Όλα δείχνουν εμπρησμό! Κορυφαίος ρόλος υπουργού στην κατάσβεση της φωτιάς

Όλα δείχνουν εμπρησμό! Κορυφαίος ρόλος υπουργού στην κατάσβεση της φωτιάς

του Μανώλη Δημελλά

Με τα μέχρι τώρα στοιχεία, σύμφωνα με πληροφορίες των Καρπαθιακών Νέων, όλα οδηγούν τη σκέψη ότι η φωτιά στην Αγία Κυριακή έχει να κάνει με εμπρησμό. Αυτή η πιθανότητα ενισχύεται ακόμη περισσότερο αφού από το ίδιο ακριβώς τυφλό σημείο, στο οποίο ξεκίνησε η φωτιά, είχαμε φωτιά και πριν δυο χρόνια!

υπ. Δημήτρης Αιβάτογλου, διοικητής Πυροσβεστικού Κλιμακίου Καρπάθου

Όπως περιγράφει στα Καρπαθιακά Νέα ο διοικητής της Πυροσβεστικής Καρπάθου, υποπ. Δημήτρης Αιβάτογλου, η προσπάθεια των επίγειων δυνάμεων τη νύχτα ήταν τιτάνια.

«Ειδοποιηθήκαμε λίγο μετά τις 23.00 χθες βράδυ, αμέσως τρέξαμε στο σημείο και δοκιμάσαμε όλες τις δυνάμεις μας. Είναι συγκινητική η προσπάθεια δεκάδων νέων ανθρώπων που έτρεξαν για να βοηθήσουν. 100 ίσως 150 ήταν οι εθελοντές που στάθηκαν δίπλα μας και πάλεψαν με τις φλόγες».

Ωστόσο τονίζει ότι η Αθήνα και συγκεκριμένα ο υπουργός κ. Χαρδαλιάς, έλεγχε ο ίδιος την κατάσταση! Πρώτη φορά, τουλάχιστον για την Κάρπαθο, που υπήρξε τόσο μεγάλη κινητοποίηση από την Αθήνα!

φωτογραφία Νικόλας Παραγιός, το δάσος καίγεται και μέσα στη νύχτα οι δυνάμεις επιχειρούν

Να αναφέρουμε χαρακτηριστικά ότι λίγο μετά τα μεσάνυχτα, μόλις μιάμιση ώρα από το ξέσπασμα της φωτιάς, ειδική μονάδα της ΕΜΑΚ έφτασε αεροπορικώς στην Κάρπαθο! Αλλά και με το πρώτο φως, στο λιμάνι μπήκε το PAROS JET το οποίο ήταν ναυλωμένο από την πολιτική προστασία και μετέφερε οχήματα και πυροσβέστες από την Κρήτη! Και το πρωί σηκώθηκαν δυο καναντέρ και τρια ελικόπτερο για να βοηθήσουν την κατάσβεση.

Ο Νικόλας Παραγιός ανεβαίνει το βουνό από την πλευρά της Αγίας Κυριακής. Στην άκρη του δρόμου τα δέντρα έχουν καεί και ήταν ήδη κάρβουνα

Στην επιχείρηση κατάσβεσης πήραν μέρος συνολικά  54 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 10 οχήματα, 2 πυροσβεστικά αεροσκάφη, 3 πυροσβεστικά ελικόπτερα, περισσότεροι από 100 εθελοντές και υδροφόρες του Δήμου. Τα αεροσκάφη Καναντέρ ξεκίνησαν τις  ρίψεις νερού πάνω από το μέτωπο της φωτιάς λίγο πριν τις 8 το πρωί και το ελικόπτερο έμεινε μέχρι το μεσημέρι.

 

Οι πληροφορίες μας λένε ότι κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης ασχολήθηκε προσωπικά με το θέμα. Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας είχε ανοιχτή γραμμή με το νησί και με το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας!

Φωτογραφία Νικόλας Παραγιός Ελικόπτερο επιχειρεί ρίψη νερού στην Αγία Κυριακή

 

Η φωτιά έκαψε, όπως έχουμε ήδη αναφέρει, 600 στρέμματα πευκοδάσους, έναν από τους τελευταίους πνεύμονες που βρίσκονται στην πρωτεύουσα του νησιού, μια ανάσα από τα Πηγάδια. Οι άνεμοι που επικράτησαν απομάκρυναν από την κατοικημένη ζώνη τις φλόγες και η πυροσβεστική με συντονισμένες κινήσεις κατάφερε από τις 03:45 να την ελέγξει.

Η επόμενη μέρα βρίσκει το νησί με λιγότερα δέντρα, με πολλές απορίες και έντονο προβληματισμό για τον σχεδιασμό της πυροπροστασίας. Ο καθαρισμό και η οργάνωση των δασικών δρόμων δεν έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα;

φωτογραφία Νικόλας Παραγιός Ο φορτωτής ανοίγει το δρόμο μέσα στο δάσος και πίσω του ακολουθούν τα πεζοπόρα τμήματα