Η «χρυσή σκούπα», ο φιλότιμος Βασίλης Κολιός, εκτός του Δήμου Καρπάθου. Η καθαριότητα το κρίσιμο στοίχημα

Η «χρυσή σκούπα», ο φιλότιμος Βασίλης Κολιός, εκτός του Δήμου Καρπάθου. Η καθαριότητα το κρίσιμο στοίχημα

Ανάμεσα στους συμβασιούχους εργαζόμενους του Δήμου Καρπάθου που έχασαν τη δουλειά τους είναι και ο κ. Βασίλης Κολιός, ή όπως τον έμαθε η κοινωνία, για την εργατικότητα και την απόδοση του, «η χρυσή σκούπα της Καρπάθου». Ειδικά στα χωριά, μόνο με το φιλότιμο και τον εθελοντισμό γίνεται προσπάθεια να καθαριστούν τα σοκάκια και οι δρόμοι. Είναι όμως αυτή λύση; Μπορεί ένα νησί, με κύριο πυλώνα ανάπτυξης τον τουρισμό, να αφήνει την καθαριότητα στα χέρια του πολίτη; Πως περιμένουμε να καταλήξει αυτό το θέμα;

Το μεγάλο στοίχημα του φετινού καλοκαιριού, το οποίο έχει κληθεί να ξεπεράσει με επιτυχία ο Δήμος Καρπάθου, δεν είναι άλλο από την καθαριότητα. Πρόκειται το σπουδαιότερο θέμα της καθημερινότητας, αφορά την υγεία του πληθυσμού χωρίς να παραγνωρίζουμε τα ανοιχτά θέματα του προβληματικού δημοτικού φωτισμού και η λειτουργία του βιολογικού στην πρωτεύουσα αποτελούν θέματα που ψάχνουν λύση.

Με παραγωγή περίπου 90 τόνων σκουπιδιών ημερησίως, αυτή την περίοδο, αναζητήθηκε λύση σε ιδιώτες που θα αναλάμβαναν την αποκομιδή στην κάτω Κάρπαθο ωστόσο την περασμένη Παρασκευή 24 Ιουνίου, ανοίχτηκαν 3 προσφορές και ο διαγωνισμός κατέληξε άγονος με άλλα λόγια δεν βρέθηκε ο κατάλληλος επιχειρηματίας ο οποίος θα αναλάβει την αποκομιδή των απορριμμάτων από τα χωριά της Καρπάθου, εκτός από την Όλυμπο και το Διαφάνι.

Με τρία  δημοτικά φορτηγά-απορριμματοφόρα που αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν (δεν υπολογίζουμε το φορτηγό της ανακύκλωσης το οποίο είναι σφάλμα να χρησιμοποιείται για οικιακά σκουπίδια) 16, 12 και 8 τόνων αντίστοιχα, η κάθε διαδρομή μπορεί να μαζέψει το πολύ 36 τόνους απορριμμάτων συνεπώς χρειάζονται τουλάχιστον τρεις καθημερινές διαδρομές. Σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν, πολλοί κάδοι, ειδικά στα χωριά, μένουν αμάζευτοι και τα σκουπίδια συσσωρεύονται. Χαρακτηριστικά σημειώστε ότι μόνο τα δυο μεγάλα ξενοδοχεία στα Πηγάδια χρειάζονται καθημερινά μια διαδρομή δυο απορριμματοφόρων πράγμα που δείχνει ότι δεν περισσεύει στιγμή από το οκτάωρο των εργαζόμενων. Και στο όλο θέμα ας προσθέσουμε και τη συμπεριφορά ορισμένων κατοίκων και επισκεπτών που σε αρκετές περιπτώσεις φανερώνει αδιαφορία και χαμηλή οικολογική συνείδηση.

Όσο αφορά το θέμα των οδοκαθαριστών, μετά την λήξη σύμβασης των εργαζομένων που είχαν προσληφθεί λόγο covid, δεν υπάρχουν διαθέσιμοι για τα χωριά. Με την υπηρεσία περιβάλλοντος να καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για να βγάλει βάρδιες. Ενώ και για την πρωτεύουσα υπάρχει πια ένας υπάλληλος κάνει ολοκληρωμένη βάρδια κι ένας ακόμη, που χρησιμοποιείται και με χρέη οδηγού, ο οποίος βοηθά καθημερινά στο συμμάζεμα των δρόμων και στο άδειασμα των μικρών καλαθιών.  Ο φιλότιμος Βασίλης, η χρυσή σκούπα, δυστυχώς έμεινε εκτός του δήμου.

Με αυτά τα δεδομένα και σε συνάρτηση με τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό των παραθεριστών, η καθαριότητα αποτελεί ένα στοίχημα για το δήμο που πρέπει να το κερδίσει αν επιθυμεί να μην χαθεί η εμπιστοσύνη των μονίμων και των περαστικών από το νησί.

Θα προλάβουν οι υπεύθυνοι στην δημοτική αρχή να  επαναλάβουν τον διαγωνισμό για να μπει ιδιώτης στην καθαριότητα; Κι αν μπει  ένας επιχειρηματίας, θα καταφέρει με δυο απορριμματοφόρα, όπως αναφέρεται στο σύμφωνο, να μαζεύει τα οικιακά απορρίμματα της Νότιας Καρπάθου;

πηγή Καρπαθιακά Νέα