Μεγάλο ενδιαφέρον για την επιστροφή της "Κυρίας της Καρπάθου". Μπορούμε να το φιλοξενήσουμε;

Μεγάλο ενδιαφέρον για την επιστροφή της "Κυρίας της Καρπάθου". Μπορούμε να το φιλοξενήσουμε;

 

Εκτός από τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο βρετανικό μουσείο αξίζει να δει κανείς και ένα γυναικείο ειδώλιο γνωστό ως «Κυρία Καρπάθου» ηλικίας 4500-3200 π.Χ.

Είναι φτιαγμένο από ντόπιο πορώδη ασβεστόλιθο και βρέθηκε στην Κάρπαθο. Το αντικείμενο αυτό είναι το παλαιότερο ελληνικό άγαλμα στη συλλογή του Βρετανικού Μουσείου του Λονδίνου.

Ο προσδιορισμός του αγαλματιδίου διαμέσου του προσώπου, του στήθους και του αιδοίου ,υποδηλώνει ότι έχει σχέση με τη γυναικεία γονιμότητα.

Είναι μοναδική μορφή και η μεγάλη ηλικία θέτουν πολλές ενδιαφέρουσες ερωτήσεις για το ποιος το έφτιαξε και γιατί. Σήμερα φιλοξενείται στις προθήκες του Βρετανικού Μουσείου.

Από τις 20 Ιουνίου 2021 στο διαδίκτυο τρέχει μια προσπάθεια επιστροφής, ακόμη και για μια καλοκαιρινή έκθεση, της κυρίας της Καρπάθου στο νησί της!

Η ηλεκτρονική αναφορά, η οποία ζητά υπογραφές από το κοινό, στοχεύει τόσο το Βρετανικό Μουσείο όσο και το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε μια προσπάθεια « Η κυρά να γυρίσει στο σπίτι της».

Η ιστορία της “Κυρίας της Καρπάθου” – Τα ταξίδια της στον κόσμο

Το προαναφερθέν άγαλμα είναι 6000 ετών και προέρχεται από το νησί της Καρπάθου. Βρίσκεται στο Λονδίνο αφού ανακαλύφθηκε από τον Βρετανό τυχοδιώκτη Theodore Bent.

Ένα κορίτσι βρήκε ένα άγαλμα μιας γυναικείας θεότητας στην Κάρπαθο το 1885, και αποφάσισε να το πάρει λαθραία από το νησί. Επέστρεψε στη Μεγάλη Βρετανία και στη συνέχεια πούλησε το εύρημα του στο Βρετανικό Μουσείο, όπου βρίσκεται ακόμα. Το αρχαίο ελληνικό άγαλμα κατέχει τον τίτλο του παλαιότερου τέτοιου αγάλματος στο Βρετανικό Μουσείο.

Μέχρι το 2014, για σχεδόν 130 χρόνια, το άγαλμα δεν μετακόμισε από τη μόνιμη έκθεσή του στο Λονδίνο.

Όλα αυτά άλλαξαν όταν μια επιτυχημένη ραδιοφωνική σειρά που παράχθηκε από το BBC σε συνεργασία με το Μουσείο έκανε το άγαλμα ξακουστό. Στη σειρά, με τίτλο A History of the World in 100 Objects, το είδαν πολλοί ανθρώποι από όλο τον κόσμο οι οποίοι και θέλησαν να δουν την “κυρία της Καρπάθου” από κοντά.

Ξεκίνησε μια περιοδεία σε διάφορα μουσεία, έτσι το άγαλμα ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο. Το διεθνές ντεμπούτο της κυρίας της Καρπάθου ήταν στην Ταϊπέι της Ταϊβάν – το πρώτο της ταξίδι εκτός Ευρώπης. Το 2015, πήγε στην Ιαπωνία, όπου πραγματοποίησε εκθέσεις στο Τόκιο, το Κιούσου και το Κόμπε.

Στη συνέχεια ταξίδεψε στην Αυστραλία το 2016, όπου εκτέθηκε στο Περθ και την Καμπέρα  πριν επιστρέψει στο βρετανικό μουσείο πήγε στην Ασία το 2017 και την γνώρισαν στο Πεκίνο και τη Σαγκάη. Το 2018 ήταν η χρονιά που το άγαλμα επέστρεψε  στην Ευρώπη για μια έκθεση στη Valenciennes της Γαλλίας. Τέλος, τον Μάιο του 2019, η κυρία της Καρπάθου ξαναταξίδεψε στην Ασία και έμεινε στο Χονγκ Κονγκ, στο Jockey Club για τέσσερις μήνες.

Παρόλο που έγιναν πολλά ταξίδια, το άγαλμα δεν επέστρεψε ποτέ στην πατρίδα του, στην Ελλάδα.

Η αναφορά για “να επιστρέψει στο σπίτι της”

Αν και θα ήταν λογικό η κόρη της Καρπάθου να εκτεθεί στο πλησιέστερο μουσείο όπου ανασκάφηκε, δηλαδή στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καρπάθου, στα Πηγάδια, αυτό δεν συνέβη ποτέ.

Αντ ‘αυτού βέβαια, θα μπορούσαν απλώς να αφιερώσουν έναν μικρό χώρο για αυτό το απίστευτα σημαντικό άγαλμα, περικλείοντας μια φωτογραφία και την περιγραφή του.

Η πρόσφατη κίνηση, που πήρε μεγάλη έκταση, με αναφορά ζητά την επιστροφή της “κυρίας της Καρπάθου” στην Ελλάδα μετά από σχεδόν 130 χρόνια παραμονής της στο Βρετανικό Μουσείο. Η αναφορά στοχεύει να ενθαρρύνει τις δύο πλευρές του ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού και του Βρετανικού Μουσείου να διαπραγματευτούν την επιστροφή του αγάλματος στον τόπο όπου βρέθηκε.

Η ιδέα του διοργανωτή είναι η επιστροφή του αγάλματος την επόμενη «καλοκαιρινή περίοδο» στα Πηγάδια κι ελπίζει ότι το 2022, οι τουρίστες και οι ντόπιοι θα μπορούν να απολαύσουν την ομορφιά που έχουν δει πολλοί από όλο τον κόσμο. Αυτό σημαίνει όχι μόνο διόρθωση ενός μεγάλου λάθους μετά τη λεηλασία του αγάλματος αλλά και την ευτυχισμένη επιστροφή της κόρης της Καρπάθου στο νησί της.

Βέβαια αυτή η κίνηση χρειάζεται γενναία υποστήριξη από το υπ. Πολιτισμού και από τις αρχές τις Καρπάθου. Και είναι αδιαμφισβήτητη αλήθεια ότι εάν η “κυρία της Καρπάθου” επέστρεφε για ένα καλοκαίρι στο νησί της αυτό θα ήταν η πιο μεγάλη προβολή που θα είχε γνωρίσει η Κάρπαθος μέχρι σήμερα.