Νικ και Μαίρη Μάθιους - Οι Ελληνοαμερικανοί πατριώτες που έγραψαν την ιστορία των ΗΠΑ

Νικ και Μαίρη Μάθιους - Οι Ελληνοαμερικανοί πατριώτες που έγραψαν την ιστορία των ΗΠΑ

 

του Τάσου Κοκκινίδη

Οι Ελληνοαμερικανοί Νικ και Μαίρη Μάθιους,  μετανάστευσαν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Νικ από την  Κάρπαθο και η Μαίρη από τη Σπάρτη αγωνίστηκαν και έκαναν προκοπή εκεί μετά από χρόνια σκληρής δουλειάς, είναι σύμβολα του δεσμού μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ με την πάροδο των ετών.

Ήταν Έλληνες και Αμερικανοί πατριώτες που δώρησαν τον πλούτο τους που κέρδισαν με κόπο στο Yorktown Victory Center και αργότερα στο Μουσείο Αμερικανικής Επανάστασης στην ιστορική τοποθεσία της Βιρτζίνια.

Το Yorktown είναι πιο διάσημο ως ο τόπος της πολιορκίας και της επακόλουθης παράδοσης του στρατηγού Charles Cornwallis στον στρατηγό George Washington και τον γαλλικό στόλο κατά τη διάρκεια του Αμερικανικού Επαναστατικού Πολέμου στις 19 Οκτωβρίου 1781. Αν και ο πόλεμος θα διαρκούσε για άλλον έναν χρόνο, αυτή η βρετανική ήττα στο  Yorktown ουσιαστικά τελείωσε τον πόλεμο.

Ο Καρπάθιος Nick Mathews (αρχικά Nicholas Matheos) μετανάστευσε στη Νέα Υόρκη το 1920 και πέρασε τα πρώτα του χρόνια μετά την άφιξή του εργαζόμενος ως ανθρακωρύχος και σεφ πριν εγκατασταθεί στη  πόλη Yorktown το 1944.

«Θέλω να γίνω Αμερικανός πολίτης», είχε αναφέρει σε μια συνέντευξη του, «άρα ποιο καλύτερο μέρος για να ζήσω από εδώ όπου κερδήθηκε η ανεξαρτησία;»

Με δανεικά χρήματα, μαζί με τη σύζυγό του, την πρώην Μαρία Παππαμιχαλοπούλου από τη Σπάρτη, άνοιξαν έναν πάγκο για μεσημεριανό γεύμα απέναντι από ένα πλοίο που προσγειωνόταν στον ποταμό Γιορκ.

 

Mathews Famous Seafood Pavilion

Καθώς το κοντινό Williamsburg άνθισε τα μεταπολεμικά χρόνια, ο πάγκος του μεσημεριανού γεύματος εξελίχθηκε στο διάσημο περίπτερο θαλασσινών του Nick.

 

Το Nick’s Seafood Pavilion στις μέρες της δόξας. Υπέστη σοβαρές ζημιές το 2003 κατά τη διάρκεια του τυφώνα Isabel και στη συνέχεια κατεδαφίστηκε.

Το εστιατόριο έγινε ορόσημο της πόλης Yorktown και  απέκτησε  φήμησε όλη την Αμερική. Η Elizabeth Taylor, ο Tennessee Ernie Ford και ο Randy Travis ήταν μεταξύ των πολλών διασημοτήτων που ταξίδεψαν στο Yorktown για να δειπνήσουν στο Nick’s.

 

Το 1972, ο Νικ και η Μαίρη δώρησαν 23 στρέμματα εξαιρετικής περιουσίας με θέα στον ποταμό Γιορκ για αυτό που θα γινόταν το Κέντρο Νίκης του Γιορκτάουν και αργότερα το Μουσείο Αμερικανικής Επανάστασης στο Γιορκτάουν.

Πρόσθεσαν 180.000 δολάρια για ένα μνημείο νίκης στην προκυμαία του Γιορκτάουν.

Το 1983, η Mary επιλέχθηκε ως χορηγός του USS Yorktown (CG48), και έγινε η πρώτη μετανάστης που βάφτισε πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ. Ο Νικ έφυγε από τη ζωή, απροσδόκητα, στο δρόμο για την τελετή της βάπτισης. Η Μαίρη πέθανε τον Σεπτέμβριο του 1998.

Μετά το θάνατό της, η Μαίρη κληροδότησε σχεδόν ολόκληρη την περιουσία τους στο Ίδρυμα Τζέιμσταουν-Γιόρκταουν, για να μάθουν οι άλλοι «…τις ευλογίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας που ξεκίνησαν στην πατρίδα μου την Ελλάδα και αργότερα εδώ (Γιόρκταουν)…»

 

Σήμερα στο Μουσείο Αμερικανικής Επανάστασης στο Γιορκτάουν, επισκέπτες και μαθητές από όλη τη χώρα επωφελούνται από τον πατριωτισμό και τη φιλανθρωπία των Νικ και Μαίρη Μάθιους.

Ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, επαίνεσε τη συνεισφορά τους κατά τη διάρκεια τελετής του 2018 για τον εορτασμό της Ημέρας Ανεξαρτησίας της 4ης Ιουλίου στην Αθήνα.

«Ο Νικ και η Μαίρη Μάθιους είναι σπουδαία παραδείγματα τόσο της ελληνικής αντοχής όσο και του πώς η Ελλάδα και η Αμερική έχουν σταθεί μαζί όλα αυτά τα χρόνια, σε συνδυασμό με τις κοινές μας εμπειρίες και αξίες», ανέφερε.

πηγή https://greekreporter.com/