Ο Μιχάλης Τσαμπουνιεράκης για τις δυο παραιτήσεις, τις κρυφές προεκλογικές κουβέντες και την προετοιμασία του Δήμου για το καλοκαίρι

Ο Μιχάλης Τσαμπουνιεράκης για τις δυο παραιτήσεις, τις κρυφές προεκλογικές κουβέντες και την προετοιμασία του Δήμου για το καλοκαίρι

Τα Καρπαθιακά Νέα επικοινώνησαν με τον αρχηγό της παράταξης Κάρπαθος-Νέα Αρχή, κ. Μιχάλη Τσαμπουνιεράκη, αφού οι δυο δημοτικοί σύμβουλοι,  Δημήτρης Σπανός και Νίκος Σπανός,  που σήμερα παραιτήθηκαν, προέρχονται από αυτή τη παράταξη και του ζήτησαν τη θέση για αυτό το θέμα. Με την ευκαιρία μας έδωσε και το στίγμα της προετοιμασίας του Δήμου για την καλοκαιρινή σεζόν αλλά και την εκτίμηση του σε όλα όσα ακούγονται για το αύριο του Δήμου Καρπάθου. 

Μιχάλης Τσαμπουνιεράκης: Είμαστε μάρτυρες ενός γεγονότος που συνέβη κατά τη διάρκεια του χθεσινού δημοτικού συμβουλίου βέβαια οι εξελίξεις οι οποίες διαφαινόντουσαν από τις προηγούμενες ημέρες, έδειχναν ότι κάποια πρόσωπα ενδεχομένως θέλουν να αποστασιοποιηθούν ή έδειχναν δυσαρεστημένοι με τη συμμετοχή τους στα κοινά.

Επί του προσωπικού όμως και με τις αποφάσεις του κάθε δημοτικού συμβούλου, ο αρχηγός μια παράταξης δεν μπορεί να εκφέρει την αντίθετη θέση από το γεγονός της επιλογής του υποψηφίου του.

Εγώ το μόνο το οποίο μπορώ να παρουσιάσω αρχικά είναι να δηλώσω την ικανοποίηση μου και να τους ευχαριστήσω θερμά για τη μέχρι σήμερα παρουσία τους στην παράταξη μου και τη συμμετοχή τους στον αγώνα που δώσαμε τον έντιμο και τον ηθικό μέχρι σήμερα.

Και να τους ευχηθώ να έχουν μια πορεία στη ζωή τους, πολιτικά και κοινωνικά.

 Σε κάθε περίπτωση όλοι αναρωτιούνται ότι δημοτικός σύμβουλος και ο επιστήμονας μπορούσαν να προσφέρουν πολύ περισσότερα από την απουσία του, δεν μπορώ να διαχειριστώ την προσωπική εμπειρία κάποιου ο οποίος συμμετέχει στα κοινά.  Επίσης το γεγονός του πολιτικού κόστους, το οποίο ήδη το ανέφερα στο δημοτικό συμβούλιο, γιατί ίσως δεν έχει γίνει κατανοητό από τους περισσότερους που υπηρετούν σήμερα την τοπική αυτοδιοίκηση. Άποψη δική μου είναι ότι μόνο αν υπηρετείς το  δημοτικό συμφέρον μπορείς να κερδίσεις και όχι να απέχεις  από αυτή τη διαδικασία. Ορκίστηκε για να υπηρετήσεις.

Η φυγή στο μέσο της κρίσιμης περιόδου της Καρπάθου απαιτεί σκέψη και προβληματισμό για τη συγκεκριμένη περίπτωση. Δεν είμαι όμως εγώ αυτός ο οποίος θα εκφράσω την προσωπική άποψη του υποψήφιου μου, του συμβούλου της δημοτικής παράταξης της οποίας εκλέκτηκε γιατί αυτή τη στιγμή εκφράζει την προσωπική του άποψη και θέση.

Κύριε Τσαμπουνιεράκη είμαστε στην αρχή της σεζόν, πια είναι η εκτίμηση σας. Ακούμε ότι υπάρχει αισιοδοξία, ο Δήμος είναι έτοιμος να ανταπεξέλθει , να ανταποκριθεί στα θέματα της καθημερινότητας, με δεδομένο ότι θα αυξηθεί κατά πολύ ο πληθυσμός του νησιού.

Μ. Τ. Εύστοχο το ερώτημα σας. Δεν αποκλείω τις προβλέψεις για τον τουρισμό. Ο Δήμος σε κάθε περίπτωση έχει έναν προγραμματισμό ο οποίος δεν έχει πιστοποιηθεί μέσω τον διαγωνισμών έχουν γίνει όλες οι διαβουλεύσεις. Αναφορικά και με τον βιολογικό και με τα δίκτυα επεξεργασίας και με το φράγμα και με την αποκομιδή. Αυτή την ώρα είχα συνάντηση με τον Δήμαρχο και είχαμε τη διαμόρφωση της τελικής πρότασης για την αποκομιδή των απορριμμάτων η οποία θα αρχίσει να υλοποιείται μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο. Να ξέρετε όμως ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα του Δήμου σήμερα είναι η έλλειψη της Οικονομικής Επιτροπής αφού και την προηγούμενη Κυριακή, για 20η φορά, ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου παραιτήθηκε από μέλος της επιτροπής κι ως εκ τούτου ο Δήμος χωλαίνει σε αυτό το θέμα.

Ένα δημοτικό συμβούλιο γίνεται με διαφορά ενός μηνός αντιλαμβάνεστε ότι τα προβλήματα του Δήμου δεν εξαρτώνται από την θέληση, την ετοιμότητα και την γνώση των ανθρώπων οι οποίοι έβαλαν το δήμο και την Κάρπαθο πάνω από τις προσωπικές βλέψεις και τις επιδιώξεις τους.

Χθες είπα κάτι, ότι είχα υποχρέωση και ευθύνη να είμαι μέσα στο δημοτικό συμβούλιο γιατί ήμουν υποψήφιος δήμαρχος.

Είχα ατζέντα, πρόγραμμα και σχέδιο για να υπηρετήσω αυτόν το τόπο. Ο Δήμος έχει τον προγραμματισμό του, θα φανεί άμεσα από το επόμενο 15νθήμερο, το ξαναλέω χωλένουμε στην Οικονομική Επιτροπή η οποία δε μας αφήνει να επικαιροποιήσουμε, να εγκρίνουμε δηλαδή, τα πρακτικά των δημοπρασιών για να πάμε άμεσα στους διαγωνισμούς.

Εύχομαι να έχουμε μια καλή σεζόν, να σας δώσω μόνο μια εικόνα, εγώ στο διάστημα των 5 μηνών που συνεργάζομαι, ως επιχείρηση ύδρευσης διεκπεραιώσαμε 350 αιτήματα που αφορούσαν προβλήματα καθημερινότητας των δημοτών μας. Αυτό το κενό προϋπήρχε, σήμερα το μόνο που κάνουμε είναι να λύσουμε τα απαιτούμενα και αναγκαία. Γιατί εμείς και θέλουμε και ξέρουμε και μπορούμε,  δεν το λέω ως προεκλογική δέσμευση, αναλάβαμε μια ευθύνη που ξέρουμε να υπηρετήσουμε. Κι αυτό ήταν το μειονέκτημα της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Το λέω κάθε φορά, υπηρετώ το δήμο για το καλό του τόπου, ως αρχηγός μια παράταξης, συγκυβερνώ με την έννοια της απόφασης της ευθύνης μου.

Είναι καλό ή κακό για τον τόπο, το ότι έχει ανοίξει άτυπα η προεκλογική περίοδος;

Μ. Τ. Δεν θεωρώ ότι είμαστε σε φάση να επιλέξουμε τον υποψήφιο Δήμαρχο. Γιατί ο υποψήφιος δήμαρχος αυτή τη φορά δεν πρέπει να εμφανιστεί από παρθενογένεση, ο υποψήφιος δήμαρχος πρέπει να έχει ζυμωθεί στην κοινωνία  και να έχει προβληματιστεί με τη συμμετοχή του στα κοινά. Αν μπορεί να υπηρετήσει τα κοινά!

Το φαινόμενο που παρατηρείτε τελευταία, ο Δήμαρχος να είναι για ια θητεία, είναι μεν επιλογή της κοινωνίας, αλλά πρέπει να είναι και ενσυνείδητη επιλογή του υποψηφίου αν μπορεί και αν δύναται να εκτελέσει αυτή την μεγάλη υποχρέωση. Αν μπορεί σταθεί και να γίνει ελπίδα της κοινωνίας. Δεν θα μπω στη λογική να μετρήσω υποψηφίους, δε με αφορά. Εγώ θα υπηρετήσω την υποχρέωση μου μέχρι τη λήξη της θητείας μου και συμμετέχων στην διοίκηση του δήμου αλλά και ως επικεφαλής παράταξης.

Μετά την παραίτηση των δυο δημοτικών συμβούλων ποιοι θα ακολουθήσουν και θα πάρουν τη θέση τους;

Μ. Τ. Σύμφωνα με τη λίστα του Πρωτοδικείου, πρώτος επιλαχών είναι ο Μιχαήλ Πιττάς, με 206 σταυρούς και δεύτερος ακολουθεί ο Μιχαήλ Γεραπετρίτης, με 136 σταυρούς. Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι το μοναδικό ψηφοδέλτιο που κατέθεσε σε τοπικό συμβούλιο ήταν της  Αρκάσας και για αυτό το λόγο διατηρούσα και τη μεγάλη δύναμη εκεί και έχασα για 20 σταυρούς.  Η πρόσκληση θα σταλεί αύριο, με την εμπειρία που έχουν, επαγγελματική και κοινωνική, θα σταθούν στο ύψος της περιστάσεως, θα δραστηριοποιηθούν και  θα προσφέρουν και για το χωριό τους. Γιατί δεν σας κρύβω ότι αυτό το χωριό, η Αρκάσα, έχει να δει «φως» πολύ παραπάνω από δυο χρόνια.

Θέλω να κλείσω και να σας πω ότι το φράγμα, ένα όνειρο ζωής, ερχόμαστε σήμερα να τροποποιήσουμε και κάνουμε παρέμβαση να πάει το νερό σε όλη την πόλη και περιμένουμε την σύνδεση με τη ΔΕΗ, αυτό μας έμεινε για να έχουμε 700 κυβικά νερό μέσα στην πόλη.

Όλα τα προβλήματα που ακούγονται για τις Μενετές, είναι από πρόβλημα που δημιούργησε με τις εργασίες η ΔΕΔΔΗΕ, αντικαταστάσεις στύλων και άμεσα θα το φροντίσουμε. Επίσης έχουμε παραγγείλει τις αντλίες και την ερχόμενη βδομάδα θα έχουν μπει στη θέση τους.

Υπηρέτησα 5 χρόνια στην υπηρεσία και δεν νιώθω απογοήτευση ούτε κάποια ενοχή για τη δυσκολία που υπάρχει και σας λέω ότι μπορώ να την αντιμετωπίσω. Με πλήρη συνεργασία με αντίπαλες παρατάξεις, την ΑΠΕΚ που έχει αναλάβει τώρα ο κ. Πρωτόπαπας, όσο και με τους υπόλοιπους, τον Δήμαρχο, τον κ. Παραγυιό. Εμείς ξεχάσαμε τα προσωπικά μας, το γεγονός ότι κάναμε αυτό το “πείραμα” και εννοώ αυτή τη συνεργασία, θα έπρεπε να επικροτηθεί κι όχι να βλέπουμε τη συμπολίτευση να γίνεται αντιπολίτευση γιατί ήθελε την «αορίστου χρόνου» αντιδημαρχία. Το είπα και χθες, δεν υπάρχουν «αορίστου χρόνου» αντιδήμαρχοι, ειδικά όταν προσέφυγαν και στο Συμβούλιο Επικρατείας και δεν δικαιώθηκαν. Δεν πήγαμε να πάρουμε τη θέση ούτε την καρέκλα κανενός. Οι σύμβουλοι μου είναι άμισθοι όπως και εγώ. Θα κριθούμε και θα μας συγκρίνουν με τα πεπραγμένα του καθενός στο διάστημα που πρέπει.

Θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε με ακεραιότητα και ευθύνη την υποχρέωση μας. Δηλώνουμε απλοί στρατιώτες και τίποτα περισσότερο δεν κάνουμε κριτικές για πρόσωπα και πράγματα, δεν δέχομαι όμως προσβολές σε επίπεδο μείωσης του δημοτικού συμβουλίου.