"Το μανταλάκι": To αντιπολεμικό παραμύθι της Φωτεινής Λαμπρίδη παρουσιάζεται το Σάββατο στην Αθήνα

"Το μανταλάκι": To αντιπολεμικό παραμύθι της Φωτεινής Λαμπρίδη παρουσιάζεται το Σάββατο στην Αθήνα

 

«Ο πόλεμος έχει κανόνες τραγικά άδικους που καθόλου δεν μπορούν να δεχτούν τα παιδιά

Ο πόλεμος σου φυτεύει στην καρδιά τον σπόρο του θυμού  μπορεί να σε κάνει έναν άνθρωπο που μισεί

Αν είσαι τυχερός όμως όπως εγώ, μπορεί να γνωρίσεις έναν φίλο, τον Αφράμ

Ένα αντιπολεμικό παραμύθι της Φωτεινής Λαμπρίδη

Μια ιστορία για την Οδύσσεια της προσφυγιάς

Ένας ύμνος στη φιλία»

Η συμπάτριώτισσα μας, δημοσιογράφος και στιχουργός Φωτεινή Λαμπρίδη, το 2015 έγραψε αυτό το παραμύθι. Όπως αναφέρει σε ανάρτηση της στο facebook, το παραμύθι προέκυψε μετά από πολλούς αυτοσχεδιασμούς, που στόχο είχαν να μιλήσει στο δικό της παιδί για τον πόλεμο και την προσφυγιά.

Σήμερα αυτή η ιστορία βγήκε από το συρτάρι, με τη δημιουργό να έχει τη χαρά να μας προσκαλέσει στην παρουσίαση του βιβλίου, αυτό το Σάββατο, 16 Δεκεμβρίου, στις 17.30, στο καφέ του κήπου του Αρχαιολογικού μουσείου.

Δυστυχώς, όπως τονίζει η κα Λαμπρίδη, το θέμα μας βασανίζει ακόμα κι έτσι μετατρέπουμε αυτή την παρουσίαση σε αφορμή να μοιραστούν εμπειρίες τους σε εμάς και τα παιδιά μας ο Πάνος Χαρίτος Panos Haritos και ο Ιάσονας Αποστολόπουλος Iasonas Apostolopoulos.

«Το παιδί στον πόλεμο και στην προσφυγιά. Αφού η φωνή των ανηλίκων δεν φτάνει εύκολα σε εμάς, ας ακούσουμε εκείνους που βρέθηκαν στο πεδίο». Η συγγραφέας ξεχώρισε ένα απόσπασμα από το οπισθόφυλλο και μας το προσφέρει:

“….Ο Αφράμ με παρακάλεσε να μην τους μισήσω ακόμα. Το όνομα του σημαίνει “εκείνος που αγαπά” . Του το είπε η γιαγιά του εκείνο το βράδυ που έπεφταν πάλι φωτιές από τον ουρανό της χώρας μας που τις έλεγαν βόμβες του εχθρού. Του είπε: εσύ να μην ξεχάσεις την αποστολή σου. Είσαι εκείνος που αγαπά!

Σκέφτηκα πως ήμουν τυχερός που με έλεγαν Ναμπίλ. Γιατί θα μου ήταν πολύ δύσκολο να συνεχίσω να αγαπώ τους ανθρώπους που μας φέρονται τόσο άσχημα. Και λυπήθηκα τον καημένο τον Αφράμ που είναι αναγκασμένος να συγχωρεί όλους αυτούς τους βαρβάρους που μας έφεραν σε αυτήν την κατάσταση.”

Η κα Λαμπρίδη ευχαριστεί τις εκδόσεις Εκδόσεις ΚΨΜ, τον Γιώργος Μικάλεφ, για την εικονογράφηση, τον Ιάσονα, τον Πάνο, τον Ερνέστο, τη Γιασεμή, τον Ορφέα, τον Φοίβο, την Kalliopi Takaki για τη βοήθεια στην εκδήλωση που ετοιμάζει και την Eleni Pagkalia.

14.12.2ο23

Καρπαθιακά Νέα