Σχολιασμός του συμπατριώτη μας Δρ Εμμανουήλ Πικουλή σε ομιλία του διακεκριμένου γιατρού Άγι Τσούρου

Σχολιασμός του συμπατριώτη μας Δρ Εμμανουήλ Πικουλή σε ομιλία του διακεκριμένου γιατρού Άγι Τσούρου

Oμιλία του Δρ. Άγι Τσουρoύ, με θέμα «Περιβαλλοντική – Κλιματική Κρίση και Υγεία: αντιμετώπιση με όρους 21ου αιώνα»  διοργανώνει η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) την Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023 και ώρα 19:00 στην Αίθουσα του Ιδρύματος Παναγιώτη και Έφης Μιχελή.

Πρόκειται για τη 2η ομιλία του νέου κύκλου δράσεων «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ LAB» που ξεκίνησε η ΕΕΠΦ στο πλαίσιο της εθνικής της στρατηγικής για την προώθηση της Ποιοτικής Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για Όλους, αλλά και της ευρύτερης συνεργασίας με το Foundation for Environmental Education – FEE. Θα ακολουθήσει σχολιασμός από τον Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΕΚΠΑΕμμανουήλ Πικουλή.

Ο Δρ. Άγις Τσουρός είναι διεθνής σύμβουλος κυβερνήσεων κρατών και πόλεων για την υγεία και τη βιωσιμότητα, πρώην Διευθυντής Πολιτικής και Διακυβέρνησης για την Υγεία και την Ευεξία του Παγκόσμιου Οργανισμού (ΠΟΥ) για την Ευρωπαϊκή Περιφέρεια, και Adjunct Professor, Global Health, University of Boston.

Θα μιλήσει για τους τρόπους με τους οποίους η κλιματική κρίση επηρεάζει την ανθρώπινη υγεία –από τους άμεσους κινδύνους αύξησης της θερμοκρασίας και εμφάνισης ακραίων καιρικών φαινομένων και πυρκαγιών, μέχρι τις ελλείψεις τροφίμων και πόσιμου νερού, την ατμοσφαιρική ρύπανση και την εξάπλωση ασθενειών– και θα προτείνει καλές πρακτικές που μπορούμε να ακολουθήσουμε σε προσωπικό, επαγγελματικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο.

Όπως επισημαίνει: «Η εμπειρία της πανδημίας και η απειλή των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής ανέδειξαν την τεράστια σημασία να επενδύουμε στην δημιουργία ανθεκτικότητας στο επίπεδο της κοινότητας και να δίνουμε προτεραιότητα στους ευάλωτους πληθυσμούς και στις ανισότητες».

Στόχος του «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ LAB» είναι να αγγίξει θέματα για τα οποία υπάρχει έλλειψη γνώσης και σύγχυση απόψεων και να δείξει ότι η εκπαίδευση είναι ο μόνος τρόπος να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για αλλαγή και αντιμετώπιση των νέων δεδομένων.

Από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο θα ακολουθήσουν άλλες δύο ομιλίες και ο κύκλος θα ολοκληρωθεί με ημερίδα, παρουσία εκπροσώπων της UNESCO και του FEE καθώς και διακεκριμένων στο χώρο τους προσκεκλημένων, με στόχο να προβληθεί ο καθοριστικός ρόλος της εκπαίδευσης για όλους ώστε να γίνει εφικτή η δράση, σε όλα τα επίπεδα, για την ουσιαστική αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Πέμπτη  30 Μαρτίου 2023, 19:00

Θέμα: «Περιβαλλοντική – Κλιματική Κρίση και Υγεία: αντιμετώπιση με όρους 21ου αιώνα»

Ομιλητής: Δρ. Άγις Δ. Τσουρός, MD, PhD, FFPH (UK)

Διεθνής σύμβουλος κυβερνήσεων κρατών και πόλεων για την υγεία και τη βιωσιμότητα. Πρώην Διευθυντής Πολιτικής και  Διακυβέρνησης για την Υγεία και την Ευεξία του Παγκόσμιου Οργανισμού (ΠΟΥ) για την Ευρωπαϊκή Περιφέρεια, Adjunct Professor, Global Health, University of Boston.

Σχολιασμός: Εμμανουήλ Πικουλής, MD, PhD, D.M.C.C., FACS, FEBS

Κοσμήτορας Σχολής Επιστημών Υγείας, Καθηγητής Χειρουργικής, Διευθυντής Γ’ Παν/κής Χειρουργικής Κλινικής ΠΓΝ «Αττικόν», Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών, Adj. Professor of Surgery, USUHS, Bethesda, MD, USA, Adj. Professor in Humanitarian and Catastrophe Emergency Medicine, University of Bern, Switzerland, Διευθυντής και Επιστημονικά Υπεύθυνος του ΠΜΣ «Παγκόσμια Υγεία – Ιατρική των Καταστροφών», European Jean Monnet Chair in Humanitarian medicine and response in action.