Πετυχημένο το ταξίδι Ζαννετίδη σε Κάσο και Κάρπαθο. Μείζων άλυτο πρόβλημα η ανεπιτήρητη βόσκηση

Πετυχημένο το ταξίδι Ζαννετίδη σε Κάσο και Κάρπαθο. Μείζων άλυτο πρόβλημα η ανεπιτήρητη βόσκηση

 

Την περασμένη βδομάδα (3-4-5/6) ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Πολιτικής Πρωτογενή Τομέα Νοτίου Αιγαίου ΦΙλήμονας Ζαννετίδης βρέθηκε σε Κάσο και Κάρπαθο. Στα δυο νησιά, πέρα από τις επαφές με του αιρετούς, προχώρησε σε συναντήσεις με  αγρότες, μελισσοκόμους και κτηνοτρόφους στις οποίες τους ενημέρωσε για τα δεδομένα και τις εξελίξεις στον κλάδο τους αλλά και ενημερώθηκε για τα τρέχοντα ζητήματα που τους απασχολούν.

Συγκεκριμένα και όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου του Επαρχείου Καρπάθου Η.Ν. Κάσου ο κ. Ζαννετίδης “συναντήθηκε με τα μέλη του Μελισσοκομικού συνεταιρισμού Ολύμπου-Καρπάθου-Κάσου, τους παραγωγούς φυτικής παραγωγής – ιδιοκτήτες ελαιοτριβείων, το σωματείο επαγγελματιών αλιέων Καρπάθου-Άγιος Νικόλαος και τους κτηνοτρόφους.
Οι παραγωγοί εξέφρασαν ελεύθερα τα θέματα που τους απασχολούν, με κυρίαρχο πρόβλημα την ανομβρία, την ανεπιτήρητη βόσκηση των ζώων οικονομικής σημασίας με συνέπεια την εξάντληση των εδαφών, τις επιπτώσεις της πανδημίας στους παραγωγικούς τομείς και την εν δυνάμει αποζημίωσή τους, την ανάγκη δημιουργίας σφαγείου, τη σημασία του σφαγείου για τη διάθεση των κτηνοτροφικών προϊόντων, την αδειοδότηση ελαιοτριβείων και τυποποιητηρίου μελιού, τη δημιουργία καρνάγιου και γλίστρας για τους επαγγελματίες αλιείς της Καρπάθου, καθώς και τη σύσταση των παραγωγών σε συλλογικούς φορείς”.

Επικοινωνήσαμε με τον κ. Ζαννετίδη, ο οποίος επέστρεψε στην Ρόδο κι όπως χαρακτηριστικά μας ανέφερε «το μεγάλο θέμα των δυο νησιών και ιδιαίτερα της Καρπάθου είναι η ανεπιτήρητη βόσκηση».

Για αυτό το θέμα έγινε ευρεία σύσκεψη στον Δήμο Καρπάθου με τη συμμετοχή του Δημάρχου κ. Νισύριου, της Επάρχου κας Π. Νικολαϊδη, Αντιδημάρχων Καρπάθου, τον προϊστάμενο διεύθυνσης της κτηνιατρικής υπηρεσίας Δωδεκανήσου, κύριο Ηλία Οικονομίδη, τον γεωπόνο του Δήμου και του Επαρχείου Καρπάθου. Στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε ότι το πρόβλημα είναι τεράστιο.

Ο Αντιπεριφεριάρχης  εξήγησε στα Καρπαθιακά Νέα ότι «από την ώρα που δεν υπάρχουν ενώτια, δηλαδή τα ζώα δεν έχουν ιδιοκτήτη είναι πολύ δύσκολο να επιβληθούν πρόστιμα. Στον όλο νομικό πλαίσιο υπάρχει κενό που δεν βοηθά στην λύση του προβλήματος. Στην Κάρπαθο ειδικά το θέμα αυτό είναι τεράστιο. Μάλιστα την ερχόμενη βδομάδα θα βρεθώ στις Κυκλάδες με τον υφυπουργό για το θέμα του παστουρώματος των ζώων και θα τους  ενημερώσω για την κατάσταση.»  

Ρωτήσαμε τον κ. Ζαννετίδη αν σε αυτή τη φάση μπορεί να γίνει κάτι, αν θεωρεί ότι υπάρχει κάποια λύση κι όπως μας εξήγησε είναι αδήριτη ανάγκη ο Δήμος, όπως και όλοι οι φορείς, να συνεργαστούν με τους κτηνοτρόφους έτσι ώστε να δωθεί κάποια διέξοδος σε αυτό το χάος. Μάλιστα ο Δήμος Καρπάθου θα βοηθήσει τοποθετώντας κάποιες ποτίστρες, που ζητούν οι μελισσοκόμοι αλλά και οι κτηνοτρόφοι της Καρπάθου. Ο νόμος, όπως τόνισε ο κ. Ζαννετίδης, « σήμερα δε βοηθά, το θέμα με τα ανεπιτήρητα ζώα δεν το έχω ξανασυναντήσει σε κάνενα άλλο νησί σε τέτοια έκταση. Πρέπει να κάτσουν κάτω όλοι μαζί και να το αντιμετωπίσουν και βέβαια η πολιτεία να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος.»

Στο Δημαρχείο Καρπάθου συζητήθηκαν ακόμη δυο θέματα. Στο ζήτημα του σφαγείου φαίνεται πως η υπόθεση προχωρά ήδη ο Δήμος υπέδειξε μια θέση στον Αντιπεριφεριάρχη ωστόσο σύντομα ο Δήμαρχος Καρπάθου θα ταξιδέψει για τη Ρόδο για διάφορες συναντήσεις και εκεί θα συζητηθεί εκ νέου η τοποθεσία του σφαγείου.

Ακόμη ένα σημαντικό θέμα που ήταν στην ατζέντα των συζητήσεων είναι το ζήτημα των δακοκτονιών και εκεί ο κ. Ζαννετίδης εξήγησε ότι με ενέργειες του Δήμου Καρπάθου προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και όχι προς την περιφέρεια, που εκτελεί τις αποφάσεις, να ζητήσει και να χειριστεί τις δακοκτονίες στο νησί που λόγω ιδιομορφίας του εδάφους (δακοκτονία με συνεργεία και όχι με αυτοκίνητο) και τις μεγάλης έκτασης δεν μπορούν να ακολουθήσουν το σχεδιαζόμενο πρόγραμμα.

Μανώλης Δημελλάς για τα Καρπαθιακά Νέα