Η ομιλία του Μάνου Παναγιώτου, Προέδρου ΟΜΟΝΟΙΑΣ Απεριτών Αττικής, για τον ΧΑΤΖΗΛΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Η ομιλία του Μάνου Παναγιώτου, Προέδρου ΟΜΟΝΟΙΑΣ Απεριτών Αττικής, για τον ΧΑΤΖΗΛΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Για τον Χατζηλία Οικονόμου, το τιμώμενο σήμερα πρόσωπο, θα σας μιλήσει ο κύριος ομιλητής της εκδήλωσης,  ο Θεοδόσης Πελεγρίνης, ομότιμος Καθηγητής Φιλοσοφίας και πρώην Πρύτανης του ΕΚΠΑ. Το μόνο που θέλω να υπογραμμίσω από την πλευρά μου είναι, ότι η Πατρίδα μας η Κάρπαθος καθυστέρησε για λόγους που δεν είναι του παρόντος να αναγνωρίσει την προσφορά του και να του αποδώσει τιμές ανάλογες προς το Εθνικό του ανάστημα. Ο διακεκριμένος ερευνητής, Μενεδιάτης δικηγόρος Ντίνος Μελάς, αναφερόμενος στην καθυστέρηση αυτή, σε εκδήλωση Τιμής και Μνήμης στον Χατζηλία  Οικονόμου που έγινε στο Απέρι στις 11 Αυγούστου 2010, υπό το κράτος προφανώς συναισθηματικής φόρτισης, ήταν ξεκάθαρος στις διατυπώσεις του, κατακεραυνώνοντας την κουστωδία των επισήμων με τα ακόλουθα  σκληρά λόγια και δηκτικά υπονοούμενα:

«… Θα ήμουν σήμερον πράγματι πολύ ευτυχής, αφού η Κάρπαθος ύστερα από 181 χρόνια αποδίδει επί τέλους ιστορική δικαιοσύνη και τιμά τον Χατζηλία Οικονόμου, αν βέβαια οι τιμές αυτές ήταν ανάλογες ή τουλάχιστον προσιδίαζαν κάπως στο Εθνικό ανάστημα του τιμώμενου ανδρός. Αλλά είναι; Τις φρονίμοις ολίγα…» και συνεχίζει υποδεικνύοντας το αυτονόητο:

«…Ας θεωρήσουμε αυτήν την εκδήλωση ως εναρκτική, συμβολική, και ανυπερθέτως αναμένομεν τις δέουσες τιμές να αποδοθούν στο μέλλον και ολοκληρώνει:

«Αείμνηστε Χατζηλία!

Γενεές Καρπαθίων σου ζητούμε σήμερο, ένα μεγάλο συγγνώμη…»

Σήμερα, που η Πατρίδα μας με τα αποκαλυπτήρια του  Μνημείου του αποδίδει με κάθε επισημότητα στον Ήρωά της τιμές ανάλογες προς το Εθνικό ανάστημα του τιμώμενου ανδρός, δεν μπορεί παρά να είμαστε χαρούμενοι, συγκινημένοι και ικανοποιημένοι, που επιτελέσαμε, έστω και με τόση μεγάλη καθυστέρηση, το ιστορικό μας χρέος. Και όσο αφορά την Ομόνοια Αττικής, το Δ.Σ. του Συλλόγου και εγώ προσωπικά σαν Πρόεδρος του Συλλόγου, αισθανόμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς, που καταφέραμε  σήμερα, 11 χρόνια από τότε που δόθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, επί υπουργίας Ευάγγελου Βενιζέλου,  χορηγία ύψους 15.000 € προς τον Σύλλογό μας, να γίνουν με κάθε επισημότητα τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου, ως ελάχιστος φόρος τιμής και αιώνιας ευγνωμοσύνης προς τον Ήρωά μας.

Οφείλω  στο σημείο αυτό να υπογραμμίσω, ότι η παραπάνω χορηγία δόθηκε μετά από σχετικό αίτημα προς το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, που συνυπέγραψαν στο όνομα όλων των αυτοδιοικητικών και πατριωτικών φορέων του νησιού μας ο τότε Δήμαρχος Καρπάθου Μιχάλης Χανιώτης, ο τότε εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Καρπάθου και Κάσου Μιχάλης Ερωτόκριτος, ο τότε, όπως και σήμερα, Πρόεδρος του Σ.Α.Κ. Γιάννης Καραϊτιανός και η τότε Πρόεδρος της Ομόνοιας Αττικής Τάνια Πελεγρίνη.

Θέλω στο σημείο αυτό να ευχαριστήσω τον σπουδαίο γλύπτη και άνθρωπο Χαράλαμπο Νεονάκη, η γνωριμία με τον οποίο ήταν ο καταλύτης, για να φτάσουμε στη σημερινή μέρα. Θέλω επίσης να σας κάνω γνωστό, ότι θα ακολουθήσει και 2η φάση για την ολοκλήρωση του Μνημείου, για την οποία ήδη εκπονείται αφιλοκερδώς μελέτη από τον εκλεκτό συμπατριώτη μας Αρχιτέκτονα Μηχανικό Φράνκυ Αντιμησιάρη, η υλοποίηση της οποίας θα γίνει με χρηματοδότηση του Δήμου Καρπάθου, όπως μου υποσχέθηκε ο Δήμαρχος Καρπάθου Γιάννης Νισύριος σε πρόσφατη συνάντησή μας.

Και κλείνοντας την εκ των πραγμάτων σύντομη εισαγωγική ομιλία μου, θα μου επιτρέψετε να σας διαβάσω μαντινάδες, που έφτιαξα, όπως το συνηθίζω, για τη σημερινή μεγάλη για την Κάρπαθο μέρα.

                   Αγάλλεται η Κάρπαθος, φορά τα γιορτινά της,

                   για να τιμήσει σήμερα τον Μέγα Ήρωά της.

                   Τον Παραστάτη του νησιού, τον Μέγα Χατζηλία,

                   που πρόσφερε τόσα πολλά για την Ελευθερία.

                   Στην Κάρπαθο σαν Φιλικός τη Φλόγα την ανάβει,

                   και στον Αγώνα πρόσφερε ακόμη και καράβι.

                   Που έλαβε στου Γέροντα μέρος τη ναυμαχία,

                   που είχε ρόλο κομβικό στην Παλιγγενεσία.

                   Σαν Παραστάτης του νησιού στις Εθνοσυνελεύσεις,

                   πάλεψε να ακυρωθούν των ξένων μεθοδεύσεις.

                   Να μην αφήσουν Κάρπαθο και τα νησιά τα άλλα

                   στου τύραννου την αγκαλιά τα κράτη τα μεγάλα.

                   Μπορεί να μην επέτυχε σ’ αυτή τη στόχευσή του,

                   μ΄ η παρακαταθήκη του έμεινε στο νησί του.

                   Που άσβεστη κρατήθηκε της Λευτεριάς η δάδα,

                   ώσπου τα Δωδεκάνησα δόθηκαν στην Ελλάδα.

                   Ωσάν τον Καποδίστρια είχε τον ίδιο φόνο,

                   αφού κι αυτόν σημάδεψε χέρι αδελφοκτόνο.

                   Με τη θυσία του αυτή, την όλη προσφορά του,

                   στην Ιστορία έμεινε για πάντα τ’ όνομά του.

                   Στ’ Απέρι της Καρπάθου μας πνευματική κοιτίδα,

                   ευγνωμονούσα ανήγειρε Μνημείο η Πατρίδα.

                   Για να τιμήσει Ήρωα, τον Μέγα Χατζηλία,

                   σ’ αυτή για την Πατρίδα μας δύσκολη συγκυρία.

                   Με κάθε επισημότητα σήμερα τον τιμούμε,

                   γιατί καθυστερήσαμε, συγγνώμη του ζητούμε.

Μάνος Παναγιώτου

Πρόεδρος ΟΜΟΝΟΙΑΣ Απεριτών Αττικής