Σεισμός 5,5 Ρίχτερ βορειοδυτικά της Κάσου-Καρπάθου – Tι λέει ο Ευθ. Λέκκας

Σεισμός 5,5 Ρίχτερ βορειοδυτικά της Κάσου-Καρπάθου – Tι λέει ο Ευθ. Λέκκας

Iσχυρός σεισμός σημειώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα 21 Νοεμβρίου 2022 σε θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Κάσο και στην Κρήτη.

Συγκεκριμένα, η σεισμική δόνηση είχε μέγεθος 5,5 Ρίχτερ και σημειώθηκε στις 00:25.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται 63 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Κάσου και το εστιακό του βάθος είναι 46,9 χιλιόμετρα.

Σεισμός 5,5 Ρίχτερ μεταξύ Κρήτης και Κάσου – Tι λέει ο Ευθ. Λέκκας-1

Ακολούθησαν δύο μετασεισμοί των 3,1 Ρίχτερ στις 00:50 και 2,8 Ρίχτερ στις 3:16 τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Καθησυχαστικός ο Λέκκας

Καθησυχαστικός για τον σεισμό μεταξύ Κάσου και Κρήτης εμφανίστηκε ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας.

Όπως είπε στην ΕΡΤ, ο σεισμός αυτός εντάσσεται στην οπισθοχώρα του ελληνικού τόξου και κύριο χαρακτηριστικό του ήταν το μεγάλο εστιακό του βάθος. Παρ’ όλα αυτά, έγινε αισθητός σε πολύ μεγάλη ακτίνα στην επιφάνεια.

Εξήγησε ότι αυτοί οι σεισμοί δεν έχουν πλούσια μετασεισμική ακολουθία και δεν προβληματίζουν ιδιαίτερα. Πρόσθεσε δε ότι δεν υπάρχει σημαντική συνέχεια και ότι έχουν σημειωθεί μόνο δύο μικροί μετασεισμοί.

Ο κ. Λέκκας ανέφερε ότι πράγματι εκδόθηκε ειδοποίηση για τσουνάμι μετά τον σεισμό, καθώς υπήρξε αυτή η πιθανότητα και αυτό δεν μπορεί να προβλεφθεί εξαρχής

«Δεν υπάρχει πλέον περίπτωση για τσουνάμι, γι’ αυτό και ακυρώνεται η προειδοποίηση. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας», τόνισε ο κ. Λέκκας.

21.11.2022

πηγή kathimerini.gr