Νικήτας Ζαβόλας: Σκέψεις, προβληματισμοί και προτάσεις για τη ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΚΑΡΠΑΘΟΥ

Νικήτας Ζαβόλας: Σκέψεις, προβληματισμοί και προτάσεις για τη ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΚΑΡΠΑΘΟΥ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΚΑΡΠΑΘΟΥ

Έχουν γραφτεί χιλιάδες άρθρα και μελέτες για τα οφέλη της μουσικής εκείνο όμως που θα πρέπει να τονίσουμε είναι το όφελος από την ενασχόληση με τη χορωδιακή μουσική. Στην περίπτωση της χορωδιακής μουσικής ένα από τα βασικά στοιχεία είναι η συνεργασία των συγχορωδών με τις οδηγίες και την καθοδήγηση του μαέστρου για το καλό του συνόλου.

Ένα βασικό χαρακτηριστικό της χορωδίας είναι ότι δεν πρέπει να ξεχωρίζει ο ένας απ’ τον άλλο. Πρέπει η χορωδία να είναι ένα σύνολο που αποτελείται από τις ομοιόμορφες ομάδες που απαιτεί η συγκεκριμένη χορωδιακή επεξεργασία του τραγουδιού π.χ. Σοπράνο, Άλτο, Τενόροι ή και Μπάσοι. Κι εδώ λοιπόν, όπως σε κάθε ομαδική προσπάθεια πρέπει να υποτάσσεται το εγώ στο εμείς. Στην περίπτωση της Χορωδίας Καρπάθου αυτό συμβαίνει και φαίνεται κι απ’ την καλή σχέση των μελών της.

Είναι λοιπόν ευτύχημα για το νησί μας η ύπαρξη της Δημοτικής Χορωδίας Καρπάθου και αξιέπαινη η προσπάθεια της μαέστρου και των συνεργατών της.

Εκείνο όμως που με προβληματίζει και δεν μπορώ να ερμηνεύσω είναι το εξής «Στραό κι Ανάποο».

Ενώ είναι δεδομένη η αγάπη των Καρπαθίων για τη μουσική και έχω παρατηρήσει ότι τις τελευταίες δεκαετίες όλο και περισσότεροι νέοι (σε αντίθεση με την δική μου γενιά) ασχολούνται είτε ερασιτεχνικά είτε επαγγελματικά με τη μουσική, απ’ την άλλη πλευρά η χορωδία έχει μόνο 25 χορωδούς.

Είχα την τύχη και φέτος να παρακολουθήσω την Αυγουστιάτικη συναυλία της Χορωδίας στο Αμφιθέατρο Πηγαδίων. Μια συναυλία αφιερωμένη στη μουσική και τα τραγούδια της Μικράς Ασίας.

Η φετινή παράσταση πέρα από την προσεγμένη επιλογή και την άρτια εκτέλεση των τραγουδιών που φανερώνει την κοπιώδη προετοιμασία όλων των συντελεστών είχε και δύο επιπλέον στοιχεία τα οποία θέλω να τονίσω.

Τη συμμετοχή στην παράσταση του χορευτικού συγκροτήματος που έδωσε μια δροσερή νότα στη βραδιά καθώς και τη μουσική διασκευή των τραγουδιών.

Η μουσική επεξεργασία και προσαρμογή για χορωδία ορισμένων τραγουδιών ήταν εντυπωσιακή. Όταν ακούστηκε το «Κανελόριζα» με τα ισοκρατήματα να εναλλάσσονται μεταξύ άλτων και τενόρων με προϊδέασε ότι η βραδιά θα είναι όμορφη και ότι θα ακούγαμε «ωραία πράγματα». Στη συνέχεια ακούστηκε η «Μισιρλού» με αποτέλεσμα να γίνει «απογείωση» της χορωδίας και να συμπαρασύρει κι εμάς τους ακροατές. Δίκαια ακολούθησε το πιο θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα των θεατών του κατάμεστου αμφιθεάτρου.

Δεν μπορώ λοιπόν να μην επαινέσω και δημοσίως την Δημοτική Χορωδία Καρπάθου που τα τελευταία χρόνια έχει πλαισιωθεί με τους εξαίρετους μουσικούς Αντώνη Ζάβαλη, Γιώργο Μαρή και τον κορυφαίο Μίμη Πανάρετο του οποίου η συμβολή στα μουσικά δρώμενα της Καρπάθου είναι γνωστή και αδιαμφισβήτητη.

Τέλος πολλά συγχαρητήρια αξίζουν στην μαέστρο κα. Μοσχούλα Βαρδαούλη που με την επιμονή και την υπομονή της έχει δημιουργήσει ένα στιβαρό μουσικό σύνολο.

Υ.Γ.1 Ελπίζω την επόμενη φορά που θα τραγουδήσει η χορωδία την Μισιρλού να αποτελείται από 40 τουλάχιστον χορωδούς και να βρίσκομαι στους θεατές να το απολαύσω.

Υ.Γ.2 Είναι κρίμα ο ΚΟΠΑΠ να μην φροντίζει να γίνεται μαγνητοσκόπηση της παράστασης από επαγγελματία και να αρκούνται οι Καρπάθιοι της διασποράς σε βιντεάκια από κινητά που αδικούν την προσπάθεια τόσων ανθρώπων.

22.8.2023

Καρπαθιακά Νέα