Νεαρός Μαυροπετρίτης φιλοξενείται στα Πηγάδια, στο γραφείο του Φορέα Διαχείρισης

Νεαρός Μαυροπετρίτης φιλοξενείται στα Πηγάδια, στο γραφείο του Φορέα Διαχείρισης

Έναν νεαρό και ταλαιπωρημένο Μαυροπετρίτη φιλοξενεί τις τελευταίες ημέρες το γραφείο του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Καρπάθου Σαρίας, στα Πηγάδια. Το “γεράκι του Αιγαίου” βρέθηκε αδύναμο στη Σαρία. Αφού το φρόντισαν στη συνέχεια το μετέφεραν στην πρωτεύουσα του νησιού και τις επόμενες ημέρες θα φύγει για την Αθήνα, για να το παρακολουθήσουν στην ΑΝΙΜΑ. 

Ο Μαυροπετρίτης, το «γεράκι του Αιγαίου», αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα είδη πουλιών της Ελλάδας καθώς στη χώρα μας και, συγκεκριμένα, στα νησιά και τις νησίδες του Αιγαίου φιλοξενείται περισσότερο από το 85% του συνολικού αναπαραγωγικού πληθυσμού του είδους παγκοσμίως.

Η προστατευόμενη περιοχή Καρπάθου – Σαρίας φιλοξενεί γύρω στα 250 ζευγάρια Μαυροπετριτών κάθε χρόνο. Αυτά τα πουλιά κάνουν την εμφάνισή τους αρχές Απριλίου, θα επιλέξουν τη θέση που θα φωλιάσουν, θα βρουν το ταίρι τους και οι περισσότεροι θα φύγουν για την Κρήτη, τη Ρόδο ή την Τουρκία, κανείς δε ξέρει ακριβώς, όπου θα περάσουν τους υπόλοιπους μήνες στα βουνά κυνηγώντας έντομα. Φτάνοντας ο Ιούνιος θα επιστρέψουν για ένα ακόμα πιο ενδιαφέρον κομμάτι της ζωής τους, την αναπαραγωγή. Θα γεννήσουν τα αυγά τους αργά το καλοκαίρι, σε αντίθεση με όλα τα άλλα πουλιά, και όταν βγουν τα μικρά τους θα αλλάξουν την διατροφή τους και από εντομοφάγα θα αρχίσουν να τρέφονται με μεταναστευτικά μικρόπουλα.

φωτογραφία από το video Giuseppe Baxiou (facebook)