Κάρπαθος. Στα δικαστήρια για ένα ταξίδι

Κάρπαθος. Στα δικαστήρια για ένα ταξίδι

Γράφει ο Δαμιανός Αθανασίου στην Δημοκρατική

Ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου προσέφυγε μία οικογένεια Ιταλών, υποβάλλοντας αγωγή από αδικοπραξία κατά 4 συνιδιοκτητών πλοίου, του πλοίαρχου και ασφαλιστικής εταιρείας, διεκδικώντας αποζημίωση ύψους 44.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την αγωγή η οικογένεια, αποτελούμενη από τους γονείς και δύο παιδιά εκ των οποίων το ένα ανήλικο, το καλοκαίρι του 2019 αποφάσισαν να περάσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές στην Κάρπαθο μαζί με φίλους τους από την Ιταλία.

Την 18-8-2019, όπως διατείνονται οι ενάγοντες, επιβιβάστηκαν με τους φίλους τους σε ένα τουριστικό επιβατικό σκάφος που εκτελούσε δρομολόγιο από τα Πηγάδια Καρπάθου προς το Διαφάνι, όπου και θα περνούσαν το υπόλοιπο των διακοπών τους.

Όπως περιγράφεται στην αγωγή, στο πλοίο επιβιβάστηκαν συνολικά 162 επιβάτες και παρόλο που οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν καλές, αφού έπνεαν δυνατοί άνεμοι, δόθηκε τελικώς η άδεια απόπλου από το Λιμεναρχείο Καρπάθου, τους διαβεβαίωσαν ότι δεν υπήρχε απαγορευτικό και ότι ο απόπλους ήταν ασφαλής.

Ετσι, καθώς δεν δόθηκε κάποια περαιτέρω οδηγία, όπως υποστηρίζουν οι ενάγοντες, τα παιδιά κάθισαν μαζί με άλλα παιδιά της ηλικίας τους και κάποιους γονείς στην πλώρη του πλοίου και ξεκίνησε το ταξίδι. Ωστόσο, μισή ώρα μετά τον απόπλου κι ενώ το σκάφος ήταν εν πλώ συνάντησαν μεγάλη θαλασσοταραχή, οπότε το μπροστινό μέρος του σκάφους κατακλύστηκε αρχικά από ένα μεγάλο κύμα και αμέσως μετά από ένα δεύτερο τεράστιο κύμα που σκέπασε την πλώρη και παρέσυρε τους επιβάτες που βρίσκονταν στην πλώρη του πλοίου, μεταξύ των οποίων και τους ενάγοντες.

Όπως περιγράφουν, προκλήθηκε πανικός αφού με το που η πλώρη του πλοίου κατακλύστηκε από τα νερά, που έπεσαν με δύναμη πάνω στο σκάφος, έσπασαν τα ξύλινα μέρη της κουπαστής και τα κομμάτια από τα ξύλα εκτινάχθηκαν με δύναμη, ενώ όλοι όσοι ήταν στην πλώρη παρασύρθηκαν από τα νερά με αποτέλεσμα να χτυπήσουν πάνω σε διάφορα αντικείμενα, που μετατοπίστηκαν από την δύναμη του νερού αλλά και από τα θραύσματα των ξύλινων κουπαστών του πλοίου, που έσπασαν βίαια, με αποτέλεσμα επτά εκ των επιβατών να τραυματιστούν.

Η μεγαλύτερη κόρη της οικογένειας, όπως ισχυρίζονται, παρασύρθηκε από το νερό και χτύπησε με δύναμη στο πίσω μέρος του κεφαλιού της με αποτέλεσμα να χάσει τις αισθήσεις της, να σκεπαστεί τελείως από το νερό, να εισροφήσει θαλασσινό νερό στους πνεύμονές της, να υποστεί κάκωση θώρακος και θλάσεις πνευμόνων και να ανασυρθεί ημιθανής.

Για καλή της τύχη κάποιος από τους συνεπιβάτες ήταν διασώστης και γνώριζε πώς να προσφέρει πρώτες βοήθειες οπότε της έκανε άμεσα τεχνητή αναπνοή και την συνέφερε αποβάλλοντας αρκετό νερό από το στόμα της.

Η ανήλικη κόρη της οικογένειας από την άλλη παρασύρθηκε από την ορμή του νερού και χτύπησε με δύναμη πάνω σε ένα αιχμηρό μέρος του σκάφους με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στον δεξιό ώμο της.

Στη συνέχεια, όπως διατείνονται οι ενάγοντες, το σκάφος γύρισε πίσω και οι συνολικά 7 επιβάτες που τραυματίστηκαν μεταφέρθηκαν στο ιδιωτικό θεραπευτήριο «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ».

Εκεί ως προς την πρώτη ενάγουσα, διαπιστώθηκε ότι έχρηζε συρραφής το θλαστικό τραύμα που έφερε στο τριχωτό της κεφαλής, ενώ διαπιστώθηκε κάκωση θώρακος και θλάσεις πνευμόνων αμφοτερόπλευρα, ενώ είχε πολύ χαμηλό οξυγόνο με μεγάλη δυσχέρεια στην αναπνοή, οπότε κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά της με ελικόπτερο, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου. Εδώ νοσηλεύτηκε για 10 ημέρες με πνευμονίτιδα που οφείλετο στην εισρόφηση στερεών και υγρών υλικών εξαιτίας ατελούς πνιγμού και εμβύθισης, ενώ ο μεγάλος όγκος νερού της προκάλεσε πνευμονία για την οποία χρειάστηκε να λαμβάνει και φαρμακευτική αγωγή για πολλές ημέρες.

Όπως υποστηρίζει η οικογένεια, δεν έπρεπε το συγκεκριμένο δρομολόγιο να εκτελεστεί λόγω των κακών καιρικών συνθηκών ή τουλάχιστον θα έπρεπε να περιμένουν την βελτίωση του καιρού και κακώς ο κυβερνήτης ζήτησε τον απόπλου, αναλαμβάνοντας ουσιαστικά και την ευθύνη της ασφάλειας του ταξιδιού, μη αξιολογώντας και όλους τους άλλους παράγοντες, που τελικά στοίχισαν την ασφάλεια των επιβατών. Ετσι η οικογένεια ζητά από τους εναγόμενους να της καταβληθεί το ποσό των 14.000 ευρώ για τις ζημίες που υπέστησαν τα προσωπικά τους αντικείμενα, τα έξοδα μετακίνησής τους και τις ιατρικές τους δαπάνες, ενώ για την ηθική βλάβη που υπέστησαν, η πρώτη ενάγουσα διεκδικεί το ποσό των 20.000 ευρώ ενώ για τη δεύτερη ανήλικη κόρη τους οι γονείς διεκδικούν το ποσό των 10.000 ευρώ.

Την υπόθεση χειρίζεται η δικηγόρος κ. Αναστασία Καντίτο-Αλεξάνδρου

 Πηγή:www.dimokratiki.gr