ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Μεγάλη διπλωματική επιτυχία για τη χώρα μας, η χθεσινή συμφωνία στην Ε.Ε. για το μεταναστευτικό»

ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ:  «Μεγάλη διπλωματική επιτυχία για τη χώρα μας, η χθεσινή συμφωνία στην Ε.Ε. για το μεταναστευτικό»

Στη νέα συμφωνία που επετεύχθη χθες στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το μεταναστευτικό, αναφέρθηκε ο Μάνος Κόνσολας, τονίζοντας ότι ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία υποχρεωτικού μηχανισμού αλληλεγγύης, μεταξύ των χωρών-μελών της Ε.Ε., κάτι που αποτελούσε αίτημα της χώρας μας επί σειρά ετών. 

Συγκεκριμένα: 

– Καθιερώνονται υποχρεωτικές συνοριακές διαδικασίες, με σκοπό να αξιολογηθεί γρήγορα στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. εάν οι αιτήσεις  ασύλου είναι αβάσιμες ή απαράδεκτες.  

Τα άτομα που υπόκεινται στη διαδικασία ασύλου στα σύνορα δεν επιτρέπεται να εισέλθουν στην επικράτεια του κράτους μέλους. 

– Η συνολική διάρκεια των διαδικασιών ασύλου και επιστροφής δεν θα υπερβαίνει τους 6 μήνες. 

– Θα συνεισφέρουν όλες οι χώρες στη διαχείριση και αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος. 

– Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα μπορούν να κρίνουν ποια τρίτη χώρα θεωρείται ασφαλής, προκειμένου να επιστρέφουν εκεί οι παράτυποι μετανάστες. 

– Αποτρέπεται το ενδεχόμενο υπερφόρτωσης των συνοριακών των νησιωτικών περιοχών της χώρας από πιέσεις που σχετίζονται με διαδικασίες ασύλου. 

– Γίνεται σαφές ότι θα λαμβάνεται υπόψη η έννοια της εθνικής ασφαλείας στη διαχείριση του μεταναστευτικού. 

Όπως επισημαίνει ο Μάνος Κόνσολας: «η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πέτυχε να περιορίσει τις μεταναστευτικές ροές. 

Οι αφίξεις στην Ελλάδα το 2022 αποτελούν μόλις το 5% των συνολικών αφίξεων της Ε.Ε., όταν το 2015 αποτελούσαν άνω του 75%. 

Μέχρι το τέλος του 2025 θα έχει ολοκληρωθεί το έργο της επέκτασης του φράχτη στον Έβρο ενώ ενισχύονται οι δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος στο νησιωτικό χώρο. 

Η Ελλάδα συνεχίζει να διασώζει ανθρώπους αλλά έστειλε και στέλνει το μήνυμα ότι τα θαλάσσια σύνορά της φρουρούνται. 

Η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας στο μεταναστευτικό έχει τη στήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών, γεγονός που αποδείχθηκε στις εκλογές της 21ης Μαΐου και θα επιβεβαιωθεί στις 25 Ιουνίου. 

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ 

9 Ιουνίου 2023 

Καρπαθιακά Νέα