Μηνόκριτο έλεγαν το γιατρό που έσωσε την Όλυμπο από πανδημία και την ένωσε με τη Σάμο

Μηνόκριτο έλεγαν το γιατρό που έσωσε την Όλυμπο από πανδημία και την ένωσε με τη Σάμο

Μηνόκριτο έλεγαν το γιατρό που έσωσε την αρχαία Βρυκούντα από πανδημία και την συνέδεσε ες αεί με το νησί της Σάμου!

Στις 29 Ιουνίου 2009 πραγματοποιήθηκε μια πολύ ζεστή τελετή αδελφοποίησης του Καποδιστριακού Δήμου Βαθέος Σάμου και της Αυτοδιοίκητης Κοινότητας Ολύμπου Καρπάθου στην πλατεία του Δημαρχείου στο Βαθύ της Σάμου.

Εισηγητής και βασικός διοργανωτής της ιστορικής αυτής κίνησης ήταν ο δραστήριος τότε Αντιπρόεδρος και μετέπειτα Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού της Κοινότητας Ολύμπου Καρπάθου Γιώργος Νικ. Τσαμπανάκης. Στο πλαίσιο της αδελφοποίησης δωρήθηκε στον Δήμο Βαθέος ένα αντίγραφο του Ψηφίσματος του Δήμου των Βρυκουντίων που είναι σχετικό με τη μεγάλη προσφορά του Σάμιου δημόσιου ιατρού της Βρυκούντος, Μηνόκριτου Μητροδώρου, το πρωτότυπο του οποίου βρίσκεται σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα τιμητικό ψήφισμα που αναφέρεται στον Σάμιο γιατρό  Μηνόκριτο, ο οποίος σε καιρό επιδημίας έσωσε τους κατοίκους της περιοχής της Βρυκούντος, προπάτορες των σύγχρονων Ολυμπιτών, από τα χειρότερα με την ανιδιοτελή υπερπροσπάθειά του.

pastedGraphic_1.png

 

Η στήλη με την σημαντική πληροφορία για την ιστορία της Καρπάθου και της Δωδεκανήσου γενικότερα, μαρτυρείται ότι  «αγοράστηκε» από τον Auguste Salzmann, κατόπιν από τον… sir Alfred Biliotti και τέλος, το 1864, από το Βρετανικό μουσείο (αρ. 1864,1007.54).