Το Ολυμπίτικο γλέντι ανέβηκε στη σελίδα της αύλης πολιτιστικής κληρονομιάς

Το Ολυμπίτικο γλέντι ανέβηκε στη σελίδα της αύλης πολιτιστικής κληρονομιάς

 

Κομβικό πολιτισμικό στοιχείο των χωριών Ολύμπου–Διαφανίου στη Βόρεια Κάρπαθο και των αποδήμων τους. Τελετουργική επιτέλεση του κοινοτικού γλεντιού με αφηγηματικά (της τάβλας, συρματικά) και αυτοσχέδια διαλογικά τραγούδια (μαντινάδες), χορό με τραγούδι ή μόνο με συνοδεία οργάνων (λυροτσάμπουνα). Κορυφαία, διαχρονική έκφραση της κοινοτικής ζωής των απανταχού Ολυμπιτών.

Η πιο πάνω παράγραφος αποτελεί την εισαγωγή στο ΟΛΥΜΠΙΤΙΚΟ ΓΛΕΝΤΙ το οποίο βρίσκεται πλέον στον κατάλογο της πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO! Αξίζει τον κόπο η περιήγηση στη σελίδα και η μελέτη, σε ένα από τα δεκάδες άρθρα, που έχει υποβάλει η ομάδα διαχείρισης του Ολυμπίτικου γλεντιού.

Από το μέγεθος της εργασίας γίνεται φανερό ότι τίποτε δεν κερδίζεται, τίποτε δεν κατακτιέται δίχως κόπο κι αγώνα.

Σήμερα η Κάρπαθος έχει δυο θέσεις στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ελλάδας! Το Καρπάθικο γλέντι (2019) και το  Ολυμπίτικο γλέντι (2020).

Μάλιστα μπορούμε να πούμε ότι άνετα να διεκδικούσε αρκετές ακόμη θέσεις με αξιώσεις. Αρκεί να βρεθούν οι κατάλληλοι άνθρωποι που θα αφιερώσουν χρόνο για να αναδείξουν στοιχεία από τον ολοζώντανο πολιτισμό της.

http://ayla.culture.gr/olympitiko-glenti/

φωτογραφία: Αδελφότητα Ολυμπιτών Καρπάθου “Η ΔΗΜΗΤΡΑ”