Μάνος Κόνσολας «Τα νέα μέτρα για την αντιπυρική προστασία της χώρας»

Μάνος Κόνσολας «Τα νέα μέτρα για την αντιπυρική προστασία της χώρας»

 

Το σύνολο των ζητημάτων που σχετίζονται με την αντιπυρική προστασία αλλά και τα νέα μέτρα που έχουν ληφθεί, τέθηκαν στην κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειών και της Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής, με πρωτοβουλία του Μάνου Κόνσολα.

Παρόντες ήταν ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Χρήστος Στυλιανίδης και ο Υφυπουργός, κ. Ευάγγελος Τουρνάς, οι οποίοι αναφέρθηκαν στις νέες δράσεις και στα νέα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιπυρική θωράκιση της χώρας.

 

Μεταξύ άλλων, η ηγεσία του Υπουργείου ανέφερε ότι:

 

– Για πρώτη φορά και μετά από χρόνια, έγινε καθαρισμός των δασών από τη βιομάζα με τη στήριξη της δασικής υπηρεσίας.

 

– Διατέθηκαν πάνω από 100 εκ. ευρώ για δράσεις πρόληψης στα δάση, καθαρισμούς δασών, διάνοιξη δασικών δρόμων, αντιπυρικές ζώνες.

 

– Εκπαιδεύτηκαν οι 500 νέοι δασοκομάντος του Πυροσβεστικού Σώματος.

 

– Προσελήφθησαν 2.500 εποχικοί πυροσβέστες, ενώ έγιναν πανελλαδικά εκπαιδευτικά σεμινάρια διάρκειας 52 ωρών σε εθελοντές εθελοντικών ομάδων πολιτικής προστασίας από εκπαιδευτές πυροσβέστες των κατά τόπους πυροσβεστικών υπηρεσιών.

– Προχωράει η ανανέωση του μηχανοκίνητου εξοπλισμού του Πυροσβεστικού Σώματος, με την προμήθεια χιλίων οκτακοσίων οχημάτων μέσω του προγράμματος «ΑΙΓΙΣ» που θα κοστίσει 222 εκατομμύρια ευρώ.

 

– Μετά από 24 χρόνια, δημιουργήθηκε ένα νέο πλαίσιο για τη συνεργασία των δασικών υπηρεσιών με το Πυροσβεστικό Σώμα.

 

– Καθιερώθηκαν περιπολίες αέρος σε περιοχές όπου ο δείκτης κινδύνου πυρκαγιάς υπερβαίνει το 3. Οι περιπολίες αυτές εκτελούνται, κυρίως, με αεροσκάφη ελαφρού τύπου, με δυνατότητα μεταφοράς νερού για επιτήρηση και άμεση προσβολή της φωτιάς κατά την έναρξή της.

– Αυξήθηκαν τα ανεπτυγμένα υδροφόρα περιπολικά του Πυροσβεστικού Σώματος σε περιοχές υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς.

Σε τοπικό επίπεδο και σε ό, τι αφορά στα Δωδεκάνησα, αξίζει να σημειωθεί ότι -σε συνέχεια πρότασης του κ. Κόνσολα – πραγματοποιήθηκε η περιοδεία της ηγεσίας του Υπουργείου με υπηρεσιακούς παράγοντες στη Ρόδο και την Κω, ενώ εντάθηκαν οι ενέργειες για την πιστοποίηση της δομής της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, μιας δομής πρόληψης και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών που εδρεύει στο Νότιο Αιγαίο και στην οποία συμμετέχουν η περιφερειακή αυτοδιοίκηση και ο Δήμος Ρόδου αλλά και ο κυνηγετικός σύλλογος.

 

Επίσης, υλοποιείται σταδιακά η πρόταση που κατέθεσε ο κ. Κόνσολας στην προηγούμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειών, η οποία αφορούσε στη διαμόρφωση Περιφερειακών Σχεδίων για τη δημιουργία Ενιαίων Δομών Δασοπυρόσβεσης σε κάθε περιοχή της χώρας και ιδιαίτερα στις νησιωτικές και ορεινές περιοχές.  Η Ενιαία Δομή Πολιτικής Προστασίας θα υπάγεται στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, από όπου και θα γίνεται ο συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων όπως η Πυροσβεστική, η Δασική Υπηρεσία, αλλά και η Αυτοδιοίκηση.

 

Ο κ. Κόνσολας, πρότεινε, επιπλέον, την προοπτική συγκρότησης του Ειδικού Σώματος Δασοκομάντος εντός της Πυροσβεστικής, κάτι που αποτέλεσε και προγραμματική δέσμευση της Κυβέρνησης και η οποία είχε παρουσιαστεί τον Οκτώβρη του 2018.

 

Τέλος, πρότεινε την ενίσχυση του προσωπικού των δομών και των υπηρεσιών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στα νησιά, οι οποίες είναι υποστελεχωμένες, και έδωσε έμφαση στα κριτήρια και τις ιδιαιτερότητες που απαιτεί η αντιμετώπιση μιας φυσικής καταστροφής ή μιας πυρκαγιάς σε ένα μικρό νησί, προβάλλοντας για ακόμη μία φορά το ζήτημα της δημιουργίας πυροσβεστικών κλιμακίων σε κάποια από τα μικρά νησιά, αλλά και σε ορεινές περιοχές.

 

Σε συνέχεια των παραπάνω προτάσεων, για πρώτη φορά στη Ρόδο σταθμεύουν μόνιμα εναέρια μέσα. Ιδιαίτερα για την τρέχουσα περίοδο που υπάρχει υψηλός κίνδυνος καιρικών συνθηκών στη Ρόδο θα σταθμεύσουν  4 εναέρια μέσα (2 καναντέρ, 1 ελικόπτερο Αουγκούστα, 1 ελικόπτερο Erickson), πέντε (5) πυροσβεστικά οχήματα που θα συνοδεύουν είκοσι (20) πυροσβέστες και δέκα (10) δασοκομάντος, προκειμένου να επιχειρήσουν άμεσα σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς σε κάποιο από τα νησιά της Δωδεκανήσου.

 

Ο κ. Υπουργός και ο κ. Υφυπουργός, στο πλαίσιο της συζήτησης στην Επιτροπή, ανέφεραν ότι συστηματοποιούνται οι ενέργειές τους σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες πιστοποίησης της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ.

 

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, κ. Κόνσολας, έπειτα από τη συνεργασία του με την ηγεσία του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 

«Θέλω να ευχαριστήσω την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου για την υλοποίηση των προτάσεων που κατέθεσα και ιδιαίτερα για την άμεση ευαισθητοποίησή τους ώστε να ενισχυθεί η Ρόδος λόγω των συνθηκών, με πτητικά μέσα, οχήματα και ανθρώπινο δυναμικό.  Έπειτα και από τη συνεργασία μας και με την αυτοδιοίκηση προχωράει ένα πολύ σημαντικό ζήτημα πολιτικής προστασίας για τη Ρόδο και τα Δωδεκάνησα, αυτό της πιστοποίησης της δομής της απρόσκοπτης συνέχισης της λειτουργίας και του ρόλου της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ».

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

13 Ιουλίου 2022