Renske de Haan, η Ολλανδέζα που λέει τα πράγματα με το όνομα τους!

Renske de Haan, η Ολλανδέζα που λέει τα πράγματα με το όνομα τους!

Μπορεί η Ολλανδική κυβέρνηση να ακύρωσε τις πτήσεις για το Νότιο Αιγαίο, με συνέπεια και την Κάρπαθο, όμως οι φανατικοί Ολλανδοί repeaters, δηλαδή οι ταξιδιώτες που εδώ και πολλά χρόνια επιλέγουν την Κάρπαθο, έχουν διαφορετική άποψη και την εκφράζουν με κάθε τρόπο.

Πριν λίγες μέρες η Renske de Haan με ανάρτηση της μας ενημέρωνε ότι επικοινώνησε με το Υπουργείο Εξωτερικών στη Χάγη! Η φωνή της είπε όλα εκείνα που θα ήθελαν να πουν εκείνοι που ζουν στο νησί.

«Το περασμένο Σάββατο, το ελληνικό νησί της Καρπάθου μετατράπηκε από κίτρινο σε πορτοκαλί στο χάρτη του κορωνοιού για τους Ολλανδούς. Δεν υπάρχουν λοιμώξεις σε αυτό το όμορφο νησί για εβδομάδες. Η Κάρπαθος εμπίπτει στην ομάδα νησιών του Νοτίου Αιγαίου και υπήρξαν πάρα πολλές μολύνσεις λόγω πολλών άλλων νησιών αυτής της ομάδας. Κατανοώ ότι η ολλανδική κυβέρνηση δεν επιτρέπει τις πτήσεις TUI και Sunweb με ενδιάμεση στάση σε νησιά με πάρα πολλές μολύνσεις, αλλά δεν καταλαβαίνω το γιατί δεν επιτρέπεται η συνέχιση των απευθείας πτήσεων. Αυτό που με εκπλήσσει επίσης είναι ότι ορισμένες χώρες της ΕΕ έχουν πτήσεις που προσγειώνονται στο νησί. Κανονικά, οι Κάτω Χώρες προσγειώνονταν στην Κάρπαθο με 5  αεροπλάνα την εβδομάδα και τώρα σταματούν μέχρι τις 4 Ιουλίου.

Έχω συζητήσει αυτήν την παρανόηση με εργαζόμενο στο Υπουργείο Εξωτερικών και έχω εκφράσει την άποψη μου με  μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και επίσης θα το διαβιβάσω σε ανώτερο υπάλληλο στο τμήμα. Γνωρίζω επίσης από τους φίλους μου στο Facebook ότι έχουν σταλεί e-mail στο Υπουργείο Εξωτερικών και είμαι ικανοποιημένη για αυτό. Έχω τη σιωπηλή ελπίδα ότι περισσότεροι από τους φίλους μου που σχεδίαζαν να ταξιδέψουν φέτος στην Κάρπαθο έχουν κάνει κράτηση σε μεταγενέστερη ημερομηνία και θα το φροντίσουν. Εάν παραμείνετε παθητικοί στην καρέκλα σας και υιοθετήσετε έτσι μια στάση αναμονής και περιμένετε, δεν θα συμβεί τίποτα!»

Η Renske επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Κάρπαθο το 1996 και από τότε σχεδόν κάθε καλοκαίρι επιστρέφει στο νησί.  Μετρά περισσότερα από 20 ταξίδια και δεν κρύβει την αδυναμία της για την Κάρπαθο! Όπως εξήγησε η ίδια στα Καρπαθιακά Νέα:

«Οι κάτοικοι της Καρπάθου είναι πολύ φιλικοί και η φιλοξενία είναι υπέροχη. Η Κάρπαθος έχει μια ποικιλία τοπίων και μου αρέσει πολύ».

Εργάστηκε ως δασκάλα σε δημοτικό σχολείο όμως πριν πέντε χρόνια σταμάτησε και αργότερα συνταξιοδοτήθηκε. Είχε σκοπό να βρίσκεται  στην αγαπημένη της Κάρπαθο πιο συχνά κάτι που πέτυχε μόνο το 2019.

«Ήταν μια υπέροχη χρονιά. Στις 6 Οκτωβρίου 2019 πέταξα πίσω στην Ολλανδία και στο αεροπλάνο είχα ένα παράξενο συναίσθημα. Το ήξερα ότι θα περάσει πολύς καιρός πριν μπορέσω να επιστρέψω. Από τότε αρκετά από τα ταξίδια μου έχουν ακυρωθεί και αυτό με άγγιξε βαθιά. Ήθελα να υποστηρίξω τους φίλους μου, οι οποίοι εξαρτώνται από τους τουρίστες».

Την ρωτήσαμε τι πιστεύει, πια είναι η γνώμη της, σχετικά με τον κορωνοϊό και την ασφάλεια στο νησί και μας απάντησε:

«Η Κάρπαθος ήταν και είναι ένα από τα ασφαλέστερα μέρη της γης.  Λόγω του Covid-19 είμαι ακόμα στην Ολλανδία και μαζί μου πολλοί άλλοι Ολλανδοί που θέλουν να δώσουν μεγάλη ώθηση στην τουριστική βιομηχανία της Καρπάθου. Γι ‘αυτό επικοινώνησα τηλεφωνικώς με το Υπουργείο Εξωτερικών στη Χάγη την περασμένη Παρασκευή.

Οι κάτοικοι της Καρπάθου έβαλαν τα δυνατά τους, κατά τη διάρκεια της καραντίνας, για να αποτρέψουν μολύνσεις από τον κορωνοιό. Το  ευχαριστώ για τις προσπάθειές τους από την ολλανδική κυβέρνηση ήταν να ακυρωθούν οι πτήσεις. Είμαι πολύ θυμωμένη για αυτό, καθώς υπάρχουν ορισμένες χώρες της ΕΕ που εξακολουθούν να πετούν για την Κάρπαθο».