Πέθανε ο Κάρολος Παπούλιας. "Η Κάρπαθος είναι ένα νησί κόσμημα" είχε αναφέρει ως Επίτιμος Δημότης της!

Πέθανε ο Κάρολος Παπούλιας. "Η Κάρπαθος είναι ένα νησί κόσμημα" είχε αναφέρει ως Επίτιμος Δημότης της!

Πέθανε σήμερα το πρωί, 26 Δεκεμβρίου 2021 σε ηλικία 92 ετών ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

Ο Κάρολος Παπούλιας γεννήθηκε στις 4 Ιουνίου του 1929 στο Μολυβδοσκέπαστο Ιωαννίνων, και ήταν γιος του υποστράτηγου Γρηγορίου Παπούλια

Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή Αθηνών. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου (Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο και Διεθνείς Σχέσεις) και στη συνέχεια έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο της Κολωνίας (Ιδιωτικό Διεθνές Δίκαιο). Η διδακτορική διατριβή του είχε τίτλο: “Erwerb und Verlust des unmittelbaren Besitzes im griechishen und deutschen Recht” («Η κτήση και η απώλεια της Νομής κατά το ελληνικό και γερμανικό δίκαιο»).

Ο Κάρολος Παπούλιας, επ΄ ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, βρέθηκε στην Κάρπαθο και επισκέφθηκε την προστατευόμενη θαλάσσια περιοχή του Δικτύου «NATURA 2000». Την Πέμπτη 7 Ιουνίου πήγε στη Ηρωική Νήσο Κάσο όπου παρέστει στις εκδηλώσεις εορτασμού της 183ης επετείου του Ολοκαυτώματος.

Στην Κάρπαθο ανακηρύχθηκε Επίτιμος Δημότης του νησιού και κατά την αντιφώνηση ανέφερε:

“Πολλές φορές όταν μου υποβάλλουν την ερώτηση ποιες είναι οι πιο συγκινητικές στιγμές στην έως τώρα πορεία μου, η απάντηση που μου έρχεται αβίαστα, χωρίς δεύτερη σκέψη, είναι όταν επισκέπτομαι τόπους σαν την Κάρπαθο. Κομμάτια της πατρίδας μας, που παρά τις ανάγκες, τις ελλείψεις, και τα όποια προβλήματα αποτελούν παράδειγμα – επιτρέψτε μου να πω – για την υπόλοιπη Ελλάδα.

Ένα παράδειγμα δημιουργίας και προσφοράς. Εδώ στη νοτιοανατολική εσχατιά της πατρίδας μας, εδώ στο δύσκολο πέρασμα του Καρπάθιου πελάγους, βρίσκεται ένα νησί πραγματικό κόσμημα.

Και θα ήθελα να κάνω μία αναφορά για ένα ήρωα που αγκαλιάζουν τα νερά του Καρπάθιου Πελάγους. Τον σμηναγό Κώστα Ηλιάκη η θυσία του οποίου αναδεικνύει διαχρονικές αξίες και ιδανικά, που για τους κατοίκους των ακριτικών νησιών μας αποτελούν τρόπο ζωής. Ο πατριωτισμός, η αγάπη και η ανιδιοτελής προσφορά στον τόπο είναι για σας το κάτι αυτονόητο.

Αγαπητοί μου συμπολίτες,

Έχετε πετύχει πολλά. Και αυτό ακριβώς σας δίνει το δικαίωμα, αλλά σας γεννά και την υποχρέωση να συνεχίσετε τους αγώνες για την ανάπτυξη της Καρπάθου. Σε αυτούς τους αγώνες με βρίσκετε κάτι περισσότερο από συμπαραστάτη.

Θέλω να σας ευχαριστήσω ειλικρινά για τη θερμή και ευγενική φιλοξενία που μου προσφέρατε, καθώς και τη μεγάλη τιμή που μου κάνατε να με ανακηρύξετε συμπολίτη σας, δηλώνοντας γοητευμένος όχι μόνο από την ομορφιά του νησιού αλλά και από τους κατοίκους του. Σας ευχαριστώ πολύ.-