34χρονος επιχειρηματίας από την Κάρπαθο: «Πώς μου ψάρεψαν 850 ευρώ με ένα κλικ»

34χρονος επιχειρηματίας από την Κάρπαθο: «Πώς μου ψάρεψαν 850 ευρώ με ένα κλικ»

Για σχεδόν 30 λεπτά πίστευε ότι συνομιλούσε στο Messenger με μια φίλη του, όμως χωρίς να το αντιληφθεί, έπεφτε σε μια καλοστημένη παγίδα επιτήδειων, που είχαν βάλει στο μάτι τον τραπεζικό του λογαριασμό. Ο λόγος για έναν 34χρονο ιδιοκτήτη καταστήματος στην Κάρπαθο, που είδε 850 ευρώ να κάνουν «φτερά» μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, με ένα μόλις… κλικ.

Για καλή του τύχη, όπως αναφέρει στον «Ελεύθερο Τύπο», οι απατεώνες «χτύπησαν» δευτερεύοντα λογαριασμό που δεν είχε μέσα μεγαλύτερο ποσό.

«Υπήρχε για ώρα μια συνομιλία με μια γνωστή μου μέσω facebook, η οποία μου έστειλε να συμπληρώσω ένα ερωτηματολόγιο για το μεταπτυχιακό της. Μου στέλνει το link, εγώ πατάω πάνω του, μεταφερόμαστε σε έναν άλλο ιστότοπο και από εκεί και μετά πραγματοποιήθηκε μια συναλλαγή της τάξεως των 850 ευρώ σε τράπεζα του εξωτερικού», περιγράφει χαρακτηριστικά ο 34χρονος. Oπως λέει, δεν αντιλήφθηκε ποτέ κατά τη διάρκεια της συνομιλίας ότι το πρόσωπο με το οποίο αντάλλασσε μηνύματα δεν ήταν η φίλη του, αλλά απατεώνες που χρησιμοποιούσαν το προφίλ της. Μάλιστα οι επιτήδειοι κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση στο viber του 34χρονου και από εκεί κατάφεραν να πάρουν τον κωδικό επιβεβαίωσης συναλλαγής. «Φάνηκε ότι όλα έγιναν τελείως νόμιμα. Η τράπεζα δεν μπορούσε να κάνει τίποτα», αναφέρει στο «Ελεύθερο Τύπο».

Οι επιτήδειοι δεν έμειναν εκεί καθώς επιχείρησαν με παρόμοιο τρόπο να «χτυπήσουν» όλους τους «διαδικτυακούς φίλους» του 34χρονου, μέσω του προφίλ του. «Μέσω εμένα προσέγγισαν κι άλλους γνωστούς μου και υπήρξαν και άλλες απάτες γενικότερα. Οπως πολύ πιο χαμηλά ποσά από τα δικά μου, 50 – 100 ευρώ», περιγράφει το θύμα της ηλεκτρονικής απάτης.

Οπως προειδοποιούν Σύμβουλοι Ηλεκτρονικής Ασφαλείας, οι επιθέσεις ηλεκτρονικού «ψαρέματος» (phising) παρουσιάζουν έξαρση το τελευταίο 8μηνο στην Ελλάδα. Οι χρήστες του Διαδικτύου καλούνται να είναι προσεκτικοί όταν ανοίγουν μηνύματα που περιέχουν συνδέσμους, ακόμα και αν είναι από αξιόπιστα άτομα.  Με αφορμή τον ολοένα και αυξανόμενο αριθμό από αντίστοιχες απάτες, οι Αρχές προειδοποιούν τους πολίτες να μην μοιράζονται ευαίσθητα στοιχεία που αφορούν τραπεζικούς λογαριασμούς. Παράλληλα, σε κάθε περίπτωση αμφιβολίας η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος καλεί τους χρήστες του Διαδικτύου που δέχονται ύποπτα μηνύματα και mail να επικοινωνούν με την τράπεζα που συνεργάζονται.

(φωτογραφία Κάρπαθος, αρχείο)

πηγή eleftherostypos.gr