Χριστίνα Κόζα. Από τον Αρχάγγελο της Ρόδου στην Όλυμπο με το παραδοσιακό Καβάι

Χριστίνα Κόζα. Από τον Αρχάγγελο της Ρόδου στην Όλυμπο με το παραδοσιακό Καβάι

Ένα μοναδικό πολιτιστικό σμίξιμο έγινε πριν από λίγες ημέρες στην Καρπάθο, εκεί όπου αντάμωσαν οι μουσικές και όχι μόνο παραδόσεις της Ολύμπου και του Αρχαγγέλου της Ρόδου, μέσω της εξαιρετικής φωνής της Χριστίνας Κόζα.

Με την σπουδαία μελωδική φωνή της τραγούδησε -φορώντας μάλιστα την παραδοσιακή Ολυμπίτικη φορεσιά- Αρχαγγελίτικους σκοπούς, σε στίχους προσαρμοσμένους στην εξίσου σπουδαία λαϊκή παράδοση της μικρής αυτής γωνιάς του Αιγαίου!

Μάλιστα ο λαϊκός ζωγράφος και καλλιτέχνης Γιάννης Χατζηβασίλης, γνωστός και για την σπουδαία δουλειά που κάνει ως προς την καταγραφή και διατήρηση της τοπικής παράδοσης για λογαριασμό του «Μουσείου Βασίλη Χατζηβασίλη», φρόντισε να απαθανατίσει το γεγονός σε ένα εξαιρετικά προσεγμένο βίντεο, το οποίο παρουσιάζει σήμερα μέσω της «Ροδιακής».

Μιλώντας ο ίδιος στο rodiaki.gr σημείωσε αρχικά ότι «είναι ένας μελωδικός χαιρετισμός του Αρχαγγέλου Ρόδου, στην Όλυμπο της Καρπάθου, με την εξαιρετική φωνή της Χριστίνας Κόζα, που πριν μερικές μέρες επισκέφθηκε το τόπο μας» και συνέχισε λέγοντας πως «ήταν ευκαιρία η παρουσίαση της ώστε να τραγουδήσει σκοπούς από το χωριό της σε στίχους που έγραψα εγώ και ο καλός μου φίλος Γιάννης Αντιμησιάρης».

Ο Γιάννης Χατζηβασίλης αποκάλυψε μάλιστα και την σχέση που συνδέει την Χρίστινα Κόζα με την περιοχή: «Η Χριστίνα με την Κάρπαθο, έχει μία ιδιαίτερη σχέση, αφού χρόνια τώρα έρχεται για να τραγουδήσει σε γάμους και χοροεσπερίδες και έχει πάρα πολλούς φίλους εδώ. Στο χωριό μας έχει την πολύ καλή της φίλη Μαρία Φασάκη Αντιμησιαρη, η οποία την έντυσε με την τοπική μας φορεσιά το Καβάι».

Συν τοις άλλοις τόσο οι στίχοι του τραγουδιού όσο και η τοποθεσία όπου η Χρίστινα Κόζα τους ερμήνευσε με τον γνωστό Αρχαγγελίτικο σκόπο, αποπνέουν πολλούς και εξαιρετικούς συμβολισμούς όπως εξηγεί ο κ. Χατζηβασίλης: «Τραγούδησε μπροστά στο τελευταίο έργο που φτιάξαμε με τα αδέρφια μου, το οποίο στέκεται στην είσοδο της Ολύμπου. Είναι ένα έργο που λέει τόσα πολλά με την σιωπή του, ωστόσο η Χριστίνα έδωσε μια άλλη διάσταση που με την σύνθεση των εικόνων έγινε αυτό το ολιγόλεπτο ταξίδι, που μόνο η τέχνη μπορεί να δώσει!».

Αναφορικά με το ίδιο το έργο που αναφέρθηκε και παραπάνω ο λαϊκός ζωγράφος της Ολύμπου εξηγεί τους έντονους συμβολισμούς που έχει: «Συμβολίζει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Οι δύο κίονες είναι το παρελθόν, οι αρχαίες πόλεις Βρυκούς και Σάρος (σημερινή Σαρία). Το παρόν είναι η Ολυμπίτισσα γυναίκα με την παραδοσιακή φορεσία και το μέλλον είναι το μωρό που κουβαλάει στο πανί, αλλά και το γεμάτο ανησυχία βλέμμα της για το χωριό μας το οποίο χρόνο με το χρόνο ερημώνει».

Τέλος ο Γιάννης Χατζηβασίλης θέλησε να ευχαριστήσει και προσωπικά την Χριστίνα Κόζα για μια ακόμη ιδιαίτερη συνεργασία που είχαν: «Εύχομαι στην Χριστίνα πάντα να έχει αυτή την ευαισθησία και την ωραία φωνή, να μας ταξιδεύει και να μας διασκεδάζει. Πριν έξι χρόνια, το 2015, στην εκπομπή ΣΕΛΙΔΕΣ που είχα την επιμέλεια, τη παραγωγή και την παρουσίαση, τότε στο TV 4 Ρόδου είχαμε κάνει ένα πολύ ωραίο αφιέρωμα στην Χριστίνα».

Δείτε εδώ το παλαιότερο αφιέρωμα στην Χριστίνα Κόζα

πηγή www.rodiaki.gr