Τεράστιες οι καταστροφές στην Κάσο

Τεράστιες οι καταστροφές στην Κάσο

 

πηγή www.rodiaki.gr   φωτογραφία Νικήτας Καμπούρης

Τεράστιες είναι οι ζημιές που άφησε πίσω της η κακοκαιρία «Μήδεια» στην Κάσο το προηγούμενο διήμερο.

Από την καταγραφή που έγινε την περασμένη Πέμπτη από το κλιμάκιο που μετέβη στα σημεία που επλήγησαν, εκτός από τις καταστροφές στο νηπιαγωγείο στο Αρβανιτοχώρι, μεγάλες ζημιές υπέστη η παραλιακή βορειοδυτική ζώνη του νησιού, στο παλιό λιμάνι εξαφανίσθηκε η κεντρική παραλία, υποσκαφή υπέστησαν πολλά σημεία στο οδικό δίκτυο, δύο τάφοι άνοιξαν στο νεκροταφείο, ενώ βυθίσθηκε ένα σκάφος και έγιναν αρκετές κατολισθήσεις, όπως δήλωσε στον “sky Ρόδου” ο Δήμαρχος Μιχάλης Ερωτόκριτος.

Ο ίδιος σημείωσε ότι ευτυχώς δεν υπήρξαν ζημιές σε σπίτια ή επιχειρήσεις, ενώ έστειλε επιστολή προς την Πολιτική Προστασία, τον υπουργό Επικρατείας και τους βουλευτές Δωδεκανήσου, με την καταγραφή που έγινε από το κλιμάκιο.

Επιπλέον τόνισε ότι η Περιφέρεια αναλαμβάνει την επισκευή των ζημιών στο νηπιαγωγείο, ενώ από την πρώτη στιγμή επικοινώνησε μαζί του ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, διαβεβαιώνοντας ότι θα συμβάλλει με οποιοδήποτε τρόπο για να βοηθηθεί το νησί, που για μία ακόμα φορά βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα. Επιπλέον προχθές, ο στρατός βοήθησε στον καθαρισμό και το άνοιγμα των δρόμων κ.λπ.

Αναλυτικά. η επιστολή του κ. Ερωτόκριτου με την αποτίμηση των ζημιών, ύψους 356.000 ευρώ:
«Θέμα: Kαταγραφή φυσικών καταστροφών που προκλήθηκαν από το πέρασμα της κακοκαιρίας «Μήδεια» στην Ηρωική Νήσο Κάσο

Σε απάντηση του υπ’αριθμ. 18085/185/18-02-2021 εγγράφου σας, σάς γνωστοποιούμε ότι οι φυσικές καταστροφές που προκλήθηκαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα (ριπές ΒΔ ανέμων εντάσεως 11 Bft) που έπληξαν το Ηρωικό Νησί της Κάσου το χρονικό διάστημα 15 έως 17 Φεβρουαρίου 2021 και καταγράφηκαν με κάθε λεπτομέρεια από την Επιτροπή καταγραφής ζημιών που συγκροτήθηκε με την υπ’ αριθμόν πρωτ. 982/17-02-2021 και 194/2021 απόφαση Δημάρχου, είναι οι παρακάτω:
• Υποσκαφή οδού, κατολίσθηση και διάβρωση ασφάλτου από παλαιό ΚΕΠ στο Φρυ έως οικία Παναγιωτόπουλου (300 μέτρα).

Προτείνεται κατασκευή τοιχίου αντιστήριξης.
• Στο Νηπιαγωγείο Φρυ-Αρβανιτοχωρίου στον οικισμό Αρβανιτοχωρίου έγινε κατάπτωση του πάνελ οροφής, καταστροφή τμήματος ξύλινης περίφραξης και ξύλινης πέργκολας
• Καταστροφή φάρου στο νέο Λιμένα Κάσου (Yπηρεσία Φάρων Π.Ν.)
• Διάβρωση ασφάλτου 1.650 μέτρων από Αερολιμένα προς το εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου στην περιοχή Αμμούα
• Στο λιμανάκι της Μπούκας έχουν μεταφερθεί φερτά υλικά και χρήζει άμεσης εκβάθυνσης
• Διάβρωση εξωτερικού τοιχίου στο λιμάνι του Εμπορειού το οποίο χρήζει άμεσης συντήρησης.
• Διάβρωση δρόμου στην περιοχή του Εμπορειού και εξαφάνιση της παραλίας των λουόμενων
• Βύθιση βάρκας στη περιοχή του Συμιακού γιαλού στο Φρυ (ΕΛ.ΓΑ.)
• Καταστροφή 10 πινακίδων οδικής κυκλοφορίας σε διάφορα σημεία του νησιού
• Ολοκληρωτική καταστροφή δύο τάφων στο Κοιμητήριο στο χωριό Πόλι
• Κατολισθήσεις στο επαρχιακό οδικό δίκτυο προς Άγιο Γεώργιο Χαδιών.
Ενδεικτικό σύνολο προϋπολογισμού: 356.000,00 €

Επιπλέον σας αναφέρω ότι ο Δήμος μας τελεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τις 30 Μαρτίου του 2019 μαζί με το γειτονικό νησί της Καρπάθου, λόγω πλημμυροπαθειών. Οι φυσικές καταστροφές θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή, την υγεία και την περιουσία των κατοίκων της Ηρωικής Νήσου Κάσου.

Η παραπάνω καταγραφή των ζημιών που προκλήθηκαν αποτελούν χρήσιμο και σημαντικό εργαλείο στην άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα και χρήζουν άμεση αποκατάσταση.
Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιεσδήποτε διευκρινίσεις ή πληροφορίες και παρακαλούμε για τις δικές σας άμεσες ενέργειες.

Ο Δήμαρχος της Ηρωικής Νήσου Κάσου
Μιχάλης Εμμ. Ερωτόκριτος».