Χατζηκουτσός προς τη δημοτική αρχή Καρπάθου: "Έμειναν δυο βδομάδες από τον Μάρτιο. Ο φάκελος του βιολογικού είναι έτοιμος για τον Εισαγγελέα"

Χατζηκουτσός προς τη δημοτική αρχή Καρπάθου: "Έμειναν δυο βδομάδες από τον Μάρτιο. Ο φάκελος του βιολογικού είναι έτοιμος για τον Εισαγγελέα"

Ο Μάρτιο μετρά ακόμη 2 βδομάδες κι ο Πρόεδρος της τοπική κοινότητας Πηγαδίων είναι αποφασισμένος. Εάν δεν υπάρξουν άμεσες ενέργειες για τον βιολογικό της πόλης του να στείλει τον φάκελο σε κάθε δημόσια αρχή και να προχωρήσει σε “επίσημη καταγγελία  του Δήμου, προς κάθε αρχή του κράτους (Λιμενικό, Υπουργείο Περιβάλλοντος, Εισαγγελείς και Ε.Ε), για την μη ορθολογική και μόνιμη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού της πόλης”.

Επικοινωνήσαμε με τον κ. Χατζηκουτσό ο οποίος μας ανέφερε ότι “το θέμα του βιολογικού στα Πηγάδια δεν είναι κουβέντα καφενείου, ούτε και το ξέχασε, όπως ίσως κάποιοι θα επιθυμούσαν. Έχω έτοιμο τον φάκελο και περιμένω. Αν μέχρι τέλος του Μαρτίου δεν υπάρξουν οι κινήσεις από τον Δήμο όλα θα πάνε στον Εισαγγελέα”.

Δημοσιεύουμε την απόφαση-επιστολή που έστειλε η τοπική κοινότητα στα μέσα Φεβρουαρίου προς τη δημοτική αρχή της Καρπάθου


ΘΕΜΑ: Επιστολή-Διαμαρτυρία της Κοινότητας Καρπάθου.
Σχετικό: Η αριθ.1/2022 απόφαση της Κοινότητας Καρπάθου.

Είναι πράγματι λυπηρό, αλλά συνάμα τόσο αναγκαίο, το γεγονός ότι καλούμεθα και πάλι, ως Κοινότητα Καρπάθου, να «σηκώσουμε» όπως λέγεται το θέμα «Βιολογικός
Πηγαδίων Καρπάθου-Λειτουργία».

Κύριε Δήμαρχε, κ.κ. Δημοτικοί Σύμβουλοι, είμαστε προ των πυλών μιας νέας τουριστικής περιόδου, η οποία ευχόμεθα να είναι επιπέδου 2019 και ακόμη καλύτερη.
Όμως, τίθενται σοβαρά ερωτηματικά, για την λειτουργία της πόλης, από την στιγμή που ο βιολογικός καθαρισμός των λυμάτων, στην ουσία δεν υφίσταται.

Υπάρχουν σοβαρά θέματα, τα οποία και μας οδήγησαν στο ουσιαστικό κλείσιμο του βιολογικού και την ακύρωση ενός έργου ύψους 8.000.000 ερώ περίπου.
Είμαι σίγουρος ότι τα προβλήματα αυτά στους περισσότερους από εσάς είναι γνωστά, από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων σας.

Το έργο «Βιολογικός καθαρισμός Πηγαδίων» είναι στην ουσία το άθροισμα δύο υποέργων.
Ο σταθμός που τα λύματα καταλήγουν και διαχειρίζονται βιολογικά, και το δίκτυο αγωγών λυμάτων με τα αντλιοστάσια του, που οδηγούν τα λύματα στον σταθμό.
Ο σταθμός, ως σταθμός δεν αντιμετωπίζει ουσιαστικά προβλήματα λειτουργίας, από
την στιγμή βέβαια που τροφοδοτείται με λύματα.
Το προβλήματα εστιάζονται στο δίκτυο αγωγών και στα αντλιοστάσια.

Τα προβλήματα δικτύου αγωγών είναι:

1. Εισροή ποσότητας θάλασσας στο δίκτυο αγωγών
2. Εισροή όμβριων υδάτων στο δίκτυο των λυμάτων. Τα όμβρια είναι κομιστές φερτών υλικών, τέτοιων που δημιουργούν προβλήματα στις αντλίες του συστήματος.
3. Έλλειψη ελέγχου φρεατίων. Ο έλεγχος αυτός πρέπει να είναι τακτικός και να εφαρμόζεται καθαρισμός των φρεατίων.
4. Το φρεάτιο υπερχείλισης στο Λιμάνι, δημιουργεί προβλήματα , παρά ωφέλεια, στην λειτουργία του συστήματος.
5. Από το αντλιοστάσιο στο Καρνάγιο, θα πρέπει να φεύγουν μόνο τα λύματα των παρακείμενων ξενοδοχείων και των 2-3 οικιών, και όχι όλου του συστήματος.
Επιπονείται το αντλιοστάσιο ανευ λόγου.

Τα προβλήματα των αντλιοστασίων είναι:

1. Μη αυτόματη έναρξη Η/Ζ, λόγω ελλιπούς συντήρησης
2. Παντελής έλλειψη επίβλεψης από ηλεκτρολόγο, και υδραυλικό.
3. Από τον μήνα Αύγουστο, οι αντλίες των αντλιοστασίων του βιολογικού, βρίσκονται στις αποθήκες του Δήμου, χωρίς να είναι μέχρι σήμερα γνωστό το γιατί δεν έχουν τοποθετηθεί, ή πότε πρόκειται να τοποθετηθούν.

Το περασμένο καλοκαίρι, βιώσαμε φαινόμενα που δεν
χαρακτηρίζουν πολιτισμένη κοινωνία ανθρώπων. Η υγειονομική βόμβα, δεν εξερράγη, όμως η υγεία όλων μας ήταν και είναι επισφαλής.
Δεν ανεχόμαστε στον 21 Ο αιώνα να κλείνουμε τα μάτια στα σοβαρά αυτά προβλήματα, βασικών υποδομών, μιας ευνομούμενης πολιτείας.
Δεν είναι μόνο τουριστικό το ζήτημα.
Είναι πρωτίστως υγειονομικό και πολιτισμικό.
Θέλουμε και απαιτούμε ως κάτοικοι-δημότες της πόλης των
Πηγαδίων, την ορθολογική και μόνιμη λειτουργία του βιολογικού
καθαρισμού της πόλης μας.

Η Κοινότητα Καρπάθου, θέτει ως καταληκτική
ημερομηνία, την 31/03/2022.
Μετά από αυτήν την ημερομηνία, έχει εξουσιοδοτηθεί ο Πρόεδρος της, με την αριθ. 1/2022 απόφαση, να προχωρήσει σε επίσημη καταγγελία του Δήμου, προς κάθε αρχή του κράτους (Λιμενικό, Υπουργείο Περιβάλλοντος, Εισαγγελείς και Ε.Ε), για την μη ορθολογική και μόνιμη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού της πόλης.

Με αίσθημα ευθύνης, παρακαλούμε για τις άμεσες δικές σας ενέργειες.

ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ
ΧΑΤΖΗΚΟΥΤΣΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΣΗΜ. Η επιστολή μετά και την γνωστοποίηση της στο χτεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, δημοσιοποιείτε προς γνώσην και ενημέρωση των δημοτών – κατοίκων της πρωτεύουσας …