος τόπος».

Μανώλης Δημελλάς

πηγή Καρπαθιακά Νέα