Βιασμός στην Κάρπαθο. Οι φήμες επιπλέουν και πνίγουν τα μέχρι σήμερα δεδομένα

Βιασμός στην Κάρπαθο. Οι φήμες επιπλέουν και πνίγουν τα μέχρι σήμερα δεδομένα

Τι συνέβη πριν από λίγες ημέρες στο Διαφάνι Καρπάθου;  αλλοδαπή τουρίστρια  ισχυρίστηκε ότι βιάστηκε από δύο ομογενείς. Από εκείνη την ώρα πολλές κουβέντες και σκέψεις «τρώνε» τις σάρκες του νησιού. Μια μικρή κοινωνία, που δεν έχει μάθει να μιλά ανοιχτά, δυσκολεύεται ακόμη περισσότερο στις συζητήσεις όταν γίνεται αναφορά πιθανών ποινικών πράξεων. Θυμηθείτε μάλιστα τι είχε συμβεί στην περίπτωση παλαιοτέρων εγκλημάτων που είχαν σεξουαλικό πρόσημο.

Ο βιασμός είναι από τα χειρότερα εγκλήματα και δημιουργεί απέχθεια για τον δράστη. Παράλληλα όμως, κι αυτό είναι οξύμωρο, όσο πιο  ριζωμένες είναι οι αξίες της πατριαρχίας τόσο τείνουμε να δικαιολογήσουμε τη βία και το αδίκημα. Μα δε χωρά δεύτερη κουβέντα σ΄αυτό το θέμα. Κι όταν μιλάμε για βιασμό, εκτός από την ειδεχθή πράξη, εννοούμε και την κουλτούρα του βιασμού. Δηλαδή την καθημερινή κακοποίησης που γεννά η πατριαρχική κοινωνία και το μοντέλο που αναπαράγει προς τις γυναίκες.

Ωστόσο στην πρόσφατη περίπτωση της Καρπάθου οφείλουμε να καταγράψουμε τα μέχρι σήμερα δεδομένα κι αυτό διότι σε έναν τόπο στην άκρη του Αιγαίου, όπως αυτή του νησιού, στα ζητήματα που διαμορφώνουν την συλλογική μας συνείδηση δεν πρέπει να κρύβουμε κανένα απολύτως στοιχείο, να μιλάμε «με τα χέρια μας πάνω στο τραπέζι» και χωρίς ντροπές έτσι ώστε οι επόμενες γενιές να αντιμετωπίζουν αντίστοιχα θέματα με ανοιχτωσιά κι άπειρη ειλικρίνεια.

Λοιπόν κατόπιν ενδελεχούς έρευνας που διέταξε η εισαγγελία Ρόδου, όπως ιατροδικαστική έρευνα, τοξικολογικές και αιματολογικές εξετάσεις και καταθέσεις μαρτύρων μέχρι σήμερα δεν προέκυψε κανένα επιβαρυντικό στοιχείο με αποτέλεσμα ούτε καν να ασκηθεί ποινική δίωξη εις βάρος των δυο κατηγορουμένων.

Σε τέτοιες περιπτώσεις η ταλαιπωρία των καταγγελθέντων, η σπίλωση του ονόματός τους, η συκοφαντική τους δυσφήμιση και η εν γένει προσβολή της προσωπικότητάς τους είναι στοιχεία που χαρακτηρίζουν την εξέλιξη της υπόθεσης που έχει πάρει το δρόμο της. Τα ίδια βέβαια ισχύουν και για την καταγγέλουσα. Πριν λοιπόν βιαστούμε να καταδικάσουμε ή να αθωώσουμε, ας ακούσουμε τη φωνή της δικαιοσύνης που ξέρει να κάνει τη δουλειά της.

Μανώλης Δημελλάς

Καρπαθιακά Νέα