Σε τηλεδιάσκεψη υπό τον Υπουργό Εσωτερικών ο Περιφερειάρχης Γ. Χατζημάρκος για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Σε τηλεδιάσκεψη υπό τον Υπουργό Εσωτερικών ο Περιφερειάρχης Γ. Χατζημάρκος για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Ο συντονισμός δράσεων και ενεργειών στον αγώνα για την αντιμετώπιση του νέου κύματος της πανδημίας Covid-19, η εντατικοποίηση των ελέγχων από τις υπηρεσίες των Περιφερειών και η στήριξη της Αυτοδιοίκησης, ήταν το αντικείμενο τηλεδιάσκεψης υπό τον Υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο, σήμερα το πρωί, στην οποία συμμετείχε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος.

Στην τηλεδιάσκεψη στην οποία έλαβαν μέρος και οι 13 Περιφερειάρχες της χώρας, συμμετείχαν ακόμη
ο Υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος και εκ μέρους του προεδρείου της ΚΕΔΕ, ο πρόεδρός της, Δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου.

Στην διάρκεια της συζήτησης εκτιμήθηκε ότι στην πρώτη φάση της πανδημίας, η διαχείριση υπήρξε υποδειγματική και από πλευράς της Αυτοδιοίκησης, την οποία ο κ. Θεοδωρικάκος χαρακτήρισε μεγάλη εφεδρεία σε αυτόν το δύσκολο αγώνα. Ο Υπουργός ζήτησε αυστηροποίηση των ελέγχων από τις υπηρεσίες των Περιφερειών σε όλη τη χώρα, με σκοπό την πλήρη εφαρμογή των μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος κορονωϊού.
Ο κ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Εσωτερικών τις επόμενες ημέρες θα θεσμοθετήσει τη δυνατότητα οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες να μπορούν να:

1. Προσλάβουν άμεσα, με 8μηνες συμβάσεις, προσωπικό για να συμβάλει στον αγώνα κατά του κορωνοϊού (από προσωπικό καθαριότητας έως ιατρικό προσωπικό).

2. Κάνουν άμεσα προμήθειες υλικών για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

3. Προχωρούν άμεσα σε προμήθεια υγειονομικού υλικού προκειμένου να κάνουν δωρεές στο σύστημα υγείας.

Επίσης, η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών προβλέπει παράταση του καθεστώτος της διοικητικής υποστήριξης για ένα ακόμα έτος (αφορά και τις πολεοδομίες).
Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, ζήτησε από τον Υπουργό Εσωτερικών, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα δίνει τις παραπάνω δυνατότητες στις Περιφέρειες, να συνοδευτεί και με την αντίστοιχη χρηματοδότηση, αφού στην πρώτη φάση της πανδημίας η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έλαβε οικονομική ενίσχυση 265.000 €, ενώ δαπάνησε πολλαπλάσια ποσά, στον αγώνα υγειονομικής θωράκισης των δομών υγείας στα νησιά, καθώς και σε ενέργειες προστασίας του πληθυσμού.
Ο κ. Χατζημάρκος τόνισε ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δεν μπορεί να σηκώνει στους ώμους της το οικονομικό βάρος αντιμετώπισης της πανδημίας, κατά συνέπεια, το Υπουργείο Εσωτερικών θα πρέπει να φροντίσει , μαζί με τις αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο, να υπάρξει και χρηματοδότηση ικανή να καλύψει τις ανάγκες των 48 κατοικημένων νησιών.
Ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε πως στόχος του υπουργείου Εσωτερικών είναι να παράσχει κάθε δυνατότητα στην Αυτοδιοίκηση, ώστε να συμβάλλει, καθοριστικά, στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και να στηρίξει τους πολίτες στη δύσκολη αυτή περίοδο.

Το Γραφείο Τύπου