Μανώλης Πέρος: "Τα αίτια της νεανικής παχυσαρκίας και ο αθλητισμός ως αντίβαρο"

Μανώλης Πέρος: "Τα αίτια της νεανικής παχυσαρκίας και ο αθλητισμός ως αντίβαρο"

 

Τα τελευταία έτη έχει αποδειχθεί ότι η Ελλάδα κατέχει σταθερά μία απ’ τις πρώτες θέσεις στις λίστες με τους δείκτες νεανικής παχυσαρκίας στην Ευρώπη. Σύμφωνα, μάλιστα, με τελευταίες έρευνες, το ποσοστό παχυσαρκίας των νέων της χώρας αγγίζει το 7%, τη στιγμή που ο μέσος όρος παχυσαρκίας στην Ευρώπη βρίσκεται στο 4%. Ένα γεγονός –αν μη τι άλλο– ανησυχητικό, αν αναλογιστεί κανείς τις πολλαπλές συνέπειες της πάθησης αυτής τόσο στον ψυχισμό και στην εικόνα όσο και στη γενικότερη υγεία τους.   

γράφει ο Μανώλης Πέρος

Τι, όμως, είναι αυτό που την προκαλεί και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί έγκαιρα από τους πάσχοντες; 

  • ΤΑ ΑΙΤΙΑ

Κατά πρώτο λόγο, πρέπει να τονιστεί ότι η παχυσαρκία αποτελεί ένα πολυδιάστατο ζήτημα με πολλαπλά αίτια δημιουργίας. Κυριότερο όλων είναι ο δυτικός τρόπος ζωής με την κατανάλωση πολλών trans λιπαρών, επεξεργασμένων τροφών και τυποποιημένης φρουκτόζης και ζάχαρης.  Προς την ίδια κατεύθυνση λειτουργεί και ο καθιστικός τρόπος ζωής, ο οποίος επιβραδύνει διαρκώς τον μεταβολισμό του ανθρώπου, οδηγώντας στην εξασθένηση του μυϊκού ιστού, και επιφέροντας σημαντικές μεταβολές στην αναλογία μυϊκού/λιπώδους ιστού. Επιπρόσθετα, ο νοσηρός αυτός τρόπος διαβίωσης επισύρει σωρεία άλλων νοσημάτων, με χαρακτηριστικότερα τη θρόμβωση των αγγείων της καρδιάς, τη μείωση της HDL (καλής χοληστερίνης), ενώ έχει συνδεθεί και με την εμφάνιση εγκεφαλικής ατροφίας και φλεβικής ανεπάρκειας.   

Εκτός των προαναφερθέντων, γεννήτορας της παχυσαρκίας είναι και το έντονο στρες, το οποίο, αυξάνοντας την κορτιζόλη και την προλακτίνη, οδηγεί στην υπεργλυκαιμία, καθώς και στην λιπογένεση μέσω της παραγόμενης ινσουλίνης. Ακόμη, κομβική είναι και η συνεισφορά του ελλιπούς ύπνου και της μη λήψης πρωινού γεύματος, με τον πρώτο να προάγει την υπερβολική πρόσληψη ενέργειας χωρίς να μεταβάλλεται η ενεργειακή δαπάνη και τη δεύτερη να οδηγεί σε βουλιμία, πράγμα που συνεπάγεται έκκριση ινσουλίνης, και κατ’ επέκταση λιπογένεση.  

  • Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΩΣ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ

Όπως γίνεται αντιληπτό, το μείζων ζήτημα της παχυσαρκίας είναι εφικτό να επιλυθεί, αλλά σε καμία περίπτωση αυτό δεν δύναται να πραγματοποιηθεί «αβρόχοις ποσίν».  Μία απ’ τις αποτελεσματικότερες πρώτες ενέργειες για όσους ταλαιπωρούνται από αυτήν, θα είναι να εντάξουν στην καθημερινότητά τους την προπόνηση με αντιστάσεις (βάρη), σε συνδυασμό με μια ήπιας μορφής αεροβική δραστηριότητα. Έτσι, ο μεταβολισμός και το BMI τους σταδιακά θα αποκαθίστανται, ενώ, την ίδια στιγμή, θα επανακτούν τη χαμένη τους αυτοπεποίθηση, βλέποντας την εικόνα του σώματός τους να αλλάζει προς το καλύτερο. 

Προς επίρρωση της επιθυμίας τους να απομακρυνθούν απ’ την παχυσαρκία θα λειτουργήσει και η υιοθέτηση ενός σωστού πλάνου διατροφής με έμφαση στα λευκώματα, στα φυλλώδη λαχανικά και στα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Τέλος, θα πρέπει να «πουν όχι» και στις κακές συνήθειες, που –πιθανόν– να διατηρούσαν έως τότε, με βασικότερη την αλόγιστη κατανάλωση αλκοόλ (οδηγεί στην αντίσταση της ινσουλίνης) και την απουσία πρωινού γεύματος, αλλά και βελτιώνοντας το πρόγραμμα ύπνου τους. 

Συνοψίζοντας, διαπιστώνει κανείς την επιτακτική ανάγκη για την έγκαιρη αντιμετώπιση της παχυσαρκίας από όσους βρίσκονται υπό τον ζυγό της, αλλά και την ενημέρωση παιδιών και γονέων για την έμφαση που θα πρέπει να δοθεί στην υιοθέτηση ωφέλιμων –για την υγεία τους–  συνηθειών. Με τον τρόπο αυτόν, και γνωρίζοντας τις ολέθριες συνέπειες που επιφέρει στον άνθρωπο, θα βρίσκονται σε θέση να εκτιμήσουν την αξία του υπέρτατου αγαθού της υγείας, επιδιώκοντας, μάλιστα, να τη διατηρήσουν αλώβητη έως τα βαθιά τους γεράματα. 


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
  • Ronald J. Maughan, Sports Nutrition, International Olympic Committee, UK, Chichester, 2014
  •  Thierry Hertoghe, The Hormone Handbook,  International Medical Books, 2011

Ο Μανώλης Πέρος  κατάγεται από τις Πυλές και την Αρκάσα της Καρπάθου, έχει γεννηθεί στη Ρόδο. Φοιτά στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στο παρελθόν είχε διατελέσει σπουδαστής των Ανωτάτων Στρατιωτικών Σχολών Ευελπίδων και Ναυτικών Δοκίμων. Στον ελεύθερό του χρόνο ασχολείται με την προπόνηση με αντιστάσεις, με την μελέτη και με το ποδόσφαιρο. Έχει συντάξει και αναρτήσει ασκήσεις φυσικής Γ´ Λυκείου σε διάφορα site, ενώ σε εφηβική ηλικία πραγματοποίησε συμμετοχές με την ποδοσφαιρική ομάδα της μεικτής Δωδεκανήσων.

8.1.2023

πηγή offlinepost.gr