Παρέμβαση του Μάνου Κόνσολα για τις αντικειμενικές αξίες σε Αστυπάλαια, Πάτμο, Σύμη, Κάρπαθο και Αρκιούς

Παρέμβαση του Μάνου Κόνσολα για τις αντικειμενικές αξίες σε Αστυπάλαια, Πάτμο, Σύμη, Κάρπαθο και Αρκιούς

 

Συνάντηση εργασίας με τον Γενικό Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής, κ. Νίκο Κουλοχέρη, για το θέμα των στρεβλώσεων από τον προσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών σε Αστυπάλαια, Πάτμο, Σύμη, Κάρπαθο και Αρκιούς πραγματοποίησε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.

Επεσήμανε ότι πρέπει να υπάρξει μια συνολική επανεξέταση και επαναξιολόγηση των αντικειμενικών αξιών για νησιά όπως η Αστυπάλαια, η Πάτμος, η Σύμη, η Κάρπαθος και οι Αρκιοί.

Τόνισε ότι υπάρχουν συγκεκριμένα προβλήματα όπως:

– Το γεγονός ότι στην Αστυπάλαια, όπου οικισμοί χωρίς δίκτυα, υποδομές και με ελάχιστους κατοίκους, με ελάχιστα κτίσματα και οικόπεδα που δεν αξιοποιούνται ούτε καλλιεργούνται, εμφανίζονται με τιμή ζώνης 800 ευρώ.

 

Παράλληλα, οικόπεδα που απέχουν 1,5 ή 2 χιλιόμετρα από τη θάλασσα και την παραλία, έχουν την ίδια τιμή ζώνης με αυτά που βρίσκονται στην παραλιακή ζώνη.

 

– Το γεγονός ότι στην Πάτμο, ο καθορισμός των τιμών είναι οριζόντιος και αφορούν σε όλο τον οικισμό της Χώρας και όλο τον οικισμό της Σκάλας μέχρι και το Μελόι. Δεν υπάρχουν, δηλαδή, διαφορετικές ζώνες.

 

– Το γεγονός ότι ανάλογες στρεβλώσεις παρατηρούνται στη Σύμη και στην Κάρπαθο σε συγκεκριμένες περιοχές.

 

Ο κ. Κόνσολας αναφέρθηκε και στο ζήτημα που έχει ανακύψει με τον προσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών στους Αρκιούς, όπου οι αντικειμενικές αξίες κινούνται στο ίδιο ύψος με την παραλιακή και τουριστική περιοχή του Γροίκου στην Πάτμο.

 

Όπως ανέφερε ο Μάνος Κόνσολας τίθενται ζητήματα σε ό, τι αφορά στην μεθοδολογία, αλλά και τα κριτήρια που εφάρμοσαν οι εκτιμητές για τον προσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών σε αυτά τα νησιά και ζήτησε να υπάρξει μια συνολική επανεξέταση.