Το συγνώμη του Δημάρχου ενώ το ρεύμα πάει στο Πει και έφτασε στον Κεράτωνα (Δημοτικό Συμβούλιο 11ης Αυγούστου 2022)

Το συγνώμη του Δημάρχου ενώ το ρεύμα πάει στο Πει και έφτασε στον Κεράτωνα (Δημοτικό Συμβούλιο 11ης Αυγούστου 2022)

Πολλά ερωτηματικά κι έντονο προβληματισμό άφησε η τελευταία τοποθέτηση του δημάρχου της Καρπάθου κ. Νισύριου. Το προσωπικό «συγνώμη», που ανέφερε για τη δυσλειτουργία του Δήμου, πυροδότησε μια σειρά αβέβαιων ωστόσο καθόλου άδικων συλλογισμών.

Η πρώτη απορία έχει να κάνει με τη λογική και το θυμικό του Δημάρχου, πιο απλά, πρόκειται για ένα συναισθηματικό ξέσπασμα απογοήτευσης; ή στο βάθος υπάρχει η σκέψη, από τον κ. Νισύριο, να τα ξαναβρεί με τους «5 της ΝΕΑΣ ΠΝΟΗΣ»; αφού τουλάχιστον τυπικά εξακολουθούν να αποτελούν την ομάδα του.

Ο κ. Νισύριος δεν έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του για τις επόμενες εκλογές. Επιθυμεί να διεκδικήσει ακόμη μια θητεία; Τι θα κάνουν οι δυο συνεργαζόμενες παρατάξεις; Είναι αλήθεια ότι κάποιοι ετοιμάζονται να αποσύρουν τη στήριξη τους από αυτή τη συνεργασία με το πρόσχημα ότι δε γίνεται δουλειά;

Ήδη ο τόπος βουίζει για κάποιον επιχειρηματία ο οποίος φέρεται να σχηματίζει ψηφοδέλτιο ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχουμε ακούσει τη φωνή του στα θέματα που καίνε τον τόπο!

Παρακολουθώντας το δημοτικό συμβούλιο του Αυγούστου (11.8.2022) εύκολα προσέξαμε ότι τα μεγάλα θέματα του νησιού ξεπετάχτηκαν γρήγορα ή ούτε αναφέρθηκαν. Για παράδειγμα δεν ακούσαμε τίποτε για το θέμα της πτώσης που παρουσιάζει για τους Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο ο τουρισμός. Δεν πάρθηκε καμιά απόφαση για το θέμα των σκουπιδιών. Εντέλει είναι απαραίτητο ή όχι να μπει ιδιώτης στην αποκομιδή;

Ενώ ακόμη και η επίσημη ενημέρωση, που έγινε από τον Δημαρχεύοντα, κ. Παραγυιό, ενώ αφορούσε κάποια εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα πέσουν στο νησί, ξεπετάχτηκε στα γρήγορα, ως δεδομένο!

Κι όλα αυτά γιατί οι αστοχίες της καθημερινότητας, όπως γίνεται κάθε φορά, μονοπωλούν το ενδιαφέρον και είναι το πιο εύκολο πεδίο αντιπαράθεσης.

Οι κεντρικοί δρόμοι στα Πηγάδια έχουν λακκούβες και τα πάρκινγκ εξακολουθούν να είναι χωμάτινα (Θεοδόσης Μανωλάκης), το ακτοπλοϊκό δρομολόγιο χρειάζεται διορθώσεις (Κοσμάς Σακέλλης), το θέμα των απορριμμάτων και η μερική  ανάθεση  αποκομιδής, με την αποκαλύψη επιστολής από επιχειρηματία που δε γνώριζαν οι Αντιδήμαρχοι (Μιχάλης Μανωλάκης), ήταν κάποια από τα κύρια ζητήματα, που «έφαγαν» ένα τρίωρο, δίχως να πετύχουν μια κάποια δέσμευση λύσης από τη δημοτική αρχή.

Ξεχωρίσαμε το θέμα του φωτισμού στην περιοχή Πει, θέμα που εξακολουθούν να σηκώνουν οι δημοτικοί σύμβουλοι της ΝΕΑΣ ΠΝΟΗΣ. Και εκεί άκρη δε βγήκε, με τον Αντιδήμαρχο κ. Βασιλαράκη να συγκρίνει την περίπτωση του Κεράτωνα. Περιοχή που πήγε το ηλεκτρικό ρεύμα, πληρωμένο από τον Δήμο όπως και στο Πει, επι των ημερών που διοικούσαν οι 5 της ΝΕΑΣ ΠΝΟΗΣ.

Μεγάλο θέμα η μη τήρηση των τυπικών διαδικασιών από τον Πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου με άμεσο αποτέλεσμα να ξεχειλώνει ο χρόνος και όταν πια καταλήγουμε στα θέματα ημερήσιας διάταξης να είναι ήδη πολύ αργά για εξειδικευμένες συζητήσεις.

Αφού γίνεται ελεύθερη και δίχως χρονικά όρια συζήτηση, για πιο λόγο πρέπει να μπαίνουν 6-7 θέματα στην ημερήσια διάταξη; Και εντέλει τι κερδίζει η Κάρπαθος μέσα από αυτές τις αντιπαραθέσεις;

Εντέλει θεωρώ ότι μια άτυπη προεκλογική περίοδος, εδώ και αρκετό καιρό, σιγοτρώει τα σωθικά ενός δημοτικού συμβουλίου που δυσκολεύεται να κρατήσει και την παραμικρή ισορροπία.

Μετά την αρκετά έντονη και χρονοβόρα προ ημερησίας συζήτηση τα προγραμματισμένα θέματα, με κάποιες τροποποιήσεις, ψηφίστηκαν όλα.

Διαφωνίες και αντίρροπες δυνάμεις είναι πολύ λογικό και θεμιτό να υπάρχουν, το θέμα είναι που και πως καταλήγουν όλα αυτά. Γίνεται καλύτερη η Κάρπαθος;

Αργά το βράδυ, μετά από την 5ωρη συνεδρίαση, βγαίνοντας από την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου αναρωτήθηκα κι όχι για την ένταση των δημοτικών συμβούλων, που ήδη είχε εξατμιστεί. Αναρωτήθηκα για το συγνώμη του Δημάρχου, λες να τα ξαναβρεί με την παράταξη του;

13.8.2022

Μανώλης Δημελλάς

Πηγή Καρπαθιακά Νέα