Και ναι, η Όλυμπος είναι ζωντανή, μόνο να την περπατάς φτάνει! (Η δωρεά της ΔΗΜΗΤΡΑΣ γίνεται τέχνη στα χέρια των αδελφών Χατζηβασίλη)

Και ναι, η Όλυμπος είναι ζωντανή, μόνο να την περπατάς φτάνει! (Η δωρεά της ΔΗΜΗΤΡΑΣ γίνεται τέχνη στα χέρια των αδελφών Χατζηβασίλη)

Αυτές τις ημέρες ολοκληρώθηκε στην Όλυμπο της Καρπάθου ένα ακόμη σπουδαίο έργο από τα χέρια των αδελφών Χατζηβασίλη! Πρόκειται για την ανακατασκευή των πλινθόκτιστων κάγκελων μέσα στο χωριό! Μια δωρεά της ΔΗΜΗΤΡΑΣ την οποία αποδέχθηκε ομόφωνα το κοινοτικό Συμβούλιο της Ολύμπου Καρπάθου.

Αυτό που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι δεν πρόκειται απλά για μια χρηστική κατασκευή αλλά, όπως μπορείτε να δείτε στις φωτογραφίες, είναι μια δουλειά με εντονότατο δημιουργικό και μοναδικό χαρακτήρα. Οι αδελφοί Χατζηβασίλη για ακόμη μια φορά εντυπωσιάζουν με την τεχνοτροπία τους και τις μεθόδους που ακολουθούν για την κατασκευή των τσιμεντένιων κάγκελων.

Εικόνα των κιγκλιδωμάτων πριν από την καλλιτεχνική παρέμβαση των αδελφών Χατζηβασίλη

Ο πολυτάλαντος εικαστικός δημιουργός Γιάννης Χατζηβασίλης, μέσα από ένα συγκινησιακά φορτισμένο VIDEO αφήνει τον πατέρα του, τον Βασίλη Χατζηβασίλη (1918-2005), ο γνωστός Καρπάθιος Θεόφιλος,  να μας εξηγήσει το πως γεννιέται μια αυθεντική δημιουργία!

“Μου έχει πει ο μακαρίτης ο πατέρας μου Παιδί μου να έχεις την ευχή μου, αλλά θέλω να κάνεις καλή δουλειά πληρώνεσαι δεν πληρώνεσαι. Κι όταν σε παίρνει ο άνθρωπος να του κάνεις δουλειά , μην το κοροϊδέψεις , διότι κοροϊδεύεις το Θεό. Θα κάνεις τη δουλειά σου καλή , ειδάλλως μην την κάνεις καθόλου. Να την κάνεις όπως σε φωτίζει ο Θεός .

Μην κάνεις πονηριές στη μέση. Και έτσι λοιπόν αυτό κάνω… πληρώνομαι δεν πληρώνομαι. Μπορεί εγώ το δε πρωί να χαλάσω τη δουλειά που έκανα εχθές, γιατί είδα ότι είχε λάθος. Την χαλώ δεν λογαριάζω τίποτα!

Να κάνεις μία δουλειά να μην έχει λάθος όχι να κάνουμε ψεύτικες δουλειές και να χαλάνε την την άλλη μέρα . Κάνε ότι έκανε ο Θεός αθάνατο ,,!

Βασίλης Χατζηβασίλης 1918-2005

 

Αυτό συνεχίζουμε και εμείς τα παιδιά του. Όπου έχουμε κάνει έργα τέχνης δημόσια ή ιδιωτικά.

Πρέπει να ευχαριστήσουμε τον πρόεδρο της κοινότητας Ολύμπου Ηλία Παπαηλία και το συμβούλιο και ιδιαίτερα τον σύμβουλο Γιάννη Η. Μηνατσή, που πάντα ενδιαφέρεται για το καλό του χωριού μας.

Πρέπει να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα \ την αδελφότητα μας Η ΔΗΜΗΤΡΑ τον πρόεδρο της Γιώργο Ν.Διακογεωργίου και το συμβούλιο, που πάντα δείχνουν το ενδιαφέρον τους για το χωριό μας .

Οτι τους ζητηθεί είναι πάντα πρόθυμοι να να προσφέρουν, υλικά και ηθικά για το αγαπητό χωριό μας, όπως αυτή η δωρεά , για αυτά τα κιγκλιδώματα, που για πολλά χρόνια ήταν κατεστραμμένα και τώρα με την καλλιτεχνική μας παρέμβαση, η Όλυμπος γίνεται πιο ωραία, όπως της αξίζει.

Αυτά τα έργα πρέπει να είναι καλαίσθητα, όχι μόνο για τους επισκέπτες, αλλά και για μας τους μόνιμους κατοίκους , αλλά και τους δικούς μας οπότε έρχονται από τα ξένα μέρη.

Ειδικότερα ο δρόμος που πηγαίνει για το σχολείο, οι ενδιάμεσες παραστάσεις θα έχουν σχέση με την ιστορία και την Παιδεία μας, που ως Έλληνες έχουμε και μας κάνει υπερήφανους!

Ευχαριστώ τον φίλο μου Δημήτρη- Τζίμη-Κτενιάδη για τη διασκευή Ναοί στο σχήμα του ουρανού Του Μίκη Θεωδοράκη , Μουσική: Γιάννης Μαρκόπουλος -Μητέρα μεγαλόψυχη – Νίκος Ξυλούρης -ποίηση Διονύσιος Σολωμός Ένα το χελιδόνι Θεοδάρακης –Γρηγόρης Μπιθικώτσης -ποίηση Οδυσσέας Ελύτης Δημοτική- Και μόνο θάλασσα να πείς- Γιώργος Σμαραγδής -στίχοι Γιάννης Χατζηβασίλης

Η απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου για την αποδοχή δωρεάς της ΔΗΜΗΤΡΑΣ

Την Παρασκευή 12 Μαΐου 2023, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Κοινότητας Ολύμπου κ. Ηλίας Παπαηλίας, εισηγούμενος το 1o Θέμα της ημερησίας διάταξης στο Κοινοτικό Συμβούλιο ΟΛΥΜΠΟΥ ανέφερε τα εξής:

“ Με ιδιαίτερη ικανοποίηση δεχθήκαμε την επιστολή δωρεάς των συμπατριωτών μας του Διοικητικού Συμβουλίου της Αδελφότητας Ολύμπιτών Η Δήμητρα, για την αυτοτελή κατασκευή του έργου εξωραϊσμού «Ανακατασκευή των πλινθόκτιστων κάγκελων στις θέσεις:

α) Mονοπάτι κάτω από τα σκαλιά στην Πλατεία Σελάι από την οικία κας Άννας Κοντονικόλα ,μέχρι το εστιατόριο της κας Γεωργίας Φουρτίνα με μια παράσταση στο μέσον συνολικού μήκους 3,60 μέτρων. Συνολικό εμβαδόν επιφάνειας 12,70 Χ 0,80 μέτρων.

β) Κάτω από την εκκλησία του Αγίου Φιλήμονα από την αρχή της σκάλας προς τον μύλο του κ. Γιώργου Γιωργάκη μέχρι τον μύλο του Κου Γιώργου Βασιλειάδη με μια παράσταση στη μέσον συνολικού μήκους 3 μέτρων. Συνολικό εμβαδόν επιφάνειας 14 Χ 0,80 μέτρων.

γ) Από τον ανεμόμυλο του κου Γιώργου Βασιλειάδη μέχρι το δρόμο που πάει στην περιοχή Μέσα Κάστρο στον ανεμόμυλο του αείμνηστου Βασίλη Κακαρόλη, κάτω από το Κοινοτικό Μέγαρο με μια παράσταση στο μέσον συνολικού μήκους 3 μέτρων. Συνολικό εμβαδόν επιφάνειας 25,50 Χ 0,80 μέτρων.

Έπειτα από σχετική πρόσκληση λάβαμε μία οικονομική προσφορά των αδελφών Χατζηβασίλη την οποία θέτω υπόψη σας. Επίσης προτείνω σε συνεργασία με το Διοικητικό Συμβούλιο της Αδελφότητας μας, την δημιουργία και τον ορισμό επιτροπής επίβλεψης του έργου καθ’ όλη την διάρκεια κατασκευής του”.

Ως Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Ολύμπου του Δήμου Καρπάθου προτείνω στο Κοινοτικό Συμβούλιό μας να αποδεχθεί ασμένως την κατατεθείσα δωρεά και να ευχαριστήσει εν σώματι τον Πρόεδρο κ. Γιώργο Διακογεωργίου και το Διοικητικό Συμβούλιο της Αδελφότητας Ολυμπιτών η Δήμητρα για την εκ μέρους τους επιδειχθείσα φιλοτιμία. ”.

Κατόπιν αυτού ο Πρόεδρος κάλεσε το Κοινοτικό Συμβούλιο Ολύμπου να ψηφίσει σχετικά.

Το Συμβούλιο της Κοινότητας Ολύμπου του Δήμου Καρπάθου αφού έλαβε υπόψη του την εισήγηση του προέδρου και έπειτα από διαλογική συζήτηση, συμφωνεί και αποφασίζει ομόφωνα την αποδοχή της δωρεάς του Διοικητικού Συμβουλίου της Αδελφότητας Ολύμπιτών “Η Δήμητρα”.

Η απόφαση αυτή πήρε α/α 2/2023 Μετά την σύνταξή του υπογράφεται το πρακτικό αυτό ως ακολούθως.

Ο Πρόεδρος της Κοινότητας

Ηλίας Β. Παπαηλίας

Τα μέλη  Γεώργιος Κ. Χατζηπαπάς Ιωάννης Η. Μηνατσής

8.6.2023

Καρπαθιακά Νέα