Ο συμπατριώτης μας, διακεκριμένος καθηγητής μαθηματικών Νίκος Παραγιός, στο «ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ», για τη συμβολή της τεχνητής Νοημοσύνης στην Ιατρική

Ο συμπατριώτης μας, διακεκριμένος καθηγητής μαθηματικών Νίκος Παραγιός, στο «ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ», για τη συμβολή της τεχνητής Νοημοσύνης στην Ιατρική

 

Ο Νίκος Παραγιός, πολυβραβευμένος και διακεκριμένος καθηγητής Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο Paris-Saclay της Γαλλίας, έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής» (2 Ιουνίου 2024, σ. 8) και αναφέρθηκε στη συμβολή της Τεχνητής Νοημοσύνης, η οποία, όπως είναι γνωστό, στοχεύει στη δημιουργία μηχανών που μπορούν να σκέφτονται, όπως οι άνθρωποι.

Όπως γράφει «Το Βήμα», η Τεχνητή Νοημοσύνη, παρά το γεγονός ότι κανένας δεν ισχυρίζεται ότι αυτό έχει επιτευχθεί πλήρως, «νικά στα σημεία» τις ανθρώπινες δυνατότητες, καθώς μπορεί να επεξεργάζεται ταυτόχρονα τεράστιο όγκο δεδομένων, πράγμα που αδυνατεί να κάνει ο ανθρώπινος εγκέφαλος.

Ο Νίκος Παραγιός, κατάγεται από το Μεσοχώρι Καρπάθου, είναι λαμπρός επιστήμονας, υιός του αείμνηστου δασκάλου Κωνσταντίνου Παραγιού και πρώτος εξάδελφος του Εμμανουήλ Παραγιού, Καθηγητή Φυσικής και πρώην Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Καρπάθου.

Ο κ. Παραγιός στη συνέντευξή του στο «Βήμα» λέει τα εξής για την Τεχνητή Νοημοσύνη: «Η ακτινοθεραπεία είναι η πιο διαδεδομένη θεραπεία. Χορηγείται, μόνη ή σε συνδυασμό με άλλες, στο 60% των ασθενών με καρκίνο. Χρησιμοποιεί ακτινοβολία για να σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα προσπαθώντας να διατηρήσει τον υγιή ιστό.

Η κύρια πρόκληση είναι ο προσδιορισμός του τύπου και της πορείας των ακτίνων για τη στόχευση των όγκων χωρίς να βλάπτονται τα ζωτικά όργανα, κάτι που είναι πολύπλοκο λόγω των διαφορών στα χαρακτηριστικά των όγκων (μαστός, προστάτης, πνεύμονας).

Χρησιμοποιώντας δεδομένα και σχέδια θεραπείας από κορυφαία νοσοκομεία του κόσμου, εκπαιδεύουμε αλγόριθμους με μηχανική μάθηση και ικανούς να προσδιορίσουν τη βέλτιστη ακτινοθεραπεία για μελλοντικούς ασθενείς. Αυτή η προσέγγιση τυποποιεί τις θεραπείες, επιτυγχάνει την παροχή τους – ο χρόνος είναι ένας κρίσιμος παράγοντας για τη θεραπεία του καρκίνου-, αυξάνει την ποιότητα της θεραπείας και μειώνει το κόστος. Σήμερα, είμαστε περήφανοι που υποστηρίζουμε πάνω από 150 νοσοκομεία σε πέντε ηπείρους, με περισσότερους από 250.000 ασθενείς να έχουν βοηθηθεί μέσα στο 2024».

Ο πολυβραβευμένος καθηγητής Νίκος Παραγιός, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής της εταιρείας «TheraPanacea», είναι άξιος κάθε επαίνου και τιμά το όνομα της Καρπάθου στη διεθνή επιστημονική κοινότητα.

ΜΗΝΑΣ ΑΛ. ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ

7.6.2024

Καρπαθιακά Νέα