Ο "Όμιλος Φίλων Βουνού και Θάλασσας" αποχωρεί από την Συμβουλευτική Επιτροπή Πεζοπορικών και Ορειβατικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Δασών Δωδεκανήσου

Ο "Όμιλος Φίλων Βουνού και Θάλασσας" αποχωρεί από την Συμβουλευτική Επιτροπή Πεζοπορικών και Ορειβατικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Δασών Δωδεκανήσου

Ευχάριστα και Δυσάρεστα

Με πολύ χαρά σας ανακοινώνουμε ότι σύντομα θα ξεκινήσουν και πάλι οι πεζοπορίες μας! Σας καλούμε ξανά κοντά μας στις νέες μας εξορμήσεις, για να χαρούμε και πάλι τις ομορφιές της Καρπάθου!

Στον αντίποδα, πρέπει να σας ενημερώσουμε ότι αποφασίσαμε να αποχωρήσουμε από την Συμβουλευτική Επιτροπή Πεζοπορικών και Ορειβατικών Δραστηριοτήτων, στην οποία ενταχθήκαμε ανταποκρινόμενοι σε πρόσκληση της Διεύθυνσης Δασών Δωδεκανήσου.

Η αποχώρησή μας αποφασίστηκε καθώς απορρίφθηκαν οι σχετικές προτάσεις μας, από υπάλληλο της Διεύθυνσης Δασών, ενώ είχαν γίνει ομόφωνα δέκτες από το σύνολο της επιτροπής όταν τις καταθέσαμε, οπότε για εμάς δεν έχει νόημα η ύπαρξη της.

Η επιτροπή αποτελούνταν από εκπροσώπους μας καθώς και της διεύθυνσης δασών Δωδεκανήσου, Π.Ε. Καρπάθου και Κάσου, του Δήμου Καρπάθου, του φορέα διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών Δωδεκανήσου και οι ενστάσεις μας αφορούσαν, μεταξύ άλλων, πεζοπορικές διαδρομές που:

α. Είναι ακατάλληλες είτε γιατί είναι επικίνδυνες, είτε γιατί είναι ακόμη και εντελώς απροσπέλαστες!

β. Είναι ασύμφορες για τους πεζοπόρους και χωρίς συνοχή.

γ. Ακόμη και κάποιες που δεν υφίστανται!

Ακόμη, να αναφέρουμε και ότι παραλήφθηκαν οι πιο σημαντικές πεζοπορικές διαδρομές του νησιού, γεγονός που μας προκάλεσε βεβαίως την μεγαλύτερη έκπληξη.

Τέλος, αναφέραμε και την ανησυχία μας σχετικά με το υπερβολικά υπέρογκο ποσό των 340.000€ που αναφέρεται ότι θα κοστίσει η υλοποίηση της μελέτης.

Η ανησυχία μας έγκειται στο γεγονός ότι γνωρίζουμε από την εμπειρία μας ότι ο καθαρισμός ενός μονοπατιού κοστίζει πολύ λιγότερο από όσο αναφέρεται, αλλά και επειδή σχεδόν το σύνολο των διαδρομών που αναφέρεται ότι θα καθαριστούν είναι ήδη καθαρισμένα από εμάς!

Επιπλέον, αναφέρονται λεπτομέρειες που θα ήταν όντως καλό να υλοποιηθούν αλλά γνωρίζουμε από περιπτώσεις άλλων νησιών ότι δεν πραγματοποιούνται, για αυτό και υποσχόμαστε όταν το έργο παραδοθεί, σε περίπτωση που δεν συμπεριληφθούν όσα αναφέρονται, να σας ενημερώσουμε λεπτομερώς για όλο το έργο, από την ανάθεση μέχρι την παράδοση του.

Κλείνοντας, θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι ο πεζοπορικός τουρισμός είναι ένας τομέας που έχει ξεκινήσει να ανθίζει και να φέρνει έσοδα στην Κάρπαθο, ενώ θα μπορούσε να ισχυροποιηθεί όπως σε άλλα νησιά όπου αποτέλεσε επιτυχώς έναν από τους κύριους άξονες επισκεψιμότητας, ακόμη και χωρίς να έχουν τα μαγευτικά τοπία της Καρπάθου.Δυστυχώς, την προηγούμενη φορά που δεν εισακούστηκαν οι προτάσεις μας κατέληξαν να χαθούν και να κινδυνεύσουν άνθρωποι, να αποσυρθεί μία εφαρμογή πεζοπορίας που είχε κοστίσει χρόνο και χρήμα στον Δήμο μας αλλά ακόμη και να έρθουν οι αρχές στο σημείο να συζητήσουν την παύση των πεζοποριών στην Κάρπαθο! Ευχόμαστε ότι δεν θα δούμε επανάληψη αυτών των σεναρίων…ανάρτηση του Συλλόγου στο facebook14.9.2022Καρπαθιακά Νέα