Η αποξήλωση του βοτσαλωτού δαπέδου του Ι. Ναού του Αγίου Δημητρίου Αρβανιτοχωρίου

Η αποξήλωση του βοτσαλωτού δαπέδου του Ι. Ναού του Αγίου Δημητρίου Αρβανιτοχωρίου

γράφει η Στεφανία Χλουβεράκη

Άλλο ένα “έγκλημα” κατά του πολιτισμού και της παράδοσης του Νησιού της Κάσου, η αποξήλωση του βοτσαλωτού δαπέδου του Ι. Ναού του Αγίου Δημητρίου Αρβανιτοχωρίου! Δυστυχώς δεν είναι μνημείο προστατευόμενο από τις κρατικές υπηρεσίες, όμως εμείς τι κάνουμε?

Ποιος θα προστατέψει τις λαογραφικές συλλογές και τα μνημεία που μαρτυρούν την παράδοση των τελευταίων δύο αιώνων?

Εμείς, ο καθένας από εμάς, είμαστε υπεύθυνοι για την καταστροφή της λαϊκής παράδοσης, που αν συνεχίσουμε έτσι δεν θα φτάσει ποτέ να καταγραφεί ως ιστορική… θα την έχουμε μέχρι τότε εκσυγχρονίσει … αποξηλώνουμε την ιστορία μας…

Πριν λίγο καιρό ο Δήμος Κάσου ανακοίνωσε με περηφάνια την πρωτοβουλία του για την καταγραφή και δημοσίευση των βοτσαλωτών του νησιού με τη συνεργασία και τη συγκινητική θα έλεγα δραστηριοποίηση του Ηλία Μαστροπαύλου, με απώτερο σκοπό την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για την προστασία και την ανάδειξη τους! Αποδεχόμενος μάλιστα την πρόταση μου, που ακολούθησε τη διάλεξη της Νεκταρίας Δασακλή, η οποία έχει ήδη κάνει το πρώτο βήμα με την οργάνωση του προγράμματος ‘βοτσαλάκι-βοτσαλάκι’ σε Νίσυρο και Καστελλόριζο, και ήρθε στην Κάσο με σκοπό να επεκτείνει το πρόγραμμα και σ’ αυτό το νησί!

Πολλά τα δημοσιεύματα και τα συγχαρητήρια για αυτή την ιδέα και την πρωτοβουλία του Δήμου! Ακόμα και στο CNN! Παραθέτω και μερικούς συνδέσμους για όσους δεν τα διάβασαν!

https://www.cnn.gr/…/iroiki-nisos-kasos-simantiki…

https://www.rodiaki.gr/…/katagrafontai-ta-botsalwta-sto…

https://www.newsbomb.gr/…/katagrafontai-ta-votsalota…

https://www.zougla.gr/…/katagrafonte-ta-votsalota-sto…

https://www.karpathiakanea.gr/ilias-mastropavlos…/

Και αναρωτιέμαι, θα προλάβουμε να καταγράψουμε κάτι?
Θλίβομαι πραγματικά… και ξέρω πως αυτές τις μέρες θρηνούμε τα θύματα της Συρίας και της Τουρκίας και τα μεγάλα εθνικά μουσεία μας… όμως αυτό δεν με εμποδίζει να θρηνήσω και το βοτσαλωτό του Αγίου Δημητρίου που με τόση χαρά επισκέφτηκα ξανά και ξανά και δήλωσα πως διατίθεμαι για τη συντήρηση του με ομάδα φοιτητών του ΠΑΔΑ, με αντάλλαγμα μόνο τη φιλοξενία μας σ’ αυτό το όμορφο νησί, όπου πολλοί αγαπημένοι μου φίλοι Κασσιώτες παλεύουν για τη διάσωση του ιδιόμορφου χαρακτήρα και της ιστορίας του, της Ηρωικής Νήσου Κάσου!
Αυτός είναι ο ορισμός του “Endangered Heritage”, ας ενωθούμε να τα προστατέψουμε!

Θαυμάστε το ‘πριν’ και το ‘μετά’ τη συντήρηση, έτσι όπως την αντιλαμβάνονται κάποιοι…. όπως βλέπετε, δεν είχε και πολλές φθορές… προς τι η αποξήλωση?

16.2.2023

Καρπαθιακά Νέα