Γ. Νισύριος στον Αθήνα 9.84 fm: "Με ελέγχους, τεστ και συστηματική επιτήρηση, έγινε η Κάρπαθος covid-free πρότυπο"

Γ. Νισύριος στον Αθήνα 9.84 fm: "Με ελέγχους, τεστ και συστηματική επιτήρηση, έγινε η Κάρπαθος covid-free πρότυπο"

 

«Καταφέραμε να κερδίσουμε το στοίχημα να είμαστε ένα νησί με σχεδόν μηδενικό ποσοστό κρουσμάτων, γιατί βάλαμε γερά θεμέλια. Από την αρχή, κάναμε rapid test και ελέγχους στο αεροδρόμιο και στα δύο λιμάνια.
Και συνεχίζουμε για να κρατήσουμε τους δείκτες τόσο χαμηλά.
Η εμβολιαστική κάλυψη στην Κάρπαθο έφτασε στο 75 με 80%, ενώ προχωράμε στον εμβολιασμό των εφήβων.
Ήδη καταρτίσαμε μια λίστα για τις ηλικίες 15-17 που θέλουν να εμβολιαστούν.», σημειώνει στον Αθήνα 984 ο δήμαρχος Καρπάθου, Γιάννης Νισύριος.

Ωστόσο, ακόμα και όταν όλα γίνονται όπως πρέπει, υπάρχουν ανησυχίες και αντίστοιχες προκλήσεις. Όπως αυτές που προκύπτουν από τη γειτνίαση και την τακτική επικοινωνία με τον Πειραιά και τη Κρήτη όπου καταγράφεται έξαρση του ιού.

«Θέλει προσοχή και συστηματική τήρηση των μέτρων. Ιδιαίτερα τώρα που τρείς φορές την εβδομάδα το ταχύπλοο Πάρος με αφετηρία τη Σητεία κάνει το δρομολόγιο Κάρπαθος, Κάσος, Ρόδος. Γεγονός που χωρίς αμφιβολία ενισχύει την τουριστική κίνηση, αλλά ταυτόχρονα χτυπά το καμπανάκι της αυξημένης επαγρύπνησης ώστε να μείνουμε καθαροί.»

Ακόμα και όταν επιβεβαιώνονται όμως κρούσματα στο νησί, απομονώνονται άμεσα με στόχο να μην υπάρξει διασπορά στην κοινότητα.

Σύμφωνα με τον κ Νισύριο «Το τελευταίο διάστημα εντοπίστηκε ένα κρούσμα από την Αθήνα, έμεινε 5 ημέρες σε απομόνωση, αλλά επανέλαβε το τεστ και βγήκε αρνητικό. Σε αυτή τη προσπάθεια είναι ουσιαστική η συμβολή των γιατρών του Νοσοκομείου μας, που είναι πλήρως εξοπλισμένο. Ένα στολίδι για την Κάρπαθο και ένα πλεονέκτημα σε σχέση με την κάλυψη των επισκεπτών.»

Και τα καλά επιδημιολογικά δεδομένα του νησιού έχουν αντίκτυπο και στον τουρισμό, αφού όλο και περισσότεροι Έλληνες, ξένοι, ειδικά Αμερικανοί επιλέγουν να επισκεφθούν την Κάρπαθο, που έχει δυναμική περίπου 19.000 κλινών.

«Έχουμε αρκετό κόσμο αυτή τη στιγμή, με τους Έλληνες να μας προτιμούν. Επίσης έχουμε και πολλούς Αμερικανούς, γιατί είμαστε ένα νησί που είχε μετανάστευση, κυρίως στις ΗΠΑ. Πάμε αρκετά καλά στον τουρισμό φέτος.», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Καρπάθου.

πηγή www.athina984.gr