Μάνος Κονσόλας: "Το σπηλαίου Λιμιώτη στην Κάρπαθο είναι αναξιοποίητος θησαυρός"

Μάνος Κονσόλας:  "Το σπηλαίου Λιμιώτη στην Κάρπαθο είναι αναξιοποίητος θησαυρός"

Πρόταση προς το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για την ανάδειξη ενός αναξιοποίητου σπηλαιολογικού θησαυρού της Καρπάθου, όπως είναι το Σπήλαιο Λιμιώτη, κατέθεσε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.

Ο Βουλευτής επισημαίνει ότι υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για να αξιοποιηθεί το σπήλαιο και να καταστεί επισκέψιμο για το κοινό, όπως γίνεται με πολλά σπήλαια στην Ελλάδα, όπως τα Σπήλαια Δυρού και Περάματος Ιωαννίνων.

Ο κ. Κόνσολας ζητά να  υπάρξει, σε πρώτη φάση, αυτοψία από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού στο σπήλαιο και στη συνέχεια, σε συνεργασία με την Σπηλαιολογική Εταιρεία, να καταγραφούν οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το έργο της αποκατάστασης και την ανάδειξη του σπηλαίου.

Το Σπήλαιο Λιμιώτη, το οποίο βρίσκεται έξω από τα Πηγάδια Καρπάθου και βορειοανατολικά της παραλίας της Αχάτας, στο εσωτερικό του αναδεικνύει μια μαγευτική εικόνα με τεράστιους σταλαγμίτες και σταλαχτίτες που δημιουργούν ένα μοναδικό διάκοσμο, το οποίο ο κ. Κόνσολας το χαρακτηρίζει ως «αναξιοποίητο θησαυρό».

 

Με δεδομένο ότι η Κάρπαθος αποτελεί έναν εναλλακτικό τουριστικό προορισμό και οι επισκέπτες αναζητούν διαφορετικές εμπειρίες, η ανάδειξη και αξιοποίηση του Σπηλαίου Λιμιώτη προκειμένου να καταστεί επισκέψιμο θα αποτελέσει πρόσθετο, συγκριτικό πλεονέκτημα για το νησί.

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της παρέμβασης του κ. Κόνσολα

Αθήνα, 20 Σεπτεμβρίου 2022

Α.Π.: 7530/20.9.2022

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς

Κυρία Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

ΘΕΜΑ: «Ανάδειξη του Σπηλαίου Λιμιώτη στην Κάρπαθο προκειμένου να καταστεί επισκέψιμο για το κοινό»

Κυρία Υπουργέ,

Η Κάρπαθος διαθέτει έναν αναξιοποίητο σπηλαιολογικό θησαυρό που πρέπει να αναδειχθεί και να καταστεί επισκέψιμος για το κοινό.

Πρόκειται για το Σπήλαιο Λιμιώτη που βρίσκεται έξω από τα Πηγάδια Καρπάθου και βορειοανατολικά της παραλίας της Αχάτας.

Το σπήλαιο στο εσωτερικό του αναδεικνύει μια μαγευτική εικόνα με τεράστιους σταλαγμίτες και σταλαχτίτες που δημιουργούν ένα μοναδικό διάκοσμο.

Ουσιαστικά, πρόκειται για έναν αναξιοποίητο φυσικό θησαυρό, που με τα κατάλληλα και αναγκαία έργα μπορεί να γίνει επισκέψιμο και να προσελκύσει εκατοντάδες επισκέπτες, όπως γίνεται με πολλά σπήλαια στην Ελλάδα, όπως τα Σπήλαια Δυρού και Περάματος Ιωαννίνων.

Με δεδομένο ότι η Κάρπαθος αποτελεί έναν εναλλακτικό τουριστικό προορισμό και οι επισκέπτες αναζητούν διαφορετικές εμπειρίες, η ανάδειξη και αξιοποίηση του Σπηλαίου Λιμιώτη προκειμένου να καταστεί επισκέψιμο θα αποτελέσει πρόσθετο, συγκριτικό πλεονέκτημα.

Σε πρώτη φάση, θα πρέπει να υπάρξει αυτοψία από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού στο σπήλαιο και στη συνέχεια, σε συνεργασία με την Σπηλαιολογική Εταιρεία, να καταγραφούν οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το έργο της αποκατάστασης και την ανάδειξης του σπηλαίου.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται η Κυρία Υπουργός

1. Προτίθεται το Υπουργείο να προχωρήσει σε αυτοψία στο Σπήλαιο Λιμιώτη για τις δυνατότητες ανάδειξης και αξιοποίησης του, προκειμένου να καταστεί επισκέψιμο για το κοινό;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου