Σήμερα θυμόμαστε την άξια Ηρώ Χατζηγεωργίου! Εγκαίνια για τον Γυμναστικό Σύλλογο Μενετών

Σήμερα θυμόμαστε την άξια Ηρώ Χατζηγεωργίου! Εγκαίνια για τον Γυμναστικό Σύλλογο Μενετών

Λοιπόν κάποιες στιγμές το παρελθόν μας επισκέπτεται. Βρίσκει τρόπους και τρυπώνει δίχως συστολές στη μνήμη μας!  Έτσι και με τα εγκαίνια του έχει σήμερα το απόγευμα, Λαμπρή Δευτέρα, 17 Απριλίου 2023, ο Γυμναστικος Αθλητικός Σύλλογος Μενετών στο νέο του γραφείο. Διάλεξαν ένα χώρο κοντά στα πάνω καφενεία, έναν χώρο που κάποτε ήταν ένα μικρό μπακαλικάκι. Κι έτσι σα να το ήθελε η ιδιοκτήτρια του, κάνουμε ένα μικρό μνημόσυνο στη μνήμη της.

Η Ηρώ Χατζηγεωργίου ήταν μια ικανότατη και άξια Μενετιάτισσα, η οποία μαζί με τον σύζυγό της μετά τον πόλεμο άνοιξαν ένα μικρό μπακάλικο στον ιδιόκτητο χώρο τους. Η Ηρώ μαζί με τον άντρα της, τον Χατζή, και τα δυο τους αγόρια, τον Ηλία και τον Βάσο.

Μια δραχμή ο καφές, λίγο αλεύρι, μια καραμέλα για τα μικρά παιδιά! Η Ηρώ ήταν εκεί, αγωνιζόταν για το μεροκάματο, κρατούσε το μπακάλικο ανοιχτό όλη μέρα, βοηθούσε διότι έμεναν στο πάνω διαμέρισμα του κτηρίου, ήταν εκεί και έδινε στο χωριό το κάτι τις από την ασφάλεια που χρειάζεται ώστε να μη λείψει τίποτε.

Δύσκολες εποχές, σκληρές στιγμές για τους φτωχούς νησιώτες, που πάλευαν να αναθρέψουν παιδιά κι η Ηρώ κρατούσε. Αγέρωχος χαρακτήρας, γνήσια εμπόρισσα λίγα χρόνια αργότερα άνοιξε κατάστημα στη Πηγάδια, εκεί που σήμερα βρίσκεται η Εθνική τράπεζα. Και εκεί οι ικανότητες της έμειναν αξέχαστες! Μάλιστα σίγουρα κάποιοι θα θυμούνται ότι έπιασε κι έναν μικροκλέφτη, που άρπαζε πράγματα από τα ράφια της και τον ξεφώνησε μέσα στην πρωτεύουσα της Καρπάθου.

Ο Γυμναστικός Σύλλογος Καρπάθου μπαίνει σε έναν χώρο μνήμης, έχει ιστορία το μικρό μαγαζάκι της Ηρώς, έχει υποχρέωση λοιπόν να δώσει τον καλύτερο εαυτό του, όπως άλλωστε το κάνει με φιλότιμο κι αξιοσύνη, και να μην ξεχάσει την άξια Ηρώ Χατζηγεωργίου.

Μανώλης Δημελλάς

17.4.2023

Καρπαθιακά Νέα