Αδελφότητα ΟΛΥΜΠΙΤΩΝ Καρπάθου "Η ΔΗΜΗΤΡΑ": "Αξιότιμε κ. Δήμαρχε, τα προβλήματα της Ολύμπου δεν επιλύονται εάν εθελοτυφλούμε και στρουθοκαμηλίζουμε"

Αδελφότητα ΟΛΥΜΠΙΤΩΝ Καρπάθου "Η ΔΗΜΗΤΡΑ": "Αξιότιμε κ. Δήμαρχε, τα προβλήματα της Ολύμπου δεν επιλύονται εάν εθελοτυφλούμε και στρουθοκαμηλίζουμε"

Αγαπητοί Συμπατριώτες,

Η Αδελφότητά μας από τις 6 Αυγούστου, αιτήθηκε στον Πρόεδρο και τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου Ολύμπου, την διενέργεια ως είθισται κάθε χρόνο τέτοια εποχή, Λαϊκής Συνέλευσης στο Κοινοτικό μας Μέγαρο για την Κυριακή 21 Αυγούστου, ώστε να συζητηθούν αναλυτικά τα προβλήματα του τόπου και να ακουστούν δημόσια όλες οι απόψεις.

Η συνέλευση αυτή τελικά όπως γνωρίζετε δεν πραγματοποιήθηκε. Αντί αυτού πληροφορηθήκαμε την Τρίτη το βράδυ 30 Αυγούστου, ότι θα γίνει παράσταση του Κοινοτικού Συμβουλίου την επομένη 31η Αυγούστου στο γραφείο του Δημάρχου Καρπάθου Κου Γιάννη Νισύριου ώστε να εκτεθούν όλα τα ζητήματα που ταλανίζουν τα χωριά μας.

Θεωρήσαμε χρέος μας να υποβάλλουμε στην συνάντηση αυτή και το δικό μας Υπόμνημα, το οποίο και λόγω του περιορισμένου χρόνου από την ενημέρωση μας έως την συνάντηση, δεν θα μπορούσε να επεκταθεί με λεπτομέρεια στα δεκάδες άλυτα προβλήματα της καθημερινότητας που χρόνια ταλαιπωρούν την περιοχή μας. Παραθέτουμε παρακάτω το υπόμνημα με την ελπίδα η συνάντηση αυτή να οδήγησε σε κάποιο απτό αποτέλεσμα και να δρομολογηθεί έστω και ένα έργο το επόμενο διάστημα που είτε θα βελτιώνει την εικόνα της πολύπαθης Ολύμπου είτε να λύνει κάποιο βασικό πρόβλημα της καθημερινότητας των κατοίκων της.

Πειραιάς 31 Αυγούστου 2022

Υπόμνημα Αδελφότητας Ολυμπιτών Καρπάθου «Η ΔΗΜΗΤΡΑ»

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε και Κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι,

Η Αδελφότητά μας με 74 χρόνια ιστορία, αποτελεί το μακροβιότερο και πολυπληθέστερο

παροικιακό σωματείο των Ολυμπιτών της διασποράς. Καταστατικός ιδρυτικός σκοπός του είναι η διαρκής στήριξη με κάθε τρόπο της γενέτειρας μας Ολύμπου και του Κοινοτικού της Συμβουλίου με το οποίο διαχρονικά το ΔΣ της Αδελφότητάς συνεργάζεται και διατηρεί άριστες σχέσεις.

Με την αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης που διαμορφώθηκε το 2010 και την αποκεντρωμένη διοίκηση, η τύχη του τόπου μας έχει περάσει στον ενιαίο δήμο Καρπάθου και έτσι το τοπικό μας Συμβούλιο έχει περιορισμένες διοικητικά και οικονομικά αρμοδιότητες.

Η διαπίστωση μας είναι ότι και κατά την διάρκεια της δικής σας δημαρχιακής θητείας μετά τις δύο που προηγήθηκαν ως ενιαίος δήμος ,τίποτα ουσιαστικά δεν αλλάζει και δεν βελτιώνεται τόσο στις υποδομές της περιοχής όσο και στην καθημερινότητα των μόνιμων κατοίκων.

Από την μεριά μας σε συνεργασία και με τα υπόλοιπα Αδερφά Σωματεία των Ολυμπιτών Απανταχού, συνεχίζουμε να στηρίζουμε με κάθε μέσο τον τόπο μας και να προβάλουμε την σωρεία των προβλημάτων της περιοχής μέσα από το δημοσιογραφικό μας όργανο «Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΟΥ».

Αλλά αυτά δεν μπορούν να είναι αρκετά για την επίλυση τους μιας και οι δικές μας προσπάθειες δεν μπορούν υποκαταστήσουν την από το Ελληνικό Κράτος θεσμοθετημένη τοπική αρχή. Παραθέτουμε συνοπτικά προς ενημέρωση σας μια σειρά από παρεμβάσεις που κάναμε τον τελευταίο μόνο χρόνο ώστε να στηρίξουμε από την μεριά μας την Όλυμπο και τις προσπάθειες του τοπικού μας Συμβουλίου.

1. Ολοκληρώθηκε σε συνεργασία με τον μηχανικό μας Κο Ανδρέα Γ. Φασάκη η τεχνική μελέτη του Κοινοτικού Μεγάρου της Ολύμπου με σκοπό την κτηριακή του θωράκιση και επέκταση του, την οποία έχουν λάβει ήδη οι τεχνικές σας υπηρεσίες.

Το κτήριο όπως γνωρίζετε έχει νομιμοποιηθεί ύστερα από εργώδεις στοχευμένες ενέργειες μας και ανήκει πλέον στον Δήμο Καρπάθου. Μένει μετά την έγκριση του Αρχιτεκτονικού Συμβουλίου της μελέτης, η σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου σας και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ώστε να εκταμιευθεί το κονδύλι που από τον Μάιου του 2016 είχε υποσχεθεί ο Περιφερειάρχης ότι προορίζεται για τον σκοπό αυτό.

2. Χρηματοδοτήθηκε από την Αδελφότητά μας αλλά και από εκείνη της Νέας Υόρκης και σωρεία ιδιωτών η βελτίωση βατότητας του δρόμου και η πλακόστρωση του μονοπατιού που οδηγεί στην μοναδική παραλία που διαθέτει η Όλυμπος τις Φύσσες. Είναι απορίας άξιο και δεν κατανοούμε πως δεν το αντιλαμβάνεστε, όταν καμία παραλία στην Βόρεια Κάρπαθο που οδηγεί στις παραλίες δεν έχει άσφαλτο, πως προσδοκάτε περεταίρω τουριστική αξιοποίηση της περιοχής.

Το ίδιο βέβαια ισχύει και για τον περιφερειακό δρόμο της Ολύμπου που εξυπηρετεί τον μισό και πλέον χωριό, ο οποίος παρά την ύπαρξη μελετών και χρόνιων δεσμεύσεων της δημοτικής αρχής, παραμένει χωματόδρομος στο μεγαλύτερο μέρος του με άμεσο τον κίνδυνο ατυχήματος. Παρεμβάσεις επίσης έχουμε κάνει και για τον δρόμο προς τον αρχαιολογικό χώρο της Βρουκούντας, ζήτημα όμως που προσκρούει και στις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού.

3. Οι παρεμβάσεις του ΔΣ της Αδελφότητά ς μας μέσω επιστολών διαμαρτυρίας και παραστάσεων στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σε συνεργασία με το Τοπικό μας Συμβούλιο,

για την βελτίωση της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας της Καρπάθου και βεβαίως της περιοχής μας. Αιτούμαστε από το 2018 την τοποθέτηση στην γραμμή επιβατηγού / οχηματαγωγού πλοίου κατηγορίας 1 ή 2, που να καλύπτει την απόσταση Πειραιάς – Κάρπαθος σε 14 ώρες.

Από πέρυσι προσπαθήσαμε να κινητοποιήσουμε όλους τους αρμόδιους φορείς ώστε να μην ενταχθεί ένα ακόμα γερασμένο πλοίο στην γραμμή μας αλλά δεν εισακουστήκαμε με τα γνωστά σε όλους αποτελέσματα του φετινού καλοκαιριού.

Ευελπιστούμε μετά την αρνητική αυτή εξέλιξη για το νησί να επιλεγεί για την νέα ακτοπλοϊκή περίοδο ένα πλοίο γρηγορότερο και αξιόπλοο με αύξηση των δρομολογίων που να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των μόνιμων κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού. Για τον νέο αυτό πλοίο έχουμε ζητήσει μετ επιτάσεως και σε όλους τους τόνους, την προσέγγιση του δύο τουλάχιστον φορές στο λιμάνι του Διαφανίου. Παράλληλα με το ακτοπλοϊκό έχουμε ζητήσει από τα αρμόδια Υπουργεία, εφόσον ενταχθεί η Κάρπαθος στα δρομολόγια των υδροπλάνων να δημιουργηθεί σταθμός μετεπιβίβασης και στο λιμάνι του Διαφανίου.

4. Σε συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο Ολύμπου στηρίξαμε την πρόταση για την επέκταση του λιμανιού στο Διαφάνι. Πληροφορηθήκαμε όμως ότι έχετε εντάξει την μελέτη του έργου αυτού στο πρόγραμμα «Φιλόδημος» για την χρηματοδότηση του. Θεωρούμε πολύ σημαντικό να γίνει ότι είναι απαραίτητο ώστε να στηριχθεί και να υλοποιηθεί το έργο αυτό το οποίο θα αποτελέσει πυλώνα για την τουριστική αναβάθμιση της Βόρειας Καρπάθου.

Σημειώνουμε επίσης ότι αναμένουμε από την δημοτική αρχή την οποία ηγείστε, να αποπερατώσει το Λαογραφικό Μουσείο Ολύμπου όπως και τον εξωραϊσμό της πλατείας της Μακρυμίτας για την οποία υπάρχει προσωπική ρητή σας δέσμευση. Επιπλέον θα πρέπει να ενεργοποιήσετε την δυναμική και το αποθεματικό του ΠΟΡΟΚ ώστε να αξιοποιηθούν οι πόροι για τον εξωραϊσμό και την αναβάθμιση της Ολύμπου. Από την δική μας πλευρά θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι έχουμε προϋπολογίσει κατόπιν εγκρίσεως της Γενικής μας Συνέλευσης τον Ιούνιο το ποσό των 10.000€ ώστε κατόπιν συνεννοήσεως με το Τοπικό Κοινοτικό Συμβούλιο Ολύμπου, να υλοποιήσουμε ένα αυτοτελές έργο μέσα στον οικισμό της Ολύμπου. Το ίδιο θα πράξει και η Αδελφότητα της Νέας Υόρκης ύστερα από συζήτησης μας για τον οικισμό του Διαφανίου αντίστοιχα. Όλα τα παραπάνω όπως και τα πεπραγμένα της Αδελφότητας μας για το διάστημα που πέρασε, είχαμε την πρόθεση να τα δημοσιοποιήσουμε και να τα αναλύσουμε στην καθιερωμένη λαϊκή συνέλευση που πραγματοποιείται κάθε Αύγουστο στην Όλυμπο, αλλά για πολλούς λόγους που δεν είναι της παρούσης να τους αναφέρουμε δεν πραγματοποιήθηκε.

Αξιότιμε Κύριε Δήμαρχε τα προβλήματα της Ολύμπου δεν επιλύονται εάν εθελοτυφλούμε και στρουθοκαμηλίζουμε.

Χρειάζεται από την μεριά σας ιεραρχική προτεραιοποίηση, δυναμική, ουσιαστική και δίκαιη αντιμετώπιση τους με στρατηγική την επίλυση τους. Εμείς θα παραμείνουμε στο πλευρό του Κοινοτικού μας Συμβουλίου σε ότι κι αν χρειαστεί και προσδοκούμε σαφώς και την δική σας συνεργασία.

Με εκτίμηση,

για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.

Γεώργιος Ν. Διακογεωργίου