ΚΟ.ΔΕ.ΔΗ.Κ: Στην ΚΑΣΟ το ΣΙΝΕΜΑ έχει την ιστορία του!

ΚΟ.ΔΕ.ΔΗ.Κ: Στην ΚΑΣΟ το ΣΙΝΕΜΑ έχει την ιστορία του!

Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι το ηρωικό μικρό ακριτικό νησί μας βρίσκει πάντα τρόπους να μας εκπλήσσει, καθώς ανακαλύπτουμε συνεχώς πληροφορίες και ιστορικά στοιχεία που ποτέ δεν προβλήθηκαν και δεν αξιοποιήθηκαν, όσο τουλάχιστον θα έπρεπε.

Η Κάσος μοιάζει να είναι ένα μέρος ανεξάντλητο που όσο περισσότερο ασχολείσαι με την ιστορία και τον πολιτισμό της τόσο διαπιστώνεις ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που την κατοικούμε, γνωρίζουμε ελάχιστα από όσα έχει να διηγηθεί αυτός ο τόπος.

Ο λόγος στη συγκεκριμένη περίπτωση αφορά τον κινηματογράφο. Οι προβολές κινηματογραφικών ταινιών στο νησί μας ξεκίνησαν εκεί γύρω στη δεκαετία του 1960 τόσο στο Φρυ όσο και στις πλατείες των χωριών μας και αποτελούσαν ένα σημαντικό κοινωνικό γεγονός. Ήταν μια ξεχωριστή βραδιά για όλους.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι σε πολλές περιπτώσεις οι άνθρωποι δεν είχαν ξαναδεί ταινία σε μεγάλη οθόνη.

Η διαδικασία άρχιζε από το στήσιμο των μηχανημάτων και της οθόνης, με τους κατοίκους να παρακολουθούν με περιέργεια και τα πιτσιρίκια να θέλουν να μάθουν τα πάντα και να περιμένουν με αγωνία να σκοτεινιάσει για να αρχίσει η προβολή. Παππούδες και γιαγιάδες έρχονται φέρνοντας από τα σπίτια τους τα σκαμνάκια τους ή τις καρέκλες τους, αφού κάποιες φορές δεν επαρκούσαν από τα καφενεία.

Δύο μηχανές προβολής, μία σταθερή και μία φορητή της γαλλικής φίρμας PREVOST που βρέθηκαν πρόχειρα αποθηκευμένες ανάμεσα σε άλλα αντικείμενα αποτελούν δίχως αμφιβολία στοιχεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Με πρωτοβουλία του προέδρου της ΚΟ.ΔΕ.ΔΗ.Κ και του Δημάρχου της Η.Ν. Κάσου Μιχ. Ερωτόκριτου αναπαλαιώθηκαν, στήθηκαν προσωρινά στην Δημοτική Βιβλιοθήκη <<Ν.Γ. ΜΑΥΡΗΣ>> και περιμένουν να βρουν τον κατάλληλο χώρο που θα εκτίθενται πλέον μόνιμα.

Ευχή μας είναι η έκθεση αυτή να πλαισιωθεί από ιστορικά στοιχεία και φωτογραφικά αρχεία που αφορούν τους χειριστές των μηχανών αυτών, γι αυτό και παρακαλούμε όσους από τους συμπολίτες μας γνωρίζουν κάτι σχετικό με την ιστορία των κινηματογραφικών προβολών στο νησί μας να συνδράμουν στην προσπάθεια του Δήμου και της ΚΟ.ΔΕ.ΔΗ.Κ.

Για την ΚΟ.ΔΕ.ΔΗ.Κ

Ο πρόεδρος

Ηλίας Μαστροπαύλος

21.6.2023
Καρπαθιακά Νέα