Ζωή Σαμαρά: Ωδή στο Καρπάθιο Πέλαγος, Β! Από το νέο της βιβλίο "πεζοπορία στα δάση του ποιητικού λόγου"

Ζωή Σαμαρά: Ωδή στο Καρπάθιο Πέλαγος, Β! Από το νέο της βιβλίο "πεζοπορία στα δάση του ποιητικού λόγου"

Καθόταν στο πεζούλι του σπιτιού και διάβαζε∙ στην άκρη του κήπου, πλάι στο κύμα του πελάγου, και έγραφε. Η γραφή ταίριαζε με το χορό κοντά στη μελωδία των υδάτων∙ η ανάγνωση-γνώση με τη μοναξιά ανάμεσα στους σπάνιους διαβάτες που επέλεγαν το σοκάκι του Κάβου για την εσπερινή βόλτα τους.

            – Τι διαβάζεις εδώ;

Τη ρώτησαν, κι έδειξαν το πεζούλι. Συνέχισαν το δρόμο τους, χωρίς να περιμένουν. Πολύ μικρή για ν’ απαντήσει, σκέφτηκαν.

– Πεζό, φώναξε. Ακολουθώ τα βήματά σας.

Ξαφνιάστηκαν. Έκαναν ένα βήμα προς τα πίσω.

– Κι εκεί, στο κύμα, όταν κάθεσαι, τι γράφεις; Πάλι πεζό;

– Ποίηση. Όμως δεν γράφω εγώ. Μόνη της γράφει για χάρη μας η μελωδία της θάλασσας. Μακριά από το πέλαγο η ποίηση εξατμίζεται, χάνεται.

Κι αν μια μέρα φύγω από το νησί μας, θα βλέπετε το πέλαγο, μα δεν θα είναι το ίδιο. Αυτό εδώ θα το πάρω μαζί μου. Τα κύματά του θα είναι τα πεζούλια μου, να βλέπω τους διαβάτες, να διαβάζω, για να μπορώ να γράφω.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Η Ζωή Σαμαρά γεννήθηκε στην Κάρπαθο. Ομότιμη Καθηγήτρια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, δίδασκε μέχρι πρόσφατα Θεωρία της Λογοτεχνίας και Θεωρία του Θεάτρου.

Σπούδασε και δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Columbia.

Εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή υπό την εποπτεία του σπουδαίου θεωρητικού της λογοτεχνίας Michael Rif faterre. Έχει διδάξει σε πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού, καθώς και στη Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ. Εκτός από θεωρητικά συγγράμματα στην ελληνική, γαλλική και αγγλική, μελέτες σε επιστημονικά περιοδικά της Ελλάδας και του εξωτερικού, γράφει ποίηση, δοκίμιο και κριτική βιβλίου. Έχει μεταφράσει ποίηση και θέατρο. Για το επιστημονικό της έργο έχει βραβευτεί επανειλημμένως, από γαλλικά και ελληνικά ιδρύματα και τους Προέδρους της Γαλλικής Δημοκρατίας Chirac και Mitterrand.

Το βιβλίο της Τα άδυτα του σημείου βραβεύτηκε από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών (2002). Επίτιμη Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, επίτιμο μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων, τακτικό μέλος του Κύκλου Ποιητών. Πρόεδρος της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης (2013-2016). Ίδρυσε και συνδιευθύνει το λογοτεχνικό περιοδικό Θευθ, οι δύο όψεις της γραφής. Οι εκδόσεις Champion (Παρίσι-Γενεύη) κυκλοφόρησαν το 2005 συλλογικό τόμο προς τιμήν της, με τον τίτλο Le verbe et la scène. Travaux sur la littérature et le théâtre en l’honneur de Zoé Samara.

*Μπορείτε να προμηθευτείτε το νέο βιβλίο της Ζωής Σαμαρά “πεζοπορία στα δάση του ποιητικού λόγου”  περιλαμβάνει 55 ποιητικά πεζά και θα το βρείτε από όλα τα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία.

** Προμηθευτείτε επίσης το βιβλίο μέσα από την ιστοσελίδα μας στον παρακάτω σύνδεσμο και εμείς σας κάνουμε δώρο τα έξοδα αποστολή.

https://www.romipublications.com/product-page/%CF%80%CE%B5%CE%B6%CE%BF%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CE%B4%CE%AC%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D-%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%BF%CF%85?fbclid=IwAR0fshnhS0DU62teul2pixS__yDADnN7jzJU4wtg8jWnJoT8v1jnQ6l5ah0

14.3.2023

Καρπαθιακά Νέα