Ο ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ σήκωσε πανιά από την Αρκάσα! Άπειρη συγκίνηση στην παρουσίαση του έργου του Μανώλη Λαμπρίδη

Ο ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ σήκωσε πανιά από την Αρκάσα! Άπειρη συγκίνηση στην παρουσίαση του έργου του Μανώλη Λαμπρίδη

Ταξιδεύουν τα παλιά σκαριά; Η απάντηση δε χωρά αμφιβολίες, δε σηκώνει κουβέντες! Είναι ικανά για τα πιο μακρινά ταξίδια στους μεγάλους κι αγύριστους ωκεανούς του χωροχρόνου. Ο ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ, του Μανώλη Λαμπρίδη, σήκωσε ακόμη μια φορά πανιά! Μας πήρε από το Φοινίκι της Αρκάσας, σε ένα περίπλου σε  μαγικού τόπους κι απάτητους χρόνους.

Το βράδυ της Δευτέρας, 8 Αυγούστου 2022, στο Πολυχρονιάδειο μέγαρο  έκανε ζέστη, παιδιά έπαιζαν στο προαύλιο του σχολείου χωρίς φωτισμό και στον πεζόδρομο της Αρκάσας είχε αρκετούς τουρίστες που απολάμβαναν τη γαλήνη του τόπου. Ωστόσο εμείς οι τυχεροί που βρεθήκαμε στην παρουσίαση του βιβλίου του Μανώλη Λαμπρίδη έπρεπε να διαλέξουμε, να τιμήσουμε τον σεμνό συγγραφέα ή να σταθούμε, να αφουγκραστούμε τους ομιλητές που παρουσίαζαν το πρώτο του βιβλίο!

Για τον «ΤΑΞΙΑΡΧΗ», των εκδόσεων ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ, μίλησε ο Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης, Ομότιμος και Επίτιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου, ο Μηνάς Βιντιάδης, Δημοσιογράφος – Συγγραφέας, ο Αθανάσιος Γκολέμης, Δημοσιογράφος. Επίσης πήρε το λόγο ο πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Καλλίνικος Μαυρολέων και η Έπαρχος Καρπάθου Κάσου Πόπη Νικολαϊδου.  Την παρουσίαση συντόνισε  η δημοσιογράφος και κόρη του συγγραφέα Φωτεινή Λαμπρίδη η οποία διάβασε και τις έξοχες μαντινάδες που έγραψε για τον Μανώλη Λαμπρίδη και το βιβλίο του ο Ηλίας Εμμ. Βασιλαράς.

Στο κατάμεστο Πολυχρονιάδειο μέγαρο ξεχωρίσαμε την δασκάλα και ποιήτρια Εύη Μελά, τον δημοσιογράφο Στέλιο Κούλογλου, την Πρόεδρο της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ κα Φωτεινή Παζαρτζή, τον Αντιδήμαρχο Καρπάθου Μανώλη Βασιλαράκη, τον επιχειρηματία Μιχάλη Φελλουζή, τον πρόεδρο κοινότητας Καρπάθου Γιώργο Χατζηκουτσό, τον Χρήστο Καστάνη και πολλούς άλλους φίλους, που ας με συγχωρήσουν, γιατί δεν αναφέρω το όνομα τους.

Αξίζει να σταθούμε στην εξαιρετική ομιλία του Μηνά Αλ. Αλεξιάδη, ο οποίος ανέφερε ότι το βιβλίο ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ είναι από τα τρια σημαντικότερα πολυσέλιδα μυθιστορήματα της Καρπάθου. Τα άλλα δυο είναι το ΑΙΓΑΙΟ ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ, του Ιουλίου Βέρν, στο οποίο αναφέρεται περισσότερες από 20 φορές η Κάρπαθος και το πρόσφατο καταπληκτικό μυθιστόρημα του καθηγητή Γιώργου Καραγιαννίδη Η ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ ΤΟ ΟΠΛΟ ΣΟΥ, με το κεντρικό θέμα να εκτυλίσσεται στο νησί.

Ο Κασιώτης δημοσιογράφος και εξαίρετος συγγραφέας Μηνάς Βιντιάδης, με έναν ιδιαίτερα συναισθηματικό και σε στιγμές εκρηκτικό λόγο, κυριολεκτικά σήκωσε την άγκυρα του ΤΑΞΙΑΡΧΗ! Μάλιστα υπήρχαν αρκετές στιγμές που έδειξε το βαθμό που εκτιμά τον Μανώλη Λαμπρίδη και το έργο του, το οποίο όπως ανέφερε το έγραψε σε ηλικία 76 ετών. Ο κ. Βιντιάδης διάβασε μικρά χαρακτηριστικά αποσπάσματα από το βιβλίο, το κοινό παρακολουθούσε χωρίς να ακούγεται ούτε ανάσα ενώ στα πρόσωπα των μεγαλυτέρων ένιωθες το ρίγος της συγκίνησης.

Ο Αρχ. Καλλίνικος Μαυρολέων συγκινημένος ανέφερε ότι ο συγγραφέας αναφέρει και τον ναυτικό πατέρα του κι αυτός ήταν ακόμη ένας λόγος για να δεθεί ακόμη περισσότερο με το έργο του Μανώλη Λαμπρίδη. Ενώ  η. Έπαρχος Καρπάθου Κάσου κ. Νικολαϊδου,  στη σύντομη αναφορά της, φανέρωσε τη συγκίνηση που αισθάνθηκε διαβάζοντας τον ΤΑΞΙΑΡΧΗ.

Ο Μανώλης Λαμπρίδης, λιγόλογος και μετρημένος, όπως άλλωστε ταιριάζει σε έναν αληθινό συγγραφέα, μας αποκάλυψε από που ξεκίνησε το ταξίδι της γραφής του ΤΑΞΙΑΡΧΗ και δεν είναι άλλο από το εστιατόριο ΜΑΡΙΝΑ και η καταπληκτική φωτογραφία του ΤΑΞΙΑΡΧΗ που οδήγησαν το μυαλό του να πιάσει το μολύβι και να γράψει. Κι αυτό κράτησε 1,5 χρόνο, στη συνέχεια ο εκδοτικός οίκος Περίπλους πήρε τη σκυτάλη και έφτιαξε το βιβλίο που έχουμε την τύχη να κρατάμε στα χέρια μας και να ταξιδεύει το μυαλό μας.

Ο ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ είναι ένα βιβλίο που μυρίζει Κάρπαθο, νιώθεις το νωπό αλάτι να τριγυρίζει και να στοιχειώνει τις λέξεις που με εξαιρετική μαεστρία ταίριαξε ο Μανώλης Λαμπρίδης. Άλλωστε πρόκειται για δεινό γλεντιστή, άνθρωπο που λατρεύει την Κάρπαθο και το αποδεικνύει με κάθε ευκαιρία.

Να σταθώ μόνο σε μια στιγμή που είχα την τύχη να ζήσω, έστω κι από απόσταση, αρκετή ώρα μετά την παρουσίαση, σε ταβέρνα της Αρκάσας δείπνησαν οι παρουσιαστές του βιβλίου μαζί με τον Μανώλη και την Φωτεινή Λαμπρίδη. Εκεί λοιπόν βγήκε η λύρα και ένα καρπάθικο καθιστό γλέντι απογείωσε τη βραδιά!

Αν υπάρχει ένα μεγάλο μυστικό στον ΤΑΞΙΑΡΧΗ, αυτό κρύβεται στο εκρηκτικό χαμόγελο του συγγραφέα του! Ο Μανώλης Λαμπρίδης ξεχωρίζει και σήμερα αφήνει ένα βαθύ χνάρι με λέξεις. Λέξεις θαλασσινές, εικόνες της περασμένης Καρπάθου, που εμείς οι τυχεροί κουβαλάμε βαθιά μέσα στη ψυχή μας κι ο συγγραφέας τις προσφέρει κληρονομιά στις επόμενες γενιές.

Τα βιβλία μοιάζουν με τα πλοία και με τους ζωντανούς ανθρώπους, αναπνέουν! Μπορούν να μείνουν σε μια βιβλιοθήκη για χρόνια κι αρκεί ένα άγγιγμα για να σε αρπάξουν και να κάνουν ναύτη τους σε ένα μαγικό ταξίδι στο χρόνο. Μην χάσετε αυτό το βιβλίο, τα παιδιά των παιδιών σας θα έχουν τη τύχη μέσα από τις λέξεις του Μανώλη Λαμπρίδη να περπατήσουν σε μια άλλη  Κάρπαθο.

Μανώλης Δημελλάς

Καρπαθιακά Νέα