Μανώλης Παραγυιός: "Απολογισμός της συμμετοχής μου στο συνέδριο της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου"

Μανώλης Παραγυιός: "Απολογισμός της συμμετοχής μου στο συνέδριο της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου"

του Αντιδημάρχου Καρπάθου κ. Μανώλη Παραγυιού

Ένα εποικοδομητικό διήμερο συνέδριο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα . Ήταν το ετήσιο συνέδριο της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου το οποίο όμως είχε μεγαλύτερη σημασία αφού δεν είχε πραγματοποιηθεί τα προηγούμενα δύο χρόνια λόγω της Πανδημίας και έτσι συγκεντρώθηκαν οι προβληματισμοί και τα αιτήματα τριών ετών .

Σαν Δήμος Καρπάθου καταχωρήσαμε στις θεματικές επιτροπές τα δικά μας αιτήματα και τους δικούς μας προβληματισμούς ώστε να κατηγοριοποιηθούν και να ισχυροποιηθούν , καταλήγοντας σε κοινά ψηφίσματα, καθώς αποτελούν αιτήματα και άλλων νησιών.

Πρόκειται για θέματα που διαχρονικά ταλανίζουν την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και τα νησιά μας .

Δομές υγείας , υποστελέχωση υπηρεσιών , ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και λιμενικές εγκαταστάσεις ήταν τα κύρια θέματα στα οποία υπήρξε συσπείρωση όλων των Δημάρχων των μικρών νησιών .

Βέβαια, βλέποντας την κατασκευή, στελέχωση και λειτουργία του δικού μας Νοσοκομείου αλλά και την δρομολόγηση της κατασκευής του νέου λιμένα για τον οποίο υπάρχουν οι απαραίτητες αδειοδοτήσεις και η απαραίτητη πίστωση θεωρούμε ότι το νησί μας βρίσκεται σε καλύτερη “μοίρα” όσον αφορά τα δύο από τα βασικά προβλημάτα που όλοι οι Δήμαρχοι των μικρών νησιών εξέθεσαν.

Σε υψηλούς τόνους ήταν η παρέμβαση του Περιφερειάρχη μας κ. Χατζημάρκου ο οποίος σαν κεντρικό μήνυμα της ομιλίας του είχε την απαίτηση από το κράτος των πόρων που δικαιούται το Νότιο Αιγαίο βάσει πληθυσμού και συνεισφοράς στο ΑΕΠ της χώρας .

Τόνισε ότι οι πόροι αυτοί υπολείπονται κατά ένα δισεκατομμύριο ευρώ σε σχέση με όσους δικαιούμαστε και θα πρέπει η πίστωση στο σύνολο τους , να κατοχυρωθεί θεσμικά κι όχι να τίθεται στην ευχέρεια των πολιτικών προσώπων

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του Προέδρου της ΠΕΔ και Δημάρχου Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη ο οποίος εκπροσωπώντας όλους τους Δημάρχους τόνισε ότι διεκδικούμε αυτά που μας ανήκουν από την κεντρική εξουσία .

Θα σταθώ επίσης στην πολλή σημαντική παρέμβαση του συναδέλφου Αντιδημάρχου και παιδικού φίλου από την Ρόδο, κ. Τηλέμαχου Καμπούρη , ο οποίος παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την παροχή εργαλείων στους Προέδρους των Κοινοτήτων ώστε ο ρόλος τους να καθίσταται πιο αποδοτικός . Είναι ένα πλαίσιο που θα βοηθήσει όλους τους Κοινοτάρχες και μέσω αυτών τους δήμους .

Όλοι συμφώνησαν ότι η Πολιτεία θα πρέπει να κάνει πολλά ώστε οι νησιώτες να έχουν ίδιες παροχές με τους υπόλοιπους συμπατριώτες μας όμως φρονώ ότι ο στόχος δεν πρόκειται να επιτευχθεί, τουλάχιστον στα επόμενα χρόνια, όμως είναι αναγκαίο να γίνονται βήματα προς τα εμπρός .

Κι αυτά τα βήματα, χρόνο με το χρόνο, να είναι απτά και μετρήσιμα .

Εύχομαι λοιπόν ότι η δική μας παρουσία στο συνέδριο , δια του Δημάρχου κ. Νισύριου κι εμένα ως Αντιδημάρχου, θα δυναμώσει την φωνή που θα απαιτεί μεθοδικά κι οργανωμένα την καλυτέρευση της ζωής των νησιωτών .

Με τη συνδρομή και των Βουλευτών μας, ανεξαρτήτως χρωματισμού, οι οποίοι ήταν παρόντες κι αρωγοί στα αιτήματα μας, θα φτάσουμε στο επόμενο συνέδριο έχοντας καταφέρει να λύσουμε ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τους κατοίκους του νησιού μας.

Αυτή η σταδιακή ικανοποίηση αιτημάτων που χρονίζουν και δεν βρίσκουν λύση θα πρέπει να είναι ο απολογισμός του συνεδρίου της νέας χρονιάς.

14.11.2022

Καρπαθιακά Νέα