Το αρχιτεκτονικό γραφείο A&M και οι υπέροχες δουλειές του στην Κάρπαθο

Το αρχιτεκτονικό γραφείο A&M και οι υπέροχες δουλειές του στην Κάρπαθο

Το αρχιτεκτονικό γραφείο A&M σχεδίασε τρεις βίλες με σκοπό να μην επιβληθούν στο φυσικό τοπίο, αλλά αντίθετα με έναν ταπεινό τρόπο και με σεβασμό στη φυσική τοπογραφία,  θέλησε να ενσωματώσει τα κτίρια στο περιβάλλον τους. Κι όλο αυτό δίχως να χαθεί από το οπτικό πεδίο η εκπληκτική θέα στο Αιγαίο Πέλαγος.
Κάθε βίλα έχει τη δική της θέση στην έκταση των 12.000 τμ. Με κλίση 23%, οι βίλες βγαίνουν από το τοπίο σε μια γραμμική διάταξη παράλληλη προς την θέα, με σεβασμό στη φυσική τοπογραφία.

Κάθε κτίριο βρίσκεται σε ένα διαφορετικό έδαφος που περιβάλλεται από μια κεκλιμένη ράμπα που συνδέει τις βίλες που βρίσκονται σε διαφορετικό τοπογραφικό υψόμετρο. Μεταξύ των κτιρίων δημιουργούνται μοναδικά περάσματα για το φως. Κάθε κτίριο έχει τη δική του είσοδο, χαράζοντας τη φυσική τοπογραφία με διαφορετικό τρόπο, ενώ δημιουργούνται μοναδικά περάσματα που φιλτράρουν τον ήλιο, οδηγώντας στην μπροστινή πόρτα κάθε σπιτιού. Το εξωτερικό των
κτιρίων είναι άρρηκτα δεμένο με το φυσικό περιβάλλον.


Αυτό που παρατηρεί κανείς εύκολα είναι μια πραγματική σχέση εσωτερικού και εξωτερικού χώρου και την πλήρη ενσωμάτωση κάθε κτιρίου στο περιβάλλον του. Οψη από το υπνοδωμάτιο ενός εκ των κτιρίων. Χτισμένο εν μέρει υπόγεια, η γεωμετρία και η υλικότητα εμφανίζονται στην αρχική τους κατάσταση και τα
κτίρια είναι σε θέση να συνδυάζονται με το τραχύ πλαίσιο που τα περιβάλλει.

Ταυτόχρονα, τα οφέλη που αποκομίστηκαν από τη μερική υπόγεια κατασκευή επιτρέπουν στις βίλες να προστατεύουν τους ιδιοκτήτες τους από τον έντονο ήλιο, ενώ η κατανάλωση ενέργειας μπορεί να ελαχιστοποιηθεί επιτυγχάνοντας χαμηλότερα λειτουργικά κόστη θέρμανσης και ψύξης. Απλές γεωμετρίες και ακριβή ταπεινότητα.


Οι λευκές, καθαρές «κορδέλες» γίνονται τοίχοι συγκράτησης δημιουργώντας τη μόνη αντίθεση μεταξύ του τεχνητού και του φυσικού. Οι βίλες έχουν σχεδιαστεί
σε απλές γεωμετρίες με μεγάλα ανοίγματα, επιτρέποντας την εκπληκτική θέα στο Αιγαίο να είναι το επίκεντρο αυτού του οπτικού και υλικού ταξιδιού.

Η νυχτερινή εικόνα της βίλας. Αυτό το έργο σχεδιάστηκε από την A&M, θα κατασκευαστεί από την Design-Build και θα παραδοθεί εντός του 2021.

Πηγή : Andro.gr [ https://www.andro.gr/kentrika-themata/sheltered-villas-in-karpathos/ ]