Ν. Σαντορινιός: "Με ευθύνη της Κυβέρνησης αποκλείεται και φέτος από το Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού η πλειοψηφία των χαμηλόμισθων εργαζομένων ΑμεΑ"

Ν. Σαντορινιός: "Με ευθύνη της Κυβέρνησης αποκλείεται και φέτος από το Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού η πλειοψηφία των χαμηλόμισθων εργαζομένων ΑμεΑ"

Με Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και Τουρισμού, 55 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ο Νεκτάριος Σαντορινιός, έφεραν στη Βουλή το μείζον ζήτημα του αποκλεισμού των χαμηλόμισθων εργαζόμενων ατόμων με αναπηρία από το Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού, με ευθύνη της Κυβέρνησης της ΝΔ.

Ο Εισοδηματικός «κόφτης» της Κυβέρνησης Μητσοτάκη και η ανύπαρκτη πολιτική της για την στήριξη των ΑμεΑ

Όπως τονίζεται στην Ερώτηση, φέτος -όπως και πέρσι- χιλιάδες χαμηλόμισθοι ΑμεΑ, με υψηλότερο κόστος διαβίωσης από τον μέσο πολίτη και αντικειμενική αδυναμία ν’ ανταπεξέλθουν στις βασικές ανάγκες τους, λόγω ακρίβειας και πληθωρισμού, δεν  καταφέρνουν να εξασφαλίσουν το πολυπόθητο «εισιτήριο» του Προγράμματος επιδότησης ακτοπλοϊκών και καταλύματος.

Συγκεκριμένα, από το περιεχόμενο της σχετικής ΚΥΑ που εκδόθηκε στις 10/6/2022, προκύπτει πως η Κυβέρνηση ΝΔ μετέβαλλε τα όρια των εισοδηματικών κριτηρίων, το εύρος των οποίων κυμαίνεται μεταξύ 10.000,99 ευρώ (για τη μέγιστη μοριοδότηση) έως 30.000 ευρώ. Αντιθέτως, μέχρι τον Μάιο του 2019, η Δημόσια Πρόσκληση του ΟΑΕΔ, κατόπιν της σχετικής ΚΥΑ επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είχε ως κατώτατο όριο τα 12.000 ευρώ και το ανώτατο ανερχόταν στις 40.000 ευρώ. Επιπλέον, μοριοδοτούνταν και η προϋπηρεσία 25 ημερών των εργαζομένων ΑμεΑ, η οποία τα τελευταία δύο χρόνια ΔΕΝ τους δίνει επιπλέον μόρια.

Άλλωστε, η αντίληψη της κυβέρνησης της ΝΔ για τα ΑμεΑ, έχει ήδη διαφανεί με τη σχετική ΚΥΑ κατ’ εξουσιοδότηση του νέου νόμου για το διαγωνισμό ΑΣΕΠ, με την οποία ΔΕΝ προβλέπεται καμία μοριοδότηση  της αναπηρίας των συμμετεχόντων.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ρωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς αφενός για την προτιθέμενη παρέμβασή τους, ώστε να αρθεί η αδικία, εκδίδοντας τροποποιητική ΚΥΑ με ευνοϊκότερα κριτήρια για τα ΑμεΑ και παράταση της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων, ώστε να μπορέσουν να κάνουν χρήση του Προγράμματος  Κοινωνικού Τουρισμού τη φετινή χρονιά, και αφετέρου, για τις ενέργειες στις οποίες  θα προβούν για την ενίσχυση των πιστώσεων που απαιτούνται, ώστε να καλυφθούν όλοι οι δυνητικοί δικαιούχοι.

Τέλος, όπως δηλώνει ο βουλευτής Δωδεκανήσου και Τομεάρχης Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νεκτάριος Σαντορινιός:

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε μεριμνήσει για τους χαμηλόμισθους ΑμεΑ υψηλότερη μοριοδότηση, ώστε να διασφαλίσει τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή των οικονομικά ασθενέστερων εργαζόμενων πολιτών στο Πρόγραμμα. Αντιθέτως, η Κυβέρνηση της ΝΔ περιορίζει το εύρος των εισοδηματικών κριτηρίων, ενώ θα έπρεπε να τα αποσυνδέσει πλήρως από το Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού, τουλάχιστον για τα ΑμεΑ, δεδομένων των έκτακτων οικονομικών συνθηκών που διάγουμε». 

Νεκτάριος Σαντορινιός

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Δωδεκανήσου