Στα 1.7 εκατομμύρια ευρώ οι οφειλές δημοτών προς τον Δήμο Καρπάθου! Ο Μιχάλης Τσαμπουνιεράκης κατέθεσε πρόταση στη Ο.Ε. του Δήμου

Στα 1.7 εκατομμύρια ευρώ οι οφειλές δημοτών προς τον Δήμο Καρπάθου!  Ο Μιχάλης Τσαμπουνιεράκης κατέθεσε πρόταση στη Ο.Ε. του Δήμου

Με καθυστέρηση και για το 2023 η δημοτική αρχή της Καρπάθου κατέθεσε την εισήγηση προς την οικονομική επιτροπή του Δήμου που αφορά τον Προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα της χρονιάς. Ωστόσο και σύμφωνα με πληροφορίες των Καρπαθιακών Νέων, ο αρχηγός της παράταξης “Κάρπαθος Νέα Αρχη”, κ. Μιχάλης Τσαμπουνιεράκης, ενώ ουσιαστικά δεν διαφώνησε με τον σχεδιασμό, όμως πρότεινε να υπάρξει ειδικός κωδικός, δηλαδή να προβλεφθούν χρήματα για την ύπαρξη ανεξάρτητου Ελεγκτικού Μηχανισμού για τα ανείσπρακτα χρέη 2017-2022, προς το Δήμο που συνολικά φτάνουν τα 1,7 εκατομμύρια ευρώ. Τελικά μειοψήφισε και δεν ψήφισε τον σχεδιασμό για προϋπολογισμό 2023. Περιμένει όπως λένε οι πληροφορίες την ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και εκεί θα κριθεί η θέση του.

Από αυτά τα χρέη το 1,2 εκατομμύρια ευρώ αφορούν ύδρευσης αποχέτευση και τα υπόλοιπα διαφορά χρέη δημοτών. Τα χρέη αφορούν υποχρεώσεις των δημοτών και από παλαιότερα χρόνια μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις  μετράμε 20ετια! Αφού υπάρχουν χρέη που καταγράφονται στο ηλεκτρονικό σύστημα από τότε που αυτό τοποθετήθηκε στον Δήμο Καρπάθου, δηλαδή το 2003!

Να διευκρινήσουμε ότι από τον Σεπτέμβρη 2022, ο κος Τσαμπουνιεράκης δεν έχει θέση ως Εντεταλμένος Συμβούλου στον Δήμο Καρπάθου κι αυτό διότι δεν ανανεώθηκε η θητεία από τον Δήμαρχο κ. Νισύριο όποτε και οι παρεμβάσεις του γίνονται με την ιδιότητα του αρχηγού παράταξης. Και οφείλουμε να υπογραμμίσουμε ότι με την παρέμβαση αυτή είναι φανερό ότι δεν υπολογίζει το όποιο πολιτικό κόστος που πιθανόν να χρεωθεί σε όποιον μιλά για χρήματα που οφείλουν οι δημότες! Ας μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε σε άτυπη προεκλογική περίοδο και δεν γνωρίζουμε πως αντιδράσουν οι μελλοντικοί υποψήφιοι, σημερινοί Δημοτικοί Σύμβουλοι στην ειδική Συνεδρίαση του Δημοτικού συμβούλιο του Δήμου.

Τα χρέη των δημοτών της Καρπάθου, σε ορισμένες περιπτώσεις είναι υπερβολικά, όμως γεννιέται μια εύλογη απορία. Γιατί, αφού οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου έχουν δυνατότητα να “κόψουν” την ύδρευση μετά από 2 απλήρωτα εξάμηνα, δεν το έχουν εφαρμόσει σε καμιά περίπτωση; Κι έτσι αφήνουν να πολλαπλασιάζονται τα χρέη; Ποιον εξυπηρετεί αυτή η πολιτική γραμμή; πρόκειται για μια ξεκάθαρη απόφαση δημοτικής αρχής!

Όλα τα υδρόμετρα είναι σε λειτουργία; σύμφωνα με πληροφορίες, που φτάνουν στα Καρπαθιακά Νέα, σε πολλές περιπτώσεις η κατανάλωση του νερού ουσιαστικά δεν καταγράφεται!

Από την άλλη ο δήμος έβαλε μια καινούρια υποχρέωση με τη λειτουργία του βιολογικού που με πρόχειρους υπολογισμούς φτάνει τις 200.000 ευρώ τον χρόνο. Ποιος θα πληρώσει για τη λειτουργία του βιολογικού στα Πηγάδια; οι κάτοικοι στα χωριά θα συμμετέχουν σε αυτό το έξοδο; ή δεν θα υπάρξει καμιά επιπλέον χρέωση και κάποια στιγμή ο Δήμος θα ζητήσει και τα ρέστα από τους δημότες;

Η πρόταση του κ. Τσαμπουνιεράκη παρουσιάζει ενδιαφέρον αφού όμως εκτιμηθεί στο σύνολο της η κατάσταση. Κάποιος πρέπει να δώσει απαντήσεις στους δημότες που αφορούν τα θέματα των εισπράξεων του Δήμου Καρπάθου.  Άραγε υπάρχει σκέψη για αύξηση των δημοτικών τελών;

Στην ειδική συνεδρίαση ποια παράταξη θα σηκώσει το θέμα;

Τέλος πρέπει να αναφέρουμε ότι και στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Καρπάθου για το 2023, αναφέρονται 48 συγκεκριμένα έργα και εκεί καταγράφουμε πολλές ενστάσεις και έντονες διαφωνίες για τον καταμερισμό των έργων στα χωριά. Πως επιλέχθηκαν αυτά τα έργα; Στο αυριανό δημοτικό συμβούλιο και στην προ ημερησίας συζήτηση θα ακουστούν πολλά και για αυτό το θέμα!

Μανώλης Δημελλάς

16.2.2023

Καρπαθιακά Νέα